Renovacijai galės skolintis savivaldybės, tačiau spręs ir pinigus mokės gyventojai

Seimas ketvirtadienį pakeitė Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti ir daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymą. Nuo šiol paskolą būstui renovuoti galės imti savivaldybės. Vis dėlto, tik namo gyventojų dauguma galės priimti sprendimą dėl renovacijos ir tik patys gyventojai įpareigoti savivaldybę paimti paskolą namui modernizuoti.

Vyriausybė mėgina išjudinti renovaciją.<br>V. Balkūnas
Vyriausybė mėgina išjudinti renovaciją.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 17, 2013, 5:17 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:40 PM

Neišvengiamai paskolos įmokas ir palūkanas taip pat privalės mokėti gyventojai. Tad, pasinaudojus šiuo įstatymu, jiems pavyks išvengti tik prievolės asmeniškai pasirašyti sutartį su banku ar kita finansuojančia organizacija.

Ketvirtadienį priimtomis įstatymų pataisomis įtvirtinama, kad sprendimą dėl daugiabučio namo atnaujinimo projekto įgyvendinimo, lėšų skolinimosi daugiabučio namo atnaujinimo projektui parengti ir įgyvendinti ir kreditavimo sutarties sąlygų butų ir kitų patalpų savininkai priims balsų dauguma.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Dainius Kreivys teigia, kad su renovacija susiję dalykai, apie kuriuos kalba valdantieji, nėra nei nauji, nei jų pačių sugalvoti.

„Viskas, ką šiuo metu daro valdantieji renovacijos klausimais, - tai Seimui pateikia mūsų sukurto modelio įgyvendinimui būtinas įstatymo pataisas. Noriu pabrėžti, kad pirmas pataisų pateikimas Seimui įvyko dar 2012 m. rugsėjį“, - sakė D. Kreivys.

Be to Šilumos įstatymo pataisomiss savivaldybėms bus leidžiama įpareigoti daugiabučio namo, kuriame viršyta maksimali šilumos suvartojimo norma, savininkus per dvejus metus rekonstruoti namo šildymo ir karšto vandens sistemas, ar atlikti kitus namo atnaujinimo darbus, kurie leistų taupyti šilumą. 

Taip pat savivaldybės galės nustatyti griežtesnes šilumos suvartojimo daugiabučiuose normas.Įstatymų leidėjai nurodė netgi terminą: visus šiuos įpareigojimus bus privaloma atlikti per dvejus metus

.„Ši įstatymo pataisa reikalinga tam, kad pačios savivaldybės galėtų atrinkti namus, kuriuos būtina renovuoti. Juos savivaldybės pateiks Aplinkos ministerijai ir nuo jų bus pradėta renovacija“,- Seimo posėdžio metu sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

„Mes visuomet pasisakome už galimybę spręsti patiems, labiau pasitikėti vietos savivaldos institucijomis. Yra tik vienas mažmožis – pinigai.

Jei mums nuleidžiama daugiau įpareigojimų, tai įstatymais ar kitokiais teisės aktais turėtų būti numatytas finansavimas jiems įgyvendinti“, - sakė Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

Druskininkuose, kaip ir poroje kitų šalies miestų, jau numatyta imtis vadinamosios kvartalinės renovacijos: savivaldos iniciatyva atrinkti daugiausia šilumos vartojantys daugiabučiai, kuriuos tikimasi atnaujinti vienu ypu.

Jei bus nustatyta daugiau įpareigojimų, darbų laukia irgi daugiau.

„Visa tai – papildomos išlaidos, o pinigų pertekliaus tikrai neturime. Aš dirbu jau dvylika metų, bet niekada savivaldybės nėra gyvenusios taip blogai, kaip dabar: žmonės genami nemokamų atostogų, taupoma, kaip įmanoma. Todėl didesnės atsakomybės nebijome, tačiau reikia ir finansavimo“, - sakė R. Malinauskas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kaune liftas mirtinai sužalojo moterį