Kaip geriausia kovoti su užgriuvusiu sniegu?

Pasnigo, ir prekybos centrus užgriuvo žmonės, kurie graibsto sniego kastuvus. Jų ieško ne tik naujakuriai, sutikę pirmąją žiemą nuosavame name. Kai kurie pernai įsigiję pigų ir nepatvarų, dairosi patikimesnio įrankio. Kuo geriausiai valyti snieguotą kiemą?

Geros kokybės kastuvas, tinkamas naudoti Lietuvoje, turi būti pagamintas iš plastiko, atsparaus iki 25-30 laipsnių šalčiui. Jei gamintojas šio parametro nenurodo, galima įtarti, kad 10-15 laipsnių šaltyje kastuvo semtuvė tiesiog sutrupės.
Geros kokybės kastuvas, tinkamas naudoti Lietuvoje, turi būti pagamintas iš plastiko, atsparaus iki 25-30 laipsnių šalčiui. Jei gamintojas šio parametro nenurodo, galima įtarti, kad 10-15 laipsnių šaltyje kastuvo semtuvė tiesiog sutrupės.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė („Vartai”)

Jan 14, 2013, 10:17 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:31 PM

„Tokių pusnių Lietuvoje jau senokai nebuvo”, – stebisi kelerius metus privačiame name su šeima gyvenanti Asta Savickienė. Būna, kad savo kiemą ji valo du kartus per dieną. O kai gruodį Panevėžyje maždaug savaitę snigo be pertraukos, kasti sniegą padėjo ir dukra.

A. Savickienė sako pastebėjusi, kad geriau nelaukti, kol ant trinkelių, kuriomis išklotas kiemas, susidarys storas sniego sluoksnis. Kur kas sparčiau ir lengviau sniegą pavyksta nukasti, kol jo nėra daug. Tiesa, iki pat trinkelių Savickai sniego negrando – palieka sniego sluoksnį, kad smėlio ir druskos mišinys, kartu su automobiliais atsidūręs kieme, neardytų trinkelių betono.

Vieno kastuvo neužteko

Vis dėlto pirmąją ne itin snieguotą žiemą išsivertusi tik su šiuo kastuvu, kitąmet šeima pirko antrą kastuvą ir sniego stūmiklį. Naujasis kastuvas kainavo kelis kartus brangiau, tačiau ir dirbti juo patogiau dėl ergonomiškos rankenos, jis tvirtesnis.

Sniego kastuvo kainą labiausiai lemia jo kotas. Ne veltui gamintojai sukūrė elegantiškai lenktą lengvo lydinio kotą, dengtą termodanga, kad nešaltų rankos. Mosuoti tokiu kastuvu, kai pasėmus sniego rankose jis nesisuka, – vienas malonumas.

Savickai džiaugiasi ir nauju sniego stūmikliu. Jis platesnis nei kastuvas, o dėl savo konstrukcijos tinka ne tik sniegui nustumti į šalį – ant plokštumos yra sumontuoti ratukai, todėl sniegą galima tarsi karučiu nuvežti į nuošalesnę vietą ir išpilti.

A. Savickienė kieme nukastą sniegą pirmiausia panaudoja augalams nuo šalčio apsaugoti – juo užpila rožes, vynuoges. Po sniego patalais augalai lengviau žiemoja. Tiesa, ant dekoratyvinių augalų ar vejos verta pilti tik švarų, druska neužterštą sniegą. Druskos ar specialių ledo tirpinimo mišinių panevėžietė savo kieme nenaudoja, nenori užteršti dirvožemio ar pakenkti augalams. Jei jau būna labai slidu, Savickai pavojingesnes vietas pabarsto smėliu.

Brangios technikos neperka

Panevėžietė sniego kasimo nelaiko vyrišku darbu: „Kasa tas, kuris turi laiko, o smagiausia darbuotis visiems kartu.” Turint patogius įrankius toks darbas iš tiesų nėra sunkus.

Savickai valo 2 arus savo kiemo, taip pat dalį šaligatvio palei savo sodybą, tad svarstė, ar nevertėtų įsigyti motorinio sniego valytuvo.

Tačiau nusprendė, kad kelis tūkstančius litų investuoti į sniego valymo techniką neverta – juk lietuviškos žiemos neprognozuojamos, gali būti ir besniegės.

Pasak A. Savickienės, jei jau sniego priverčia tiek, kad rankiniu būdu jo iš kiemo pašalinti šeima nebepajėgia, keli kaimynai susimeta pinigų ir išsinuomoja nedidelį buldozerį, kuris per kelias valandas kiemuose išstumdo sniegą.

Pūstuvą atsivežė iš Norvegijos

Algirdas Petrauskas gerai pasnigus per dieną nespėdavo nukasti savo erdvaus kiemo, tačiau kai įsigijo sniego pūstuvą, šį darbą atlieka mažiau nei per porą valandų.

A.Petrauskas nenaują žinomo gamintojo savaeigį sniego pūstuvą pirko Norvegijoje už 6 tūkst. Norvegijos kronų (apie 2,6 tūkst. litų). Prieš pirkdamas vyras domėjosi šiais prietaisais.

Pasak panevėžiečio, kuo didesnis pūstuvo darbinis plotis, tuo sparčiau pavyks pašalinti sniegą. Galima palyginti – siauriausių pūstuvų darbinis plotis – 50 centimetrų, o plačiausių siekia daugiau nei 70 centimetrų. „Tokiu pūstuvu pravažiuoji tris kartus – ir automobilis vietos kieme jau turi”, – šypsosi šeimininkas.

Jis pataria rinktis kuo daugiau pavarų turintį pūstuvą. A.Petrausko išsirinktas įrenginys turi 5 įprastas ir 3 atbulines pavaras, todėl važiuodamas atbulas ir nepūsdamas sniego jis gali judėti greičiau.

Skirtingo modelio sniego pūstuvuose yra įvairių papildomų priedų juo dirbančio patogumui – nuo halogeninių žibintų, leidžiančių dirbti ir sutemus, iki šildomųjų rankenų.

Trukdo tik sniego pluta

Sunkiau pūtiklis susidoroja su sniegu, ant kurio po atlydžio pašalus užsitraukia ledo pluta. Purų sniegą, nors būna prisnigta iki kelių, pūstuvas puikiausiai nuvalo. Vis dėlto A.Petrauskas pataria nelaukti, kol daug prisnigs ar sniegas bus ištryptas, – tuomet valyti būna sunkiau.

„Tai ne žoliapjovė, kurią ir moteris nesunkiai gali pakelti”, – įspėja panevėžietis. Nelygu modelis, pūstuvai sveria nuo pusšimčio iki gerokai per šimtą kilogramų, o juk jį kartais tenka ir pastumti, ir paversti – tam reikia jėgos.

Pasirinkimas

Sniego kastuvai. Jie kainuoja nuo 20 iki maždaug 150 litų. Perkant verta atkreipti dėmesį, ar ergonomiška rankena, ar tvirta, patogi ir plati kasti skirta plokštuma. Dažniausiai būna pagaminti iš tvirto plastiko ar metalo. Rinkti reikėtų atsižvelgiant į savo ūgį ir fizines galimybes, nes pernelyg dideliu ir sunkiu kastuvu sniego ilgai nepakasite, pritrūks jėgų.

Sniego stumtuvai. Kaina – nuo 80 iki 400 litų. Skirtingai nei darbuojantis kastuvu, jo kelti nereikia. Sniegas tiesiog stumiamas, o jo ant plokštumos susikaupus daugiau, nutempiama nuošaliau. Šį darbą dar labiau palengvina specialūs kai kurių modelių stumtuvų apatinėje dalyje įtaisyti ratukai. Kuo platesnė stumtuvo plokštuma, tuo sparčiau nuvalysite šaligatvį ar keliuką.

Automobiliniai kastuvai. Kaina – nuo 20 iki 50 litų. Nedideli metaliniai ar plastikiniai, neretai išardomi kastuvai pravers ne tik įstrigus pusnyje automobiliui. Jais puikiausiai sniegą kieme gali kasti jūsų atžalos. Suaugusiesiems skirti įrankiai vaikams nepatogūs, o vaikiški dažniausiai nėra tvirti ir greitai lūžta.

Ledo grandikliai. Kaina – nuo 30 iki 100 litų. Skirti ledui ar sutryptam sniegui nukapoti. Brangesnių grandiklių ašmenys būna iš grūdinto plieno. Šiuos įrankius vertėtų naudoti atsargiai, nes stipriau kapojant galima pažeisti po ledu esančią dangą, pavyzdžiui, kiemo trinkeles ar laiptų plyteles.

Buldozerio peilis. Kaina – apie 1000 litų. Jis tvirtinamas prie vejai pjauti skirto traktoriaus ir tada stumdomas sniegas. Tačiau toks buldozeris įveikia tik lengvą, purų sniegą, o valydamas aukštesnes nei 30 cm pusnis stringa. Tinka turintiems nemažus valymo plotus ir daug laisvo laiko.

Motoriniai sniego valytuvai-pūstuvai. Kaina – nuo 1,5 iki 8 tūkst. litų. Savaeigiai motoriniai valytuvai įveikia iki 50 cm storio sniego sluoksnį ir lengvai nuvalo net ir nemažus kiemus, keliukus. Susmulkinamas ir per specialų vamzdį išpučiamas ne tik purus, bet ir sukietėjęs, pluta apsitraukęs sniegas. Ne itin tinka nemėgstantiems krapštytis su technika ir fiziškai nestipriems žmonėms – kai kurie valytuvai sveria daugiau nei 100 kg, jiems būtina panaši nuolatinė priežiūra kaip ir motorinėms vejapjovėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.