Italų ir lenkų mafija įtariama prisidėjusi prie arklienos skandalo (papildyta)

Prie Europos šalyse kilusio skandalo dėl arklienos gali būti prisidėjusios mafijos grupės iš Italijos ir Lenkijos. Apie tai rašoma britų laikraštyje „The Daily Mail“, kur cituojami neįvardyti šaltiniai. Pasak dienraščio, skandale taip pat gali dalyvauti Rusijos nusikalstamos grupuotės, veikiančios Baltijos šalyse.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 11, 2013, 4:41 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 4:03 AM

Anksčiau Didžiosios Britanijos aplinkos apsaugos ministras Owenas Patersonas sakė, kad mėsos produktų, kuriuose vietoje jautienos naudojama arkliena, skandalas gali slėpti „tarptautinį nusikalstamą susivienijimą“. Pasaulinės arklienos kainos apie keturis kartus mažesnės nei jautienos.

Ne arkliena, o asiliena?

Arkliena pusgaminiuose, dėl kurios kilo skandalas Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje ir Švedijoje, iš tiesų gali būti asiliena, rašo laikraštis „The Independent“.

Apie tai pareiškė Europos Parlamento Žemės ūkio komiteto viceprezidentas Jose Bove. Pasak jo, masiškus arklienos, pateikiamos kaip jautiena, pardavimus galėjo išprovokuoti įstatymas, draudžiantis keliones arkliais Rumunijos keliais. Arkliais pakinkyti vežimai buvo įprasta transporto priemonė daugelį šimtmečių Rumunijoje, tačiau, pasikeitus kelių eismo taisyklėms, šimtai tūkstančių gyvulių buvo paskersta.

Įstatymas, priimtas dar prieš šešerius metus, bet tik dabar pradėjęs galioti, taip pat draudžia keliuose važinėti vežimais, pakinkytais asilais. Todėl valdininkai neatmeta galimybės, kad dalis arklienos, rastos mėsainiuose Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Švedijos prekybos centrų lentynose, iš tiesų gali būti asiliena.

Sekmadienį vakare paaiškėjo, kad keli didžiausi Prancūzijos mažmeniniai prekybos tinklai atšaukė iš prekybos produktus, kuriuos tiekia Švedijos kompanija „Findus“ ir Prancūzijos „Comigel“, po to, kai jų tiekiamuose produktuose vietoj jautienos aptikta arklienos. Produkcija atšaukta iš tokių prekybos centrų kaip „Acuhan“, „Monoprix“, „Carrefourt“ ir daugelio kitų.

2013 m. sausį mėsainiuose su jautiena, parduodamuose Britanijos ir Airijos prekybos centruose, buvo aptikta arklių DNR pėdsakų. Gamyba įmonėje „Silvercrest Foods County Monaghan“ sustabdyta, kol bus paskelbti tyrimų rezultatai. Vėliau sutartį su šia kompanija nutraukė korporacija „Burger King“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.