Seni balkonai – mirtį nešanti vertybė

Ketvirtadienį Vilniaus studentų miestelį, vadinamą Niujorku, vėl paženklino tragedija. Iš 11-ojo aukšto virtuvės balkono iškrito ir žuvo 20 metų Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto studentas Edvardas Žiukas.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Sostinė")

2013-02-02 15:19, atnaujinta 2018-03-12 17:54

Per visą Saulėtekio daugiaaukščių istoriją nuo maždaug 1980-ųjų beveik kasmet iškrisdavo mažiausiai po vieną studentą. Tiesa, ne kiekvienas atvejis baigdavosi mirtimi.

Per balkonus iššoka ir savižudžiai, ir svaigalų padauginę nelaimėliai, kurie neišlaiko pusiausvyros, atsirėmę į žemo balkono kraštą, ir rizikingų pramogų mėgėjai.

Studentų miestelio daugiaaukščių su žemais, beveik avarinės būklės balkonais šeimininkės yra dvi aukštosios mokyklos: Vilniaus universitetas (VU) ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU).

Abiejų universitetų ūkio padalinių vadovai „Sostinei” sakė jau senokai pradėję rengti bendrabučių renovacijos projektus, bet jie dūlėja stalčiuose būtent dėl balkonų.

Universitetai laukia sostinės architektų palaiminimo griauti balkonus arba nurodymo juos iš esmės atnaujinti.

„Geriausia būtų, jei leistų nugriauti ir įrengti vadinamuosius prancūziškus balkonus. Į juos nebūtų patenkama iš vidaus, jie liktų tiktai kaip architektūrinė puošmena. Pagal paveldo reikalavimus atnaujinti balkonus ir padaryti juos saugesnius būtų brangu”, – aiškino VGTU Ūkio skyriaus direktorius Romanas Jagėla.

Jam pritarė ir VU Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjas Lionginas Striganavičius. „Aš būčiau už tai, kad balkonai būtų nugriauti. Bet ne nuo universiteto valios tai priklauso”, – teigė L. Striganavičius.

Lemiamą žodį turi tarti Vilniaus architektų ir urbanistų ekspertų taryba (VAUET).

Be jos palaiminimo universitetai negaus statybos leidimo atnaujinti bendrabučius.

Praėjusią savaitę vykusioje VAUET diskusijoje VGTU atstovaujantis architektas Martynas Valevičius, lyg nujausdamas nelaimę, ragino ką nors daryti dėl nesaugių balkonų.

Tačiau juos išsaugoti ragina kitas architektas Matas Šiupšinskas. Viešai skelbtame komentare jis rašė, kad būtų blogai netekti balkonų, kurių šešėlių ir fasado lūžių kuriamas įspūdis ilgą laiką buvo išskirtinė studentų miestelio ypatybė.

Kultūros paveldo departamento vyriausioji specialistė Rita Kuncevičienė sakė, kad studentų miestelis yra įtrauktas į Kultūros paveldo registrą, bet valstybės saugomo objekto statusas jam nenustatytas.

„Nėra net nustatyta, kokie konkrečiai miestelio objektai yra vertingi”, – teigė paveldosaugininkė. Taigi nėra jokio dokumento, apibrėžiančio balkonų metamo šešėlio estetinę ar istorinę vertę.

R. Kuncevičienė sakė, kad Kultūros paminklų vertinimo komisija svarstys, ar palikti ankstesniais laikais suteiktą paveldo vertybių statusą studentų miesteliui.

Du universitetai nori kuo greičiau pašalinti nesaugius balkonus nuo studentų miestelio daugiabučių, tačiau tam priešinasi dalis architektų, įžvelgiantys nuo balkonų krintančių šešėlių grožį.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar perrinktas G. Nausėda turėtų galių pakeisti Vyriausybę?