Maisto papildas kėlė pavojų kūdikiams

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) uždraudė platinti bulgarišką maisto papildą kūdikiams „Lactokid“. Į inspektorius kreipėsi tėvas, kurio atžalai šis papildas sukėlė alergiją.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 21, 2013, 5:38 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 9:11 AM

Atlikus laboratorinius tyrimus, šių maisto papildų sudėtyje buvo aptikta laktozės, kuri nebuvo nurodyta produktų ženklinimo etiketėse.

Vadovaujantis Lietuvos higienos normomis, pienas ir jo produktai, įskaitant laktozę, privalo būti nurodyti maisto produkto etiketėse.

Laktozė – tai cukrus, kurio randama piene ir jo produktuose. Paprastai laktozė organizme suskaidoma fermentu laktaze. Tačiau jei minėto fermento nepakanka, žmogus gali jausti virškinimo sutrikimo simptomus, pilvo skausmą, viduriavimą. Tai vadinama „laktozės netoleravimu“.

VMVT uždraudė platinti 2381 vienetą maisto papildų kūdikiams ir mažiems vaikams „Lactokid“ (pakuotėse po 10 g, partijos Nr. 41 ir Nr. 42, galiojimo terminas iki 2014-05-11).

Papildai buvo gaminami Bulgarijos įmonėje „Kendy“, į Lietuvos rinką juos tiekė bendrovė „Norameda“.

Informacija apie neteisingai paženklintus maisto papildus perduota Europos Komisijai Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF.

„Siekiant apsaugoti vartotojus nuo gamintojų apgaulės, šiais metais valstybinės maisto papildų kontrolės prioritetas bus maisto papildų sudėtinių dalių kontrolė, planuojama atlikti daugiau laboratorinių tyrimų maisto papildų sudėčiai nustatyti”, – teigė VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Lina Misiūnaitė.

Vartotojai, įsigiję šių maisto papildų, gali grąžinti juos platintojams ar prekybininkams ir susigrąžinti sumokėtus pinigus. Tėvams patariama savo atžalas, jei jos vartojo šiuos papildus ir blogai pasijuto, parodyti šeimos gydytojui.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.