Lietuviai sukūrė paprastą ir ekologišką nuotekų valymo įrenginį

Pasinaudojusi ES struktūrinių fondų lėšomis UAB „Arginta“ sukūrė naują modernų biologinį nuotekų valymo įrenginį individualiems namams. Naujoji sistema, lyginant su analogiškomis, ne tik reikalauja mažiau priežiūros, bet ir yra ekologiškesnė – nuotekose išvalo azotą bei fosforą.

Sukurtas naujas valymo įrenginys ne tik geriau valo nuotekas, bet ir reikalauja mažiau priežiūros nei daugelis kitų.<br>UAB „Arginta“
Sukurtas naujas valymo įrenginys ne tik geriau valo nuotekas, bet ir reikalauja mažiau priežiūros nei daugelis kitų.<br>UAB „Arginta“
Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Miknevičius

Jan 21, 2013, 6:28 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 1:42 PM

Ekonomiškas ir ekologiškas

„Dažniausiai nedideliuose biologinio nuotekų valymo įrenginiuose šalinami tik organiniai teršalai, dalies jų priežiūra yra gana sudėtinga, jų veikimui reikalinga elektros energija, o tai padidina nuotekų valymo sąnaudas. Mūsų tikslas buvo sukurti paprastą, ypatingos priežiūros nereikalaujantį, ekonomišką nuotekų valymo įrenginį, skirtą mažiems nuotekų kiekiams valyti, kuris šalintų ne tik organines medžiagas, bet ir azotą bei fosforą“, - pasakoja „Argintos“ vandentvarkos direktorius Regimantas Dauknys.

Azoto ir fosforo gausu buityje naudojamuose chemikaluose.

2009 metų liepą pradėto įgyvendinti projekto „Kokybiškai naujo nuotekų valymo įrenginio, paremto nuoseklaus biologinio valymo technologija, sukūrimas“ metu buvo atlikta nuotekų cheminė bei biomasės mikrobiologinė analizė. Remiantis tyrimų rezultatais sukurtas biologinio valymo įrenginio, veikiančio biofiltracijos principu, prototipas ir atlikti jo veikimo efektyvumo bandymai.

„Mūsų sukurto biologinio valymo įrenginio eksploatacija nereikalauja ypatingos priežiūros ir yra suprantama eiliniam vartotojui. Valymo procesui nereikalinga elektros energija, nereikia įrengti papildomų talpų nuotekoms nusodinti“, - pasakoja doc. dr. R. Dauknys.

2012 metų gegužę baigtas projektas vykdytas pagal priemonę “Intelektas LT”. Bendra projekto vertė beveik 2,6 mln. litų, iš jų beveik 0,83 mln. litų skirta iš ES struktūrinių fondų.

„Argintos“ vandentvarkos vadovas R. Dauknys pripažįsta, kad be Europos Sąjungos paramos šį projektą būtų įgyvendinti daug sunkiau. Konkurencija šioje rinkoje didelė, o naujo produkto sukūrimas reikalauja daug išlaidų.

Sėkmės paslaptis – inovacijos

Lietuviško kapitalo UAB „Arginta“ savo gyvavimo metus skaičiuoja nuo 1991 metų.

„Mūsų sėkmės paslaptis – inovatyvios idėjos. Netikime posakiu „Po mūsų nors ir tvanas“, todėl stengiamės būti draugiški aplinkai, o to galima pasiekti ieškant modernių sprendimų bet kurioje veiklos srityje. Manau, kad mūsų veiklos principai pasiteisino“, - sako R. Dauknys.

Perspektyvios idėjos per beveik 20 metų padėjo „Argintai“ išaugti į didžiulę, rinkoje lyderiaujančią ir ypač pelningai dirbančią įmonę. Įmonei sparčiai didėjant, kito ir veikla: nuo 1991-ųjų „Arginta“ užsiėmė metalo apdirbimu, 1995 metais bendrovė pradėjo gerinti vandenį ir tvarkyti nuotekas, o 2009 metais atsirado dar viena papildoma sritis - atsinaujinanti energija.

Metalo apdirbimas, vandentvarka ir atsinaujinanti energija šiandien yra lygiavertės „Argintos“ veiklos kryptys.

 UAB „Arginta“ priklauso trims Lietuvoje žinomoms asociacijoms: Lietuvos vandens tiekėjų asociacijai, Lietuvos suvirintojų asociacijai, Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijai.

ES finansuojamos priemonės „Intelektas LT“ tikslas – skatinti šalies įmones investuoti į inovacinių gaminių, paslaugų ar procesų kūrimui reikalingus taikomuosius mokslinius tyrimus ir technologinę plėtrą bei didinti Lietuvos pramonės įmonių konkurencingumą Europos rinkose.

www.ukmin.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.