Klaipėda žada pasiūlyti maudynes geoterminiame vandenyje

Klaipėdiečiai rengiasi sumaniai panaudoti šio krašto žemės gelmėse slypintį geoterminį vandenį. Juo bus pasiūlyta stiprinti sveikatą ir atsigauti po ligų. Šiomis procedūromis visi pajūrio gyventojai ir svečiai galės pasilepinti jau po kelerių metų Klaipėdos universiteto miestelyje planuojamame statyti sveikatos ir sporto komplekse.

Mokslininkų manymu, Klaipėda neišnaudoja visų galimybių, kad taptų patraukli svečiams.<br>E. Petkutė
Mokslininkų manymu, Klaipėda neišnaudoja visų galimybių, kad taptų patraukli svečiams.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Feb 8, 2013, 5:19 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:03 AM

Nugriovus buvusias kareivines ir atlaisvinus beveik 20 hektarų teritoriją, visai šalia miesto centro po metų kitų užvirs statybos darbai. Didelius laisvus valstybinės žemės plotus Klaipėdos universitetas ketina panaudoti įgyvendindamas ambicingus planus.

Jau parengtas universiteto miestelio teritorijos plėtros detalusis planas. Iki 2015 metų universiteto miestelyje numatoma pastatyti 50 tūkst. kv. m ploto mokslinių laboratorijų centrą su 100 darbo vietų mokslininkams ir tyrėjams. Šiuo metu baigiamos rangovo parinkimo procedūros. Objekto statyba kainuos 22 mln. litų. Greta išdygs ir verslo įmonių inkubatorius. Jame įsikurti bus kviečiamos įmonės, kurioms svarbu bendradarbiauti su čia dirbsiančiais mokslininkais, naudotis laboratorijomis.

Pirmajame etape taip pat planuojama pastatyti 20 mln. litų vertės trijų pastatų bendrabučių kompleksą, kuriame galės gyventi studentai ir atvykę mokslininkai.

Trūksta reabilitacijos paslaugų

Sveikatos ir sporto kompleksas, kaip numatyta, turėtų būtų pastatytas užbaigus pirmojo etapo darbus, iki 2020-ųjų. Jam bus skirtas 5 ha sklypas, kuriame iškils keli pastatai, taip pat bus įrengtas atviras sporto aikštynas.

Preliminariais skaičiavimais, šis projektas kainuos apie 40 mln. litų. Universiteto vadovai neabejoja, kad čia teikiamomis sveikatinimo paslaugomis noriai naudosis ne tik čia studijuojantys ir dirbantys žmonės, ne tik miestiečiai, bet ir visos Lietuvos gyventojai, taip pat turistai.

Tikru masalu turėtų tapti geoterminio vandens procedūros, kurios sveikatai stiprinti naudojamos daugelyje pasaulio šalių. Lietuvoje šie žemės gelmių turtai iki šiol menkai naudojami. Jau du dešimtmečius į Klaipėdos miesto šilumos tinklus patenka ir bendrovės „Geoterma“ iš giluminio vandens išgauta šiluma. Ji sudaro apie dešimtadalį viso pagaminamo šilumos energijos kiekio.

Klaipėdoje iki šiol nėra didelę paslaugų įvairovę galinčio pasiūlyti reabilitacijos paslaugų centro. Kai kurias paslaugas teikia miesto sveikatos priežiūros centrai, ligoninių padaliniai ir privatūs kabinetai.

Tyrimai įrodė naudą

Teigiama, jog galimybe būsimajame centre teikti paslaugas susidomėjo keli SPA centrai, tačiau galutinių susitarimų dar nėra.

Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslo fakultetas atlieka tyrimus, kaip geoterminis vanduo veikia žmogaus organizmą, jo savijautą. Tyrimų duomenys vėliau bus pristatyti potencialiems investuotojams.

Dalį jau atliktų tyrimų pristatęs fakulteto dėstytojas, gydytojas reabilitologas Andrius Stasiulis patvirtino, jog rezultatai buvo teigiami.

33 tiriamieji paniro į geoterminio vandens vonią. Buvo matuojamas jų kraujospūdis, pulsas ir kiti duomenys prieš procedūrą ir po jos. Gauti rezultatai akivaizdžiai įrodė, jog maudynės geoterminiame vandenyje, kurio litre yra 95 gramai ištirpusių druskų, labai teigiamai veikia sveikatą, mažina kraujospūdį, gerina širdies darbą, šis vanduo padeda kur kas greičiau sugyti žaizdoms, mažina kraujo krešumą, slopina uždegimą.

Geoterminio vandens sudėtis, anot mokslininkų, labai panaši į Negyvosios jūros vandenį, kuriuo gydytis kasmet traukia milijonai žmonių iš viso pasaulio.

Klaipėdos mokslo ir technologijų parko mokslininkai teigė, jog Klaipėdoje geoterminis vanduo galėtų būti naudojamas ir šilumos bei elektros energijai gaminti, šiltnamių pramonei, taip pat žuvų ir kitų jūros gėrybių auginimui uždarose sistemose.

Nustatyta, jog didžiuliai geoterminio vandens ištekliai susikaupę visoje Vakarų Lietuvoje. 1 km gylyje galima išgauti 30-40 laipsnių šilumos vandenį, o 2 km gylyje – net iki 80 laipsnių įkaitusį vandenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.