Gidų darbas: ir ašaras turistams šluostyti, ir iš areštinių vaduoti

Į dykumą savarankiškai išėjusiam lietuviui vėliau teko lankytis Egipto saugumiečių apklausose, užuot mėgavusis Raudonosios jūros malonumais. Kartais šiltuosiuose kraštuose dirbantiems gidams prisieina narplioti ir turisčių, panirusių į aistringą romaną su vietos gyventojais, meilės istorijas.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Feb 22, 2013, 7:50 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 8:29 AM

Tiek linksmas, tiek liūdnas istorijas kelionių vadovai dažnai prisimena vasario 21-ąją – Tarptautinę gidų dieną.

„Kai nutinka kokia istorija, gidams nebūna juokinga. Tiesa, vėliau tai kartais kelia šypseną“, - neslėpė ne vienus metus gide dirbusi kelionių organizatoriaus „Novaturas“ paslaugų organizavimo užsienyje vadovė Asta Pakeltytė.

Vizitai pas saugumiečius

Neretai kelionių vadovams tenka sulaukti skambučių telefonu ir išgirsti daugmaž tokį klausimą: „Esame prie žalio pastato, kaip mums surasti viešbutį?“

„Su kelionių organizatoriumi atostogauti išsiruošiantys žmonės taip atsipalaiduoja, kad, atrodo, viską pamiršta. Netgi lagaminus nusileidę poilsio vietos oro uoste.

O kelionės pradžioje jie neretai pasakoja, kaip automobiliu išmaišė Europą, patys planavosi kelionę, dėliojo maršrutą“, - šypsodamasi pasakojo A. Pakeltytė.

Tačiau kartais nutinka atvirkščiai – kai kurie turistai nutaria būti labai savarankiški, o vėliau tai atsirūgsta.

A. Pakeltytė pasakojo, kad Egipte vienas lietuvis, nutaręs, kad kalnai čia pat, o jis mėgsta iškylas pėsčiomis, įsidėjo į kuprinę butelį vandens ir išėjo į dykumą. Egipte įprasta, kad tie turistai, kurie patys leidžiasi į dykumą, privalo užsiregistruoti policijoje, tačiau vyras to nepadarė.

Nuėjęs kone dešimt kilometrų jis sutiko beduinus – vietinius gyventojus, šie iškvietė policiją. Lietuvis nepateko į areštinę, tačiau juo susidomėjo Egipto saugumo tarnyba, tad teko įrodinėti, kad eidamas į dykumą jis neturėjo jokių piktų užmačių.

Atsidūrė areštinėje

Tuo tarpu Bulgarijoje poilsiavusioms lietuvėms susidūrimas su vietos pareigūnais buvo dar nemalonesnis.

Turistės kelias dienas be perstojo piktnaudžiavo alkoholiu. Tuomet pasiskundė viešbučio administracijai, kad iš seifo kambaryje dingo 30 tūkst. eurų ir 20 tūkst. dolerių.

Maža to, pritrūkusios gėrimų jos nutarė nugvelbti butelį iš parduotuvės. Pardavėjas tai pastebėjo, supykusios lietuvės trinktelėjo butelį viskio į grindis.

Moterys atsidūrė areštinėje. Joms pasisekė, kad giminaičiai padengė parduotuvės patirtą nuostolį ir baudą.

„Gidams su kitais turistais važiuojant į oro uostą, teko užsukti tų moterų pasiimti iš areštinės“, - pasakojo A. Pakeltytė.

Autobuse pamiršo kūdikį

Dar vienas turistas, nutaręs panardyti Egipte, greičiausiai iškylą jūroje prisimena iki šiol. Kai laivas, gerokai nuplaukęs nuo kranto stabtelėjo, kad turistai panardytų, jis puolė į gelmes. Kai išniro, laivo nebebuvo. Jį išgelbėjo kito laivo įgula.

Panaši istorija, tik dykumoje, nutiko dviem vengrams.

Pakeliui iš Luksoro į Hurgados kurortą visi autobusai su turistais sustoja prie dykumoje įkurtos kavinės ir rieda toliau. Vėlų vakarą privažiavę prie kavinės lietuviai ten išvydo išsigandusius vengrus, kuriuos paliko jų autobusas.

A. Pakeltytė papasakojo ir olandų kolegoms nutikusią istoriją: kai po ekskursijos turistus po viešbučius išvežiojęs autobusas išjungė variklį, gidas apžiūrėjo, ar niekas nieko nepaliko. Ant galinės sėdynės ramiai miegojo kūdikis. Jį užmiršo atsipalaidavę tėvai.

Turistų mirtys kelia šiurpą

Tiesa, kai kurios dirbant svetur nutikusios istorijos netgi prabėgus keleriems metams gidams kelia šiurpą. Dažniausiai tai tie atvejai, kai poilsiaujantys turistai sunkiai suserga arba net miršta.

Prieš kelerius metus Kretoje, Samarijos tarpeklyje, besidriekiančiame 16 kilometrų, vieną turistą ištiko širdies priepuolis. Tuomet gidams teko padėti artimiesiems rūpintis, kaip į Lietuvą pargabenti kūną.

Mirtis ištiko ir Egipte jūroje plaukiojantį jauną vyrą – sustojo plakusi širdis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.