Kredito unijos atsidūrė po padidinamuoju stiklu

Lietuvos kredito unijas spaudžia vis griežtesnė prievaizdų ranka. Į centrinio banko akiratį patenka vis stambesni šios rinkos dalyviai.

Vilniaus taupomoji kasa atsidūrė Lietuvos banko taikiklyje po Centrinės kredito unijos pateiktos ataskaitos.<br>„Lietuvos ryto” archyvas
Vilniaus taupomoji kasa atsidūrė Lietuvos banko taikiklyje po Centrinės kredito unijos pateiktos ataskaitos.<br>„Lietuvos ryto” archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas”)

Jan 29, 2013, 7:20 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 1:53 AM

Praėjusią savaitę Lietuvos bankas kirto iš karto dviem kredito unijoms: sustabdyta Nacionalinės kredito unijos ir „Švyturio” taupomosios kasos veikla. Jos įtariamos pernelyg dosniai dalijusios paskolas.

Tačiau dėmesio sulaukė ir viena didžiausių rinkos dalyvių Vilniaus taupomoji kasa. Jai teko sumažinti indėlių palūkanas ir skolinimo ribą.

Indėlius atsiėmė mažuma

Penktadienį Lietuvos banko išleisti nurodymai netrukus pasiekė Vilniaus taupomąją kasą. Ji kaltinama nepakankamai įsitikinusi, ar klientai įvykdys įsipareigojimus.

Jau kitą dieną unija pranešė, kad dauguma Lietuvos banko nurodytų veiklos trūkumų jau yra ištaisyti, tačiau ji laikinai negalės skolinti daugiau nei 30 tūkstančių litų.

Be to, indėlių palūkanos bus smarkiai sumažintos.

„Šiandien sulaukėme daugiau skambučių nei įprastai – daugelis klientų klausinėjo, ar nepasikeis jų laikomų indėlių palūkanos.

Kai kurie, nugirdę apie kitų kredito unijų licencijų sustabdymą, netgi nusprendė atsiimti indėlius”, – „Lietuvos rytui” teigė unijos valdybos pirmininkas Darius Čepauskas.

Tačiau, anot jo, išskirtinio klientų noro atsiimti indėlius nebuvo. Unijoje indėlių sumažėjo 0,37 procento.

Visas Vilniaus taupomosios kasos indėlių portfelis sudaro 331 mln. litų.

Bausmės išvis nesiūlė

Lietuvos bankas unijai nurodė sumažinti palūkanas penktadienį, gavęs Centrinės kredito unijos, vienijančios didžiąją dalį šios rinkos dalyvių, ataskaitą.

Tačiau, kaip teigė Centrinės kredito unijos vadovas Fortunatas Dirginčius, ataskaitoje nebuvo nė kalbos apie kokias nors poveikio priemones.

„Sumažinti palūkanas ir indėlių dydį nusprendė pats Lietuvos bankas. Tai ne mūsų reikalas”, – tvirtino F. Dirginčius.

Tačiau jis nepanoro įvertinti, ar paskelbtos poveikio priemonės yra tinkamos.

„Sudėtinga pasakyti. Jei sakyčiau, kad ne, būčiau nesuprastas”, – aptakiai kalbėjo Centrinės kredito unijos vadovas.

Rodė pasitikėjimą

Vilniaus taupomosios kasos vadovas sakė, kad unijos nariai šiuo metu parodė didelį pasitikėjimą. „Netgi atėjo naujų narių”, – aiškino D. Čepauskas.

Anot jo, tai, kas buvo išplatinta viešai, nėra veiklos apribojimai, o tik raštiški nurodymai, o Lietuvos banko pranešimas buvo klaidingai interpretuotas.

Lietuvos bankas kol kas apsiriboja tik pranešimais, kurie skelbiami jo interneto svetainėje.

Prikirpo iškart net dvi

Praėjusią savaitę buvo nuspręsta nutraukti Nacionalinės kredito unijos ir „Švyturio” taupomosios kasos veiklą. Teisėsaugininkai įtaria, kad jose ir dar dviejose unijose už itin menką užstatą buvo dalijamos paskolos.

Abi šios unijos nekart buvo įspėtos, o Nacionalinės kredito unijos veikla jau anksčiau sustabdyta ir paskirtas jos administratorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.