Lietuvoje verslą sukūręs indas: „Užsidirbti galima visur“

Nebūtina emigruoti, kad gerai gyventum. Ir mūsų šalyje yra aukso gyslų. Tereikia į kasdienius dalykus pažiūrėti kitomis akimis.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Jan 23, 2013, 11:53 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:32 AM

Tuo įsitikinęs 7 metus Vilniuje gyvenantis indas Vikas Vijus. Lietuvoje 29-erių užsienietis ne tik įsuko pelningą verslą, kuris per mėnesį atneša iki 10 tūkst. litų uždarbį, bet ir sukūrė šeimą, susilaukė sūnaus.

„Visur galima užsidirbti, jei tik nori. Vienur tai sunkiau, kitur lengviau. Nebūtina palikti savo šalies. Net ir aš nepalikau Indijos, tik atvažiavau čia sukurti verslo“, - sakė į gimtinę grįžti ketinantis V. Vikas.

Prekiauja muilu ir kosmetika

Su svetimšaliu pirmą kartą susitikome „Litexpo“ parodų rūmuose. Prieškalėdinėje mugėje jis prekiavo kvapniais muilais ir kosmetika. Akį patraukė išskirtiniai vyro bruožai.

Anglų kalba užsienietis aiškino apie losjono privalumus, siūlė už vieno kainą įsigyti du muilo gabalėlius.

Iš pradžių kiek nedrąsiai leidęsis į kalbas su žurnaliste, vėliau vyras sutiko portalui papasakoti apie tai, kaip jis atsidūrė Lietuvoje.

Tūkstančiai kilometrų – būtina auka

„Pagrindinė priežastis buvo verslas“, - pasakojimą pradėjo indas. Nukreipti žvilgsnį nuo Londono, kur ketino vykti iš pradžių, jam patarė pusbrolis, kuris yra elektrikas-inžinierius ir sėkmingai vadovauja 300 darbuotojų kompanijai. Jis patarė rinktis mažiau išsivysčiusią šalį. Kaip pavyzdį paminėjo Baltijos šalis, kur ne tiek daug konkurencijos. V. Vijus iš trijų jaunų valstybių pasirinko Lietuvą.

Dabar verslininką nuo jo tėvo, namų, dviejų seserų, savos šalies skiria 6 tūkstančiai kilometrų. „Jei noriu ko nors pasiekti, turiu ir kažką paaukoti“, - sprendimo persikelti toli nuo tėvynės nė kiek nesigailėjo V. Vijus.

Vyras iš viduriniojo sluoksnio po mokslų dirbo samdomu darbuotoju. Vėliau baigė vadybos studijas, o atvykęs į Lietuvą ėmėsi praktikos.

Mėgino įvairius verslus. Vienas jų – prekyba medinėmis grindimis. „Pamačiau, kad Lietuvoje per maža rinka, kad galėčiau iš to gyventi“, - pasakojo avantiūristas.

Didžiausia pagalbininkė – lietuvė žmona

Sėkmę jam atnešė ryšiai su gimtine. Jis tapo indiškų „Haldiram“ maisto produktų – saldainių, užkandžių – ir ajurvedinės kosmetikos priemonių platintoju. Tik V. Vijus gali jomis prekiauti Lietuvoje.

Didieji prekybos centrai indo nelabai vilioja. Jis savo produktams ieško specializuotų parduotuvių arba pats darbuojasi mugėse.

V. Vijui padeda 10 samdomų darbuotojų. Indas atskleidžia, kad kai kuriais mėnesiais jis uždirba 2-3 tūkst. eurų (7-10 tūkst. litų). Žinoma, ne visi mėnesiai tokie sėkmingi.

Vyras neįsivaizduoja įmonės veiklos be žmonos Violetos. Ji tvarko didžiąją dalį įmonės dokumentų. Pats Vikas negalėtų to daryti, nes nemoka lietuvių kalbos.

Ypač sunkus laikas verslininkui – prieš Kalėdas. Pernai tuo metu neturėjo kada net sūnaus pamatyti – vėlai grįždavo ir anksti išvažiuodavo.

Pora prieš 3 metus ir 4 mėnesius susilaukė sūnaus Damiano Abhisheko. „Pirmąjį vardą išrinko mama, antrąjį – aš. Kai užaugs, pasirinks, kuris jam arčiau širdies“, - paaiškino tėvas.

Sotina balandėliai, stingdo šaltis

Labiausiai lietuviškoje virtuvėje Vikui patinka balandėliai. Net rusišką patiekalo pavadinimą žino.

Paklaustas, kuo labiausiai skiriasi Indija ir Lietuva, atsako – klimatu. „Dabar Indijoje dienomis apie 13 laipsnių, naktimis – apie 6. Tokia yra mūsų žiema“, - įsmeigęs akis į išmanųjį telefoną raportavo užsienietis.

Šiomis dienomis jis kaip tik mėgaujasi tėvynės šiluma – lankosi namuose Naujajame Delyje.

„Tai – labai didelis miestas. Nepasakyčiau, kad pasiilgstu jo. Vilniuje žmonės niekur neskuba, gyvena ramiai. Lankiausi ne vienoje Europos sostinėje, visi ten bėgioja galvas pametę. Delyje - taip pat“, - pasakojo indas.

Vis dėlto verslininkas svajoja dar šią vasarą su visa šeima persikelti gyventi į Indiją – ilgisi artimųjų, šalies.

Ten taip pat norėtų uždirbti iš prekybos - bandytų Indijos gyventojų širdis papirkti lietuviškais pieno produktais, gintaru, sveikatos puoselėjimo priemonėmis ar kitomis mūsų krašto gėrybėmis. „Indijoje daug žmonių, būtų didžiulė rinka“, - įsisvajojo pardavėjas.

Tokį jį – besvarstantį apie galimybes ateityje ir nuolat atsiliepiantį į skambučius – palikau sėdėti kavinėje prie staliuko. Kitą dieną jo laukė skrydis į Indiją. Aplankyti tėvą su seserimis ir nuvežti indams vieną kitą lietuvišką prekę V. Vijus ketino kartu su žmona ir sūneliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.