A. Zuoko planuose - viena automobilio statymo vieta vienam butui (papildyta)

Vilniaus miesto valdžia ruošia naują tvarką, pagal kurią daugiabučių gyventojai kiemuose galėtų laikyti tik vieną automobilį. Norintieji statyti daugiau automobilių būtų priversti mokėti atitinkamą mokestį.

Norintieji statyti daugiau automobilių būtų priversti mokėti atitinkamą mokestį. Apie tai pirmadienį per spaudos konferenciją užsiminė Vilniaus meras A. Zuokas.<br>D. Umbrasas
Norintieji statyti daugiau automobilių būtų priversti mokėti atitinkamą mokestį. Apie tai pirmadienį per spaudos konferenciją užsiminė Vilniaus meras A. Zuokas.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Jan 28, 2013, 3:12 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 2:55 AM

Kaip pranešė naujienų agentūra ELTA, apie tai pirmadienį per spaudos konferenciją užsiminė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

"Šiuo metu baigiame ir artimiausiu metu pristatysime didelį darbą, kurį darome nuo praėjusių metų, ką reikėtų ir kaip reikėtų daryti Vilniaus mieste, kad užtikrintume vienintelį tokį siekinio parametrą: vienam butui viena vieta automobilio statymui. Tai reiškia, kad jeigu, sakykime, gyventojai, gyvenantys viename bute, nori turėti 3-4 automobilius, tai šiuo atveju jie už tai turėtų patys ir apsimokėti arba prisidėti prie tokios infrastruktūros kūrimo", - sakė meras. 

Pagal siūlymą, planuojama prie daugiabučių statyti daugiaaukštes aikšteles, kurios aptarnautų keletą pastatų. Esą jau parengti projektai, kur tokias aikšteles būtų galima įrengti, tačiau tam turėtų pritarti gyventojai. 

"Jeigu gyventojai susitartų tarpusavyje, kad visi, kurie turi automobilį, moka, pavyzdžiui, tam tikrą papildomą įmoką per mėnesį, tai leistų mums šiandien akumuliuoti tas lėšas, kurios ateitų per tam tikrą laiką ir pastatyti daugiaaukštes aikšteles tose Vilniaus miesto vietose, kur jų šiuo metu iš tiesų trūksta", - kalbėjo A. Zuokas.

Skaičiuojama, kad įmoka vieno automobilio statymui siektų 30-100 litų per mėnesį. Tai esą priklausytų nuo statymo tipo ir vietos. 

Ši tvarka būtų siūloma daugiabučių bendrijoms. Jei jos sutiktų, savivaldybė įrengtų papildomas aikšteles, užtikrintų jų eksploataciją ir priežiūrą.

LNTPA vadovas: „Įdomu, kas vaikščiotų, registruotų ir rinktų tą mokestį“

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius abejojo, ar mokestis būtų tikslingai panaudojamas ir ar išvis jo būtų surenkama tiek, kad atsipirktų jo administravimas. „Įdomu, kas vaikščiotų, registruotų ir rinktų tą mokestį. Ir ar nebūtų taip, kad jo administravimas „suvalgytų“ didžiąją surenkamų pinigų dalį? Be to, įdomu, kur tos lėšos būtų panaudotos. Galima tik tikėtis, kad jos būtų skirtos infrastruktūros gerinimui. Gal jei žmonėms įvedamas mokestis, galima mąstyti apie kažkokias kitokias nuolaidas, pavyzdžiui pasiūlyti pigesnį viešą transportą“,- portalui lrytas.lt sakė M. Statulevičius.

Anot pašnekovo, su nauju mokesčiu gali būti pažeidžiami teisėti gyventojų lūkesčiai.

„Jau pastatytuose daugiabučiuose yra aikštelės, už kurias žmonės jau sumokėjo pirkdami būstą ir turėjo lūkesčius, kad ten automobilio statymas bus nemokamas. Be to, senesniuose daugiabučiuose daug kur buvo įrengta daugiau statymo aikštelių, nei yra butų“,- svarstė M. Statulevičius.

Paskutiniais statistiniais duomenimis Vilniuje yra apie 600 tūkst. automobilių. Remiantis šiuo skaičiumi galima spėti, kad yra daugybė šeimų, kurios turi daugiau nei po vieną automobilį.

„Jei tas papildomas automobilis bus apmokestintas keliasdešimt ar keliais šimtais litų per mėnesį, žinoma, kad ieškanti būsto šeima norės svarstyti kitokius variantus“,- mokesčio įtaką naujo būsto įsigijimui nurodė M. Statulevičius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.