Tik penki žingsniai, ir milijonas litų - jau kišenėje

Vilniaus daugiabučiai namai, prisijungę prie 5 žingsnių šilumos taupymo programos, šių metų sausį, palyginti su tuo pačiu 2011 metų laikotarpiu, šilumą vartojo 7,5 proc. efektyviau.

Viena taupymo programos dalių -- šilumos vamzdžių izoliavimas.
Viena taupymo programos dalių -- šilumos vamzdžių izoliavimas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt, „Sostinė”

Feb 23, 2013, 11:19 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 6:19 AM

2013-ųjų sausio mėnesį vidutinis svertinis šilumos suvartojimo koeficientas įmonės „Mano būstas” administruojamuose namuose siekė 34,65.

Šis rodiklis sumažėjo 7,5 proc., palyginti su atitinkamu 2011-ųjų laikotarpiu, kai jis sudarė 37,43. Kuo šis koeficientas mažesnis, tuo šiluma daugiabučiuose vartojama efektyviau.

Dar prieš prasidedant šildymo sezonui bendrovės „Mano būstas” prižiūrimuose Vilniaus daugiabučiuose vasarą buvo aktyviai diegiamos šilumą taupančios priemonės: keičiami pasenę šilumos punktai, statomi modernūs automatizuoti įrenginiai, montuojami nauji ir sandarinami seni langai bei laiptinių durys, montuojama šilumos sistemų balansavimo įranga, pasenusi šilumos vamzdynų izoliacija keičiama nauja.

Dėl to kai kuriuose daugiabučiuose šilumos sutaupyta net 30 proc. ir daugiau.

Sostinės Didlaukio g. 80 name gyvenanti Vanda Samuolienė teigia, jog gyventojai patys turi būti suinteresuoti, kad jų name būtų diegiamos šilumą taupančios priemonės. Vilnietė kartu su kitais gyventojais pasirūpino, kad name būtų sumontuoti nauji laiptinės langai ir durys, sutvarkytos bendrosios patalpos, rūsyje izoliuoti vamzdynai.

„Anksčiau mūsų namas į namą nebuvo panašus, o dabar situacija po truputį gerėja. Tapo ir gražiau, ir šilčiau. Žingsnis po žingsnio ir gal iki renovacijos prieisime”, – vylėsi V.Samuolienė.

Bendrovės „Mano būstas” Vilniaus regiono vadovas Arūnas Kubilius teigė, jog daugiabučių namų, kuriuose buvo įdiegtos šilumą taupančios priemonės, gyventojai ramiau praleido šaltąjį sausio mėnesį, mat statistika rodo, kad jų namuose šiluma buvo vartojama kur kas efektyviau.

„Gerėjantys rodikliai tik patvirtina, kad šilumą galima taupyti nebrangiomis priemonėmis ir net spaudžiant šalčiui suvartoti mažiau šilumos”, – sakė A.Kubilius.

Vienija 800 namų

Prie 5 žingsnių šilumos taupymo programos visoje Lietuvoje jau yra prisijungę 800 daugiabučių namų, iš kurių beveik 500 – Vilniuje.

Prie programos prisijungę vilniečiai per 2011–2012 metų šildymo sezoną sutaupė 1,4 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.