Verslininkai neberanda kvalifikuotų darbuotojų

„Šiemet galėtume parduoti dvigubai daugiau produkcijos nei dabar planuojame, paklausa yra, tik nėra kas gamintų“, - dienraščiui „Verslo žinios“ sakė Panevėžio metalo apdirbimo bendrovės „Metalistas LT“ generalinis direktorius Mantas Gudas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-06 11:43, atnaujinta 2018-03-12 12:16

Pramonės įmonės, ypač regionuose, priverstos riboti gamybą, nes joms nepavyksta rasti specialistų. Dėl kvalifikuotų darbuotojų varžomasi siūlant jiems didesnius atlyginimus.

Bendrovė „Intersurgical“, įsikūrusi Pabradėje, šiame mieste samdo tik apie 580 specialistų. Likusius priversta kasdien atsivežti iš aplinkinių miestų. Įmonėje šiuo metu dirba apie pusantro tūkstančio žmonių.

„Jeigu šiandien reikėtų periferijoje sukurti aukštesnės pridėtinės vertės gamybos įmonę, nieko neišeitų. Čia nėra tų, kurie galėtų dirbti. Įmonę kūrėme su inžinieriais iš byrančios „Sigmos“, „Ventos“, „Snaigės“, šiandien tokio potencialo nerastume“, - sakė „Intersurgical“ generalinis direktorius Sigitas Žvirblis.

Didmiesčiuose verslui lengviau rasti kvalifikuotų specialistų, tačiau jiems reikia siūlyti patrauklius atlyginimus.

Ekspertų teigimu, pagrindinės priežastys, kodėl šalyje, kurioje nedarbas vis dar didelis, ima trūkti specialistų, yra emigracija, socialines pašalpas gaunančių žmonių nenoras persikvalifikuoti ir dirbti, rinkos poreikius ignoruojanti švietimo sistema, neparuošianti rinkoje paklausių inžinierių ir technikų.

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda sako, kad kvalifikuotų darbuotojų problema jau po 1 - 2 metų Lietuvai taps ypač skausminga. Jo nuomone, darbdaviams stengiantis prisitaikyti turėtų stiprėti konkurencija dėl darbo jėgos - bus keliami atlyginimai, vienos įmonės aktyviau vilios darbuotojus iš kitų, rašo „Verslo žinios“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.