Gyventojams imtis renovacijos lieps valdininkai (papildyta)

Seimas apsisprendė dėl Šilumos įstatymo pataisų, kuriomis norima savivaldybėms suteikti daugiau galių sprendžiant šildymo problemas. 

Savivaldybės galės nustatyti griežtesnes šilumos suvartojimo daugiabučiuose normas.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Savivaldybės galės nustatyti griežtesnes šilumos suvartojimo daugiabučiuose normas.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala, Vakaris Deksnys

2013-01-17 13:11, atnaujinta 2018-03-13 18:48

Savivaldybėms bus leidžiama įpareigoti daugiabučio namo, kuriame viršyta maksimali šilumos suvartojimo norma, savininkus per dvejus metus rekonstruoti namo šildymo ir karšto vandens sistemas, ar atlikti kitus namo atnaujinimo darbus, kurie leistų taupyti šilumą. 

Taip pat savivaldybės galės nustatyti griežtesnes šilumos suvartojimo daugiabučiuose normas.

Įstatymų leidėjai nurodė netgi terminą: visus šiuos įpareigojimus bus privaloma atlikti per dvejus metus.

„Ši įstatymo pataisa reikalinga tam, kad pačios savivaldybės galėtų atrinkti namus, kuriuos būtina renovuoti. Juos savivaldybės pateiks Aplinkos ministerijai ir nuo jų bus pradėta renovacija“,- Seimo posėdžio metu sakė premjeras Algirdas Butkevičius

Pataisų oponentai pastebėjo, kad įstatymo pataisos parengtos skubotai ir iki galo neįvertinus visų variantų.

„Įstatymu sukuriamas „bizūnas“ - savivaldybė liepia, tad tą reikia daryti. Bet niekas nenutiks, jei to nurodymo nebus laikomasi. Be to, neefektyvių namų gyventojai galės reikalauti, kad jų namus savivaldybė renovuotų, o jei nerenovuos – galbūt ir kreiptis į teismą ir reikalauti pinigų. Nėra numatyta viskas iki galo įstatyme“,- pastabas išreiškė Seimo narys Remigijus Šimašius.

Vietos savivaldos institucijos galės įpareigoti daugiabučių, kuriuose viršyta didžiausia nustatyta šilumos suvartojimo norma, butų ir kitų patalpų savininkus atnaujinti šildymo ar karšto vandens tiekimo sistemas, atlikti kitus darbus, dėl kurių sumažėtų šilumos vartojimas. 

 R. Malinauskas: „Atsakomybės nebijome, bet finansavimo irgi reikia“

Savivaldybės naujų pareigų nesikrato, tačiau užsimena, kad šiems darbams reikės nemenkų išlaidų.

„Mes visuomet pasisakome už galimybę spręsti patiems, labiau pasitikėti vietos savivaldos institucijomis. Yra tik vienas mažmožis – pinigai.

Jei mums nuleidžiama daugiau įpareigojimų, tai įstatymais ar kitokiais teisės aktais turėtų būti numatytas finansavimas jiems įgyvendinti“, - sakė Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

Druskininkuose, kaip ir poroje kitų šalies miestų, jau numatyta imtis vadinamosios kvartalinės renovacijos: savivaldos iniciatyva atrinkti daugiausia šilumos vartojantys daugiabučiai, kuriuos tikimasi atnaujinti vienu ypu. Jei bus nustatyta daugiau įpareigojimų, darbų laukia irgi daugiau.

„Visa tai – papildomos išlaidos, o pinigų pertekliaus tikrai neturime. Aš dirbu jau dvylika metų, bet niekada savivaldybės nėra gyvenusios taip blogai, kaip dabar: žmonės genami nemokamų atostogų, taupoma, kaip įmanoma.

Todėl didesnės atsakomybės nebijome, tačiau reikia ir finansavimo“, - sakė R. Malinauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.