Lietuva su Latvija grumiasi dėl slidinėjimo aistruolių

Įpusėjusi žiema vis plačiau atveria glėbį žiemos pramogų ir sporto mėgėjams. Nors yra kur tuo mėgautis ir mūsų šalyje, nemažai lietuvių renkasi kaimyninėje Latvijoje esančias slidinėjimo trasas.

Tarp Kalėdų ir Naujųjų metų Lietuvos slidinėjimo centrų trasos buvo tuščios, o sausio viduryje į jas traukia vis daugiau pramogautojų.<br>V. Ščiavinskas
Tarp Kalėdų ir Naujųjų metų Lietuvos slidinėjimo centrų trasos buvo tuščios, o sausio viduryje į jas traukia vis daugiau pramogautojų.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Virgina Petrauskienė ("Lietuvos rytas")

Jan 19, 2013, 8:54 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 5:17 PM

Lietuvos slidinėjimo trasos skaičiuoja vis gausėjančias pramogautojų gretas.

Ignalinoje esančio Lietuvos žiemos sporto centro direktorius Bronislavas Cicėnas sako, kad slidžių aistruoliai prabudo tik šių metų sausį. Kalėdų ir Naujųjų metų bei tarpušvenčio dienomis slidinėjimo trasos buvo tuščios.

Mat kaip tik tuo metu prasidėjo atlydys, o iš dangaus krito ne snaigės, o lietaus lašai.

Sezonas prasidėjo sausį

„Sausio pradžioje tarsi maišas pratrūko. Savaitgalio dienomis į Ignaliną suplaukia keli šimtai slidininkų. Mus tai labai džiugina.

Mūsų sporto centre galime pasiūlyti ne prastesnes sąlygas nei Latvijoje. Nors ten slidinėjimo tradicijos kur kas senesnės. Todėl ir šios srities paslaugos labiau išplėtotos”, – sakė B.Cicėnas.

Atvirojo tipo Ignalinos slidinėjimo trasas renkasi ne tik Vidurio ar Šiaurės Lietuvoje gyvenantys šios sporto šakos gerbėjai. Atvyksta įvairaus amžiaus žiemos sportą pamėgę slidžių aistruoliai iš visos Lietuvos ir jų svečiai.

Naujovė – oro pagalvė

Ignalinoje įrengtos pagrindinės trasos ilgis – 430 metrų. Trokštantys aštresnių pojūčių renkasi stačiąją trasą.

Pastaruoju metu išpopuliarėjusio snieglenčių sporto entuziastams Ignalinoje baigiamas atnaujinti specialus snieglenčių parkas. Jame – specialūs kalneliai, rampos, turėklai.

Norintys saugiai pasimokyti triukų su snieglentėmis ar specialiomis riestomis slidėmis gali tai daryti saugiai. Šiais metais Ignalinoje esantis žiemos sporto centras įsigijo specialią oro pagalvę. Jos plotas – beveik 200 kvadratinių metrų.

„Mes parengėme ir lygumų slidinėjimo trasą. Jeigu žmonės atvažiuoja ir išsitraukę iš automobilių savo slides šliuožia ta trasa, jiems nieko nereikia mokėti. Tegul tik jie džiaugiasi žiemos teikiamais malonumais ir gamta”, – sakė B.Cicėnas.

Tiesa, norintys išsinuomoti kalnų slides ar snieglentę, o su jomis nusileisti nuo kalnų specialiai paruoštomis trasomis, keltis keltuvais turės už tai sumokėti.

Trasos su keltuvu vienos valandos kaina suaugusiesiems – 12, vaikams 10 litų.

Pasirinkę slidinėti visą dieną suaugusieji sumokės po 50 litų, už vaiką – 35. Antra tiek kainuoja inventoriaus nuoma.

Iš toliau atvažiavusiems slidinėtojams siūloma nakvynė dviejuose šalia esančiuose viešbučiuose.

Ir Lietuvoje yra kur slidinėti

Anykščiuose ant Kalitos kalno esančiose slidinėjimo trasose šurmulys kilo irgi tik šių metų sausį. Tradicinis Naujųjų metų sutikimas slidinėjant nuo apšviesto kalno sulaukė kur kas mažiau entuziastų nei ankstesniais metais.

Tačiau jau nuo pirmojo sausio savaitgalio dienomis čia suvažiuoja per 600 žmonių.

„Pati geriausia mūsų reklama – puikūs orai”, – sakė Anykščių turizmo informacijos centro direktorius Liudvikas Avietė.

Trasos paslaugų kainos Anykščiuose panašios kaip Ignalinoje. Savaitgalį už pusantros valandos Anykščiuose suaugusiam slidininkui teks sumokėti 25 litus, o vaikui iki 12 metų – 15 litų.

Penkių valandų slidinėjimas suaugusiajam kainuos 45, vaikui – 25 litus. Senjorams, perkopusiems 60 metų, kainos tokios pat kaip ir vaikams.

Lietuvoje yra ir daugiau žiemos sporto mėgėjams skirtų vietų. Vien ko verta Druskininkų „Snow Arena”, visus metus teikianti paslaugas žiemos sporto mėgėjams.

Taip pat yra neblogai įrengtų trasų šalia Vilniaus. Jose lankosi brangų laiką taupantys sostinės gyventojai.

Visose šiose trasose yra sniego patrankos, padedančios užtikrinti kokybišką slidinėjimą net tuomet, kai oro temperatūra priartėja prie nulio.

Suka į kaimyninę Latviją

Nors yra kur pasimėgauti žiemos pramogomis gimtinėje, nemažai lietuvių, ypač gyvenančių Žemaitijoje ir Šiaurės Lietuvoje, renkasi Latvijoje esančias slidinėjimo trasas.

Tarp populiariausių – netoli Rygos esantis Riekstukalnio žiemos sporto kompleksas. Nuo pasienyje esančio Saločių miestelio iki šio centro – per 70 kilometrų.

Centro vadovas Ervinas Kišuras sako, kad tarp jų klientų – maždaug 16 procentų lietuvių. Aptarnaujantis personalas jau seniai pramoko lietuvių kalbos, kad geriau galėtų susikalbėti su atvykėliais kaimynais.

Anot direktoriaus, mūsų tautiečius į Latviją traukia tai, kad čia didesnė trasų įvairovė, geresnis klientų aptarnavimas.

„Esame įsikūrę šalia Rygos, todėl galime sau leisti nustatyti ne pačias mažiausias kainas. Sezonas trumpas, o tai, ką uždirbame, panaudojame slidinėjimo kompleksui tobulinti”, – sakė E.Kišuras.

Savaitgalį viena valanda slidinėjimo Riekstukalnio trasose suaugusiajam kainuoja 6 latus, t.y. beveik 30 litų.

Vaikams ir pensininkams kainyne nurodyta dviejų valandų kaina – 2,5 lato (maždaug 12,5 lito). Vaikams iki 7 metų ir senjorams, sulaukusiems 75 metų, leidžiama slidinėti nemokamai.

Slidžių ir kitos slidinėjimo įrangos nuoma kainuoja panašiai kaip Lietuvoje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.