Administracinė atsakomybė už stovėjimą neleistinoje vietoje

Mažas vietų statyti automobilį mieste, ypač nemokamai, skaičius – aktuali problema. Dėl šios priežasties dalį automobilių vairuotojai stato, kur pakliūva, nesilaikydami nustatytos tvarkos. Nepaisant to, jog rasti tinkamą vietą automobiliui kartais labai sudėtinga, mašinos gali būti statomos ne bet kur ir ne bet kaip, o pagal nustatytas taisykles.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 7, 2013, 11:29 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 10:20 AM

Yra devyni pagrindiniai draudimai, už kurių pažeidimą Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato administracinę atsakomybę už stovėjimą neleistinoje vietoje:

1. Draudžiama stovėti tose vietose, kur transporto priemonių stovėjimą riboja kelio ženklai ar ženklinimas;

2. Draudžiama stovėti ant vejos, šaligatvių, nebent tokį stovėjimą leidžia kelio ženklai arba transporto priemonė nurodyta leidime, išduotame prekiauti viešoje vietoje renginių metu;

3. Draudžiama stovėti ant pėsčiųjų (dviračių) tako; 4. Transporto priemonėms, nepažymėtoms neįgaliųjų asmenų automobilių statymo kortele arba skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“, draudžiama stovėti vietoje, kurioje gali stovėti tik tokiais ženklais pažymėtos transporto priemonės;

5. Draudžiama stovėti tuneliuose, ant tiltų, viadukų ir po jais;

6. Draudžiama stovėti pėsčiųjų perėjose ir arčiau kaip 5 metrai prieš jas;

7. Draudžiama stovėti geležinkelio pervažose ir 50 metrų kelio ruože prieš jas ir už jų;

8. Draudžiama pažeisti stovėjimo tvarką gyvenamosiose zonose, kiemuose;

9. Draudžiama stovėti vietose, kur tai trukdo transporto ar pėsčiųjų eismui.

Už aukščiau nurodytų draudimų nepaisymą, gali tekti sumokėti baudą arba gali būti atimta teisė vairuoti transporto priemonę.

Griežčiausia galima atsakomybė – teisės vairuoti transporto priemones atėmimas nuo vieno iki trijų mėnesių gresia už stovėjimą geležinkelio pervažose ir 50 metrų kelio ruože prieš jas ir už jų, sustojimo ir stovėjimo taisyklių pažeidimą automagistralėse.

Už visų kitų draudimų nepaisymą gresia bauda nuo 100 iki 300 litų.

Padariusiam vieną iš nurodytų administracinių teisės pažeidimų asmeniui surašomas administracinio teisės pažeidimo protokolas.

Tuo atveju, jei pažeidimo užfiksavimo metu asmens, padariusio pažeidimą, nėra, administracinio teisės pažeidimo protokolas su administraciniu nurodymu surašomas ir siunčiamas transporto priemonės savininkui (jeigu administracinį teisės pažeidimą padarė ne transporto priemonės savininkas, transporto priemonės savininkas turi per dešimt darbo dienų nuo administracinio teisės pažeidimo protokolo įteikimo dienos atvykti į atitinkamą instituciją ir pranešti duomenis apie asmenį, kuris administracinio teisės pažeidimo padarymo metu valdė ar naudojosi transporto priemonės savininkui priklausančia transporto priemone).

Jei neleistinoje vietoje pastatyta transporto priemonė trukdo transporto ar pėsčiųjų eismui arba kitaip pažeidžia kitų asmenų teises, policijos pareigūnai turi teisę priverstinai nuvežti neleistinoje vietoje pastatytą transporto priemonę.

Administracinių teisės pažeidimų bylas dėl stovėjimo tvarkos gyvenamosiose zonose ir kiemuose pažeidimus nagrinėja Savivaldybių vykdomosios institucijos. Kitas bylas – policija.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.