Ekonomistai: „Vilnius gali bankrutuoti“

Ekonomistai mano, kad Vilnius gali bankrutuoti, nors sostinės meras Artūras Zuokas ramina, kad taip negali atsitikti nei teoriškai nei praktiškai, pranešė lrt.lt.

Vilniui gresia bankrotas.<br>A. Abišalos fotomanipuliacija
Vilniui gresia bankrotas.<br>A. Abišalos fotomanipuliacija
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-01-31 07:28, atnaujinta 2018-03-12 22:00

Nors sostinės meras Artūras Zuokas ramina, kad Vilnius negali bankrutuoti, ekonomistai Žygimantas Mauricas ir Nerijus Mačiulis mano kitaip – tokia tikimybė nedidelė, bet reali. Pagal juodžiausią scenarijų iš duobės Vilniaus miesto savivaldybę trauktų valdžia. Ketvirtadienį bus svarstomas Vilniaus biudžetas, kuris bus dar menkesnis nei pernai.

„Tiesioginio bankroto tikimybė yra nedidelė, nes bet kuriuo atveju Vyriausybė gelbėtų savivaldybę, tam yra ir nemažai svertų... Bet gali būti taip, kad paaštrės krizė ar kažkas atsitiks euro zonoje ir Vyriausybė tų pinigų gali neturėti.

Tuomet, tikėtina, Vilniaus savivaldybė kurį laiką nesugebėtų vykdyti finansinių įsipareigojimų, ir tai reikštų techninį bankrotą. Ta tikimybė yra nedidelė, bet ji tikrai yra“, – lrt.lt tinklalapiui sakė „Nordea Bank Lietuva“ vyriausiasis ekonomistas Ž. Mauricas.

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis sakė, kad savivaldybė bankrutuoti gali – kaip ir valstybė, tačiau praktiškai tai mažai tikėtina.

Šiais metais sostinės ižde bus 1 mlrd. 381 mln. Lt. Jau pernykštį, 145 mln. didesnį biudžetą A. Zuokas vadino skandalingai mažu, o šiemet – dar blogiau.

Savivaldybė 2013 metais mažiau skolinsis, taikys papildomas taupymo priemones. Todėl iš viso Vilniaus biudžetas mažėja apie 10 proc.

Sumenks finansavimas seniūnijų veiklos programoms, sveikatos apsaugai, turizmo plėtrai, senamiesčio atgaivinimo programai, socialinei apsaugai, kūno kultūros ir sporto plėtrai, kultūros veiklos bei verslo aplinkos gerinimo programoms. Smarkiai mažinamas administracijos direktoriaus rezervas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.