Dėl minimalios algos pašoko ir „Achemos“ vadovų atlyginimai

Minimali alga smogė "Achemos" koncernui, kuriame dauguma darbuotojų uždirba kur kas daugiau nei minimumą. Pagal kolektyvinę sutartį su minimalia alga susieti daugelio darbuotojų ir net vadovų atlyginimai. Nuo 850 iki 1000 litų padidintas minimalus mėnesinis darbo užmokestis reiškia, kad maždaug šeštadaliu išaugo visų darbuotojų alga, o tai įmonei tapo netikėta našta. 

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Jan 29, 2013, 6:30 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 12:30 AM

Koncerno „Achema“ atstovai kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, prašydami paaiškinti, kaip mokėti atlyginimus, pasikeitus minimaliai mėnesinei algai (MMA).

„Achemos“ grupės personalo direktorė Jūratė Jurgilienė sakė, kad neaiškumų koncernui kilo dėl „darbo užmokesčio“ ir „minimalios algos“ sąvokų.

Buvo paklausta, ar galima darbo sutartyje įrašyti 850 Lt atlyginimą ir papildomus 150 Lt suteikti už darbo rezultatus.

Šis klausimas „Achemai“, kaip, turbūt, ir daliai kitų įmonių, kilo dėl to, kad šioje įmonėje visų – net ir vadovų – atlyginimai susieti su minimalia alga. 

„Mūsų įmonėje nuo seno galioja sistema – maži atlyginimų tarifai ir didelės premijos, kartais 100 proc., net ir daugiau“,- sakė „Achemos“ koncerno viceprezidentas Audrius Bendaravičius.

Diskusijos metu paaiškėjo, kad didžiausia problema yra ne minimalią, o itin didelę algą gaunantys darbuotojai (pavyzdžiui, gaunantys 400 proc. minimalios algos premiją.

Kadangi tai jau buvo įrašyta įmonės sutartyje, „Achemai“ teks perskaičiuoti premijavimo sąlygas. Gali būti, kad dėl to įmonei kils tiek teisinių, tiek techninių problemų.

Minimalios algos kaitalioti savo nuožiūra negalima

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo teisės skyriaus vedėja Eglė Radišauskienė teigė, kad minimalios mėnesinės algos kaitalioti negalima ir darbo sutartyje privalo būti įrašyta, kad ji turi būti bent 1 tūkst. litų.

„MMA yra apibrėžta darbo kodekse. Ji nustatoma įstatymu. Ji yra 1 tūkst. litų. Mažesnės nei tūkstantis litų, minimalios mėnesinės algos būti negali. Esame įsipareigoję mokėti tinkamą atlygį savo darbuotojams. Nuo sausio mėnesio „tinkamas atlygis“ yra tūkstantis litų. Įvairius premijų mechanizmus galima taikyti tik jau išmokėjus minimalią algą“,- pabrėžė ministerijos atstovė.

Pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Jonas Guzavičius teigė, kad konfederacija dar pernai pritarė MMA didinimui, ir ją galima kelti premijų sąskaita.

„Jei įmonė negali padidinti minimalios algos, jei joje yra didelis premijinis priedas, tuomet galima mažinti tą premijinį priedą. 1 tūkst. litų turi būti garantuoti darbuotojui“, - sakė J. Guzavičius.

Jei įmonės darbo sutartyje bus įrašyta, kad minimali alga yra mažesnė, nei tūkstantis litų, darbuotojas galės kreiptis į teismą. Net ir tokiu atveju, jei jo faktinė alga (minimali alga su priedais) yra gerokai didesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.