Po gautos sąskaitos už šildymą palangiškei pakirto kojas

Palangoje stovintis daugiabutis namas visame mieste išsiskiria rekordu. Jo gyventojai liūdnai juokauja, kad už šildymą moka tiek, tarsi krosnis kūrentų gintaru. Gavę sąskaitas už gruodžio mėnesį, kurorto gyventojai nustėro. Pensininkai skundžiasi, kad keturženklės sąskaitos už šildymą viršija jų gaunamas pajamas - neužtenka pensijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Buitkienė

Jan 29, 2013, 11:22 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 1:22 AM

Pastato, kuriame kadaise buvo kareivinės, gyventojai svarsto galimybę atsisakyti centrinio šildymo. Savivaldybė tvirtina, kas šio namo gyventojai greičiausiai patektų tarp laimingųjų, kurių namas būtų renovuotas pagal naująją tvarką - paskolą paimtų ne žmonės, o savivalda.

Tačiau valdininkai būgštauja: jei nebus Vyriausybės garanto gaunant paskolas, pinigai savivaldybių gali ir nepasiekti. Be to, neatmetama, kad renovacijos kainos gali stipriai išaugti.

Palangiškė Mara Jačnaja tikina, kad gruodis nebuvo itin šaltas, tačiau šildymo sąskaita privertė aiktelėti.

Trijų kambarių buto savininkė vien už šildymą sumokėjo per tūkstantį litų. Pensininkei tai - labai dideli pinigai. „Turbūt niekas Lietuvoje negavo tokios sąskaitos“, - dejuoja moteris, rodydama skaičių - 1011 litų. Pamačiusi didelę sąskaitą moteris pasijuto labai blogai.

Ji teigia, kad gauna 700 litų pensiją, o vyras - 600 litų. M. Jačnaja dūsauja pridurdama, kad dar reikės sumokėti už komunalines paslaugas, elektrą, vandenį ir dujas... „Teks valgyt tik košytę“, - guodžiasi buto šeimininkė. Moteris pabrėžia, kad prieš 60 metų statyto namo sienos labai storos, todėl šiluma tikrai lengvai neišeina. Šilumininkai teigia priešingai.

Gyventojams tenka mokėti ir už laiptinės šildymą, nors šiose patalpose nėra nei vieno radiatoriaus.

Palangiškiai jau ne vienerius metus svarsto atsisakyti centrinio šildymo. Tačiau tik neseniai galutinai nuspręsta nuo kitų metų patiems šildytis dujomis. Taip pasielgė šalia esančio namo gyventojai. Jų sąskaitos sumažėjo kone perpus. M. Jačnaja tikina, kad gyventojų žygiams trukdo šilumininkai.

Anot Palangos savivaldybės, jeigu bus patvirtinta naujoji renovacijos tvarka, šis namas bus atnaujintas. Gyventojai tvirtina, kad norėtų atsikratyti smaugiančių šildymo sąskaitų ir daugiabutį renovuotų, jei būtų palankios sąlygos.

Iki šiol Palangoje tėra renovuotas vienas daugiabutis. Pagal naująją tvarką, kurią siūlo premjeras Algirdas Butkevičius, paskolas namams renovuoti imtų savivaldybės ir jos spręstų, kurie daugiabučiai šilumos sunaudoja daugiausia ir juos būtina atnaujinti.

Palangos valdžia jau ėmėsi svarstyti, kam perduoti tvarkyti daugiabučių renovaciją. Galvojama kurti naują įmonę arba šiuos reikalus perduoti jau esančiai. Greičiausiai - Palangos komunaliniam ūkiui.

Palangos administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė aiškina, kaip įmonė rinktų mokestį: „Žmogus mokėtų tiek pat, kiek už šildymą. Tačiau ši suma būtų dalijama į dvi dalis. Viena tektų šildymui, o kita - paskolai padengti“. Anot A. Kilijonienės, naujas mokestis neturėtų būti didesnis už dabartinę sąskaitą už šildymą.

Tačiau žinant, kad savivaldybių skolinimasis iš bankų ribotas, kurorto valdžia baiminasi, kad be Vyriausybės garantijų paskolų renovacijai negaus.

Kai kurie specialistai svarsto, ar prasidėjus renovacijos vajui tuo nepasinaudos statybininkai. Jie už daugiabučių remontą gali paprašyti kosminių sumų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.