Žvejai parduotuvėse neranda privalomais tapusių smaigų

Žiemą ant ledo susirengę žvejai šiais metais gali sulaukti 200 litų baudos, jei neturės gelbėjimo smaigų. Tokios taisyklės įsigaliojo prieš kelias dienas, todėl smaigai kaipmat tapo deficitine preke.

Nuo šių metų smaigus turi nešiotis visi ant ledo lipantys Lietuvos žvejai.<br>Valdas Trinkūnas
Nuo šių metų smaigus turi nešiotis visi ant ledo lipantys Lietuvos žvejai.<br>Valdas Trinkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas”)

2013-01-24 07:01, atnaujinta 2018-03-13 09:16

Jau artėjantį savaitgalį aplinkosaugininkai žada tikrinti, ar žvejai laikosi aplinkos ministro Valentino Mazuronio nustatytų taisyklių. Lipantys ant ledo privalo turėti smaigus: jei žmogus įlūžta, pasinaudodamas jais gali lengviau išsikapanoti iš eketės.

Tiems, kurie smaigais nepasirūpins, gresia nuo 25 iki 200 litų bauda. Tačiau žūklės reikmenų parduotuvių savininkai tik skėsčioja rankomis: anksčiau mažai ką dominusių smaigų atsargos jau išseko, todėl klientams nebėra ko pasiūlyti.

Jau nebesuspėja tiekti

„Per dieną mažiausiai dešimt žmonių jų teiraujasi. Tačiau ne visada turime.

Štai ir šiandien iš tiekėjų gavome vos pusę to, ką buvome užsakę”, – skundėsi bendrovės „Aukštaitijos žvejys” direktorius Vidmantas Stankevičius.

Daugelis prekybininkų nepatenkinti, kad apie naująją tvarką nebuvo informuoti iš anksto, prieš pasirodant papildytoms žvejybos taisyklėms. Prekybininkai neužsakė reikiamo kiekio smaigų, todėl jie tapo deficitu.

„Paprastai tokios prekės užsakomos Kinijoje, jos gabenamos laivu, o tai užtrunka apie porą mėnesių.

Žūklės reikmenų parduotuvių savininkai dabar važiuoja į Lenkiją ir urmu perka smaigus, kad juos galėtų pardavinėti Lietuvoje”, – kalbėjo panevėžietis prekybininkas.

Neregėta paklausa

Bendrovės „Salomolita”, valdančios specializuotų žvejybos reikmenų parduotuvių tinklą didžiuosiuose Lietuvos miestuose, atstovai tvirtina: smaigų dar yra, bet tuoj jų vėl pritrūks. Teks laukti, kol nors laikinai pagelbės vietos gamintojai.

Tauragėje įsikūrusi bendrovė „Zumpė ir ko” jau keliolika metų gamina įvairius žvejybos reikmenis, taip pat ir smaigus.

Bendrovės vadovas Raimondas Vidra sakė, kad jie per porą dienų jau pardavė tiek smaigų, kiek anksčiau per trejus metus.

„Mūsų smaigai lietuviški, ąžuolinėmis rankenomis. Ir perpus pigesni nei kiniški”, – sakė įmonės savininkas.

Perka atsuktuvus ir ylas

Taisyklėse nėra reglamentuota, kokius smaigus privalo nešiotis poledinės žūklės aistruoliai, todėl nemažai lietuvių patys randa išeičių.

Antai panevėžietis žvejys Juozas Bubinas nesunkiai pasigamino reikalingą įtaisą. Nuėjęs į prekybos centrą nusipirko du atsuktuvus, juos nusmailino. Paskui sujungė virvute, pirma rankenose išgręžęs skyles. Panašiai pasielgė ir daugiau žvejų. Kai kas vietoj atsuktuvų naudoja ylas.

Sukruto ir suomiai

Tiesa, bendrovės „Normarkas”, tiekiančios suomiškus smaigus, atstovas Povilas Mickevičius kritiškai vertina lietuvių bandymus smailinti atsuktuvus ar naudotis ylomis.

„Bandymų metu išsiaiškinome, kad savadarbiai smaigai nėra saugūs. Jie į ledą įsminga vos kelis milimetrus, nuo žmogaus svorio praslysta ir neįsikabina į ledą”, – sakė P.Mickevičius.

Pasak jo, net ir Suomijos gamintojai pajuto progą pasipelnyti iš lietuvių: fabrike „Rapala” imta dirbti dviem pamainomis, o smaigų siuntos tuoj pat pakuojamos ir siunčiamos tiesiai į Lietuvą.

Skandinavijos šalyse jau seniai galioja reikalavimas žvejams tarp savo įrangos turėti ir smaigų.

Už jo nepaisymą gresia 150 eurų bauda.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.