V. Andriukaitis iš ministerijos išgrūdo privačių medikų ir pacientų atstovus

Dvi savaitės. Tik tiek laiko ištvėrė sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis pacientų organizacijų jam mestą iššūkį. Iki šiol jos rinko žmonių parašus tikėdamos, kad ministras persigalvos.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Feb 26, 2013, 7:43 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 2:08 AM

Ir paliks pacientams galimybę rinktis, kurioje – valstybinėje ar privačioje -  įstaigoje joms gydytis. Tačiau apsiriko. Užuot nusileidęs, ministras ištrenkė pacientų organizacijų bei privačių įstaigų atstovus iš Sveikatos apsaugos ministerijos kolegijos.

Kolegijoje gimsta kone visi su vaistų ir paslaugų kompensavimu susiję sprendimai. Ją sudaro kelios dešimtys įvairių medicinos bei švietimo įstaigų atstovų. Iki šiol joje kėdė buvo skirta ir privačias gydymo įstaigas vienijančios asociacijos vadovui Laimučiui Paškevčiui, ir pacientų atstovei Vidai Augustinienei.

Moka, kad apeitų eilę

„Gal tu kvailas? Juk moki draudimo įmokas. Ir dar išlaidauji papildomai?“ - pirštą prie smilkinio pasukiojo poliklinikoje, prie ausų, nosies ir gerklės gydytojo durų bičiulį sutikęs vyras.

Mat tas prisipažino, kad susopus ausiai, į šeimos gydytoją nesikreipė. Jis sumokėjo už specialisto konsultaciją 42 litus ir jau kitą dieną apsilankė pas medikus. 

„Bet man daug geriau pakloti tuos pinigus, nei gaudyti gripą eilėje prie šeimos gydytojo. Nėra kada sirgti“, - paaiškino vyras. 

Žmogaus valia rinktis. Jis net ir valstybinėje poliklinikoje gali oficialiai apeiti eilę, kasoje sumokėjęs už specialisto konsultaciją.

Tas pat daroma ir privačiose gydymo įstaigose, kur už konsultacijas žmonės taip pat primoka, jei tik skiriasi „valdiškų“ ir „privačių“ paslaugų įkainiai.

Tačiau sveikatos apsaugos ministrui Vyteniui Andriukaičiui atrodo, kad lupikauja tik privačios gydymo įstaigos, o pacientai šoka pagal jų dūdelę, kaulydami ir modernių tyrimų, ir naujausių vaistų.

Peticija įsiutino?

Lietuvos pacientų organizacijų atstovų taryba vienija 30 pacientų organizacijų. Jos pirmininkė Vida Augustinienė vasario 8-ąją pakvietė žmones paremti pilietinę iniciatyvą „Teisė pasirinkti“.

Ne politikų valia nurodinėti, bet ligonių valia rinktis, kur gydytis ir gauti kompensaciją už suteiktas paslaugas iš ligonių kasų.

„Prašome, kad mums būtų leista naudotis mūsų pačių ir darbdavių mokamomis įmokomis į Privalomąjį sveikatos draudimo fondą bei kompensuoti gydymą medicinos įstaigose, nepaisant, kas jų steigėjas“, - kviesdama suraityti parašus, kalbėjo V. Augustinienė.

Praėjusią savaitę parašą suraitė ir ministras. Tik ne po peticija, bet savo įsakymu, kuriuo pakeitė kolegijos sudėtį, išbraukdamas iš sąrašo V. Augustinienę ir L. Paškevičių - Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos prezidentą.

V. Augustinienė nuo 2005-ųjų kolegijoje atstovavo pacientų interesams.

Maža to, jai nepalikta vietos ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisijoje.

Tad, ministrui panorėjus, šiuo metu nebėra nė vieno pacientų organizacijų atstovo nei kolegijoje nei minėtoje komisijoje.

Neliko joje ir aštroką liežuvį turinčio Lietuvos gydytojų sąjungos vadovo Liutauro Labanausko.

Užtat į kolegiją pakviestas Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis ir Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Viešosios teisės katedros vedėjas Egidijus Kūris.

Tarp naujokų – ir jokiai pacientų organizacijai Lietuvoje nepriklausantis teisininkas Šarūnas Narbutas. Praėjusią savaitę jis tapo Europos onkologinių pacientų koalicijos valdybos nariu.

Iš viso nuo šiol kolegijoje dirbs 38 žmonės.

Atsikratė lobistų?

Ministro V. Andriukaičio teigimu, nuo šiol ministerijos kolegija nebebus lobistų diskusijų vieta, o taps specialistų sambūriu.

Pasak ministro, kolegijoje specialistai nagrinėja sudėtingas sveikatos apsaugos problemas: socialines, ekonomines, psichologines, biomedicinos etikos.

Jie turi vadovautis mokslo žiniomis. Tai, kad iki šiol į ją buvo įtraukiami įvairių suinteresuotų organizacijų atstovai, buvo ydinga praktika.

Praėjusią savaitę, atsikratęs nuolat zirziančių pacientų ir privatininkų atstovų, V. Andriukaitis kreipėsi į šalies gydymo įstaigų vadovus, ragindamas juos, kad šie skatintų savo pavaldinius laikytis medicinos etikos principų ir sąžiningai gydytų visus be išimties ligonius.

„Mes privalome sukurti lankstesnę, operatyvesnę ir, svarbiausia, žmoniškesnę sveikatos apsaugos sistemą. Lietuvoje daug kalbama apie korupciją medicinoje, pacientus bauginantį ilgą laukimą eilėse.

Tikėtina, kad ne vienu atveju tai viešųjų ir privačių interesų persipynimo dirbtinai kuriamas padarinys arba nejautraus požiūrio į pacientą ir prastos vadybos pasekmė.

Todėl kviesčiau siekti paciento gerovės, vengti bet kokio nehumaniško žingsnio, pacientų klaidinimo ir korupcijos“, - ministras pastukseno į medikų - įstaigų vadovų sąžinę.

Žmonės drįsta sirgti?

Visiems sveikatos apsaugos ministrams pacientų organizacijos tampė nervus. Tai jos užsimanydavo moderniausių vaistų kraujo vėžiui ar kitoms ypač sunkioms ligoms gydyti. Tai nebenorėdavo metų metus laukti, kol priartės eilė sąnarių protezavimo operacijoms.

Prašytojų – daug, o Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetas – ne guminis. Dirbantys žmonės į jį deda litą po lito, bet susirgę atsiduria kvailių vietoje, nes sveikatos srities politikai jiems liepia gydytis pačiais seniausiais, pigiausiais ir ne visada tinkamiausiais vaistais.

Ankstesni ministrai laviravo linkdami tai į pacientų pusę, tai atiduodami duoklę aukščiausio lygio ligoninėms, tai nusileisdami farmacijos verslo troškimams. Tačiau nė vienas jų nerodė trijų pirštų kombinacijos privačiam verslui.

Atvirkščiai, nuo 2003-iųjų, tuomečio sveikatos apsaugos ministro Juozo Oleko palaiminimu, sudarytos ligonių kasų sutartys su privačiomis gydymo įstaigomis nemažai žmonių sudarė galimybę pasitraukti iš eilių poliklinikose ir gydytis privačiai.

Svarbiausia – užčiaupti pacientus

Skaldyk ir valdyk. Tokios nuostatos, anot Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkės V. Augustinienės, laikosi sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis.

- Ministrui V. Andriukaičiui pacientų organizacijos – ne prie širdies. Dabar jums apskritai yra užtrenktos ministerijos durys. Kuo neįtikote? - lrytas.lt paklausė V. Augustinienės.

- Pastaruoju metu tik ir girdėjau, kad esu „parsidavusi farmacininkams“, „privatininkams“, kad esu „nesąžininga“. Tiesiai šviesiai kirto, kad „tarnauju farmacininkams, bet tik ne pacientams“. Ministrui, tikėtina, neparankūs žmonės, kurie nepritaria jo idėjoms.

Pacientų tarybos narius jis buvo pasikvietęs pokalbiui vasario pradžioje.

Bet iš jo išėjome it musę kandę. Nes atsirado žmogus, kuris nepriklauso jokiai pacientų organizacijai Lietuvoje. Įsiveržė nekviestas į susitikimą, ir ėmėsi ardomosios veiklos, išvadinęs mus „monopolininkais“.

Atėjo kaip svečias, bet pasielgė kaip kiaulė. Užtat patiko ministrui, ir jis, pasirodo, jau yra pakviestas į kolegiją.

- Pacientų organizacijoms nedraudžiama turėti rėmėjų. Kaip ir farmacijos įmonėms – jas remti. Bet dėl to ir užsitraukėte ministro nemalonę?

- Mūsų asociacijos įstatuose nurodyta, kas gali būti mūsų rėmėjais. Ir visada tai deklaruojame. Be to, mūsų veikla apskritai negalima be paramos. Jos gauname ir iš maisto pramonės, ir kitokių įmonių. Juk atliekame įvairių profilaktikos tyrimų, mokome žmones sveikos gyvensenos. Be paramos to padaryti neįstengtume.

Dirbame 10 metų. Pacientų taryba yra ir Europos pacientų forumo narė, taip pat, tarptautinio pacientų organizacijų aljanso narė. Visur siekiama, kad pacientai būtų sveikatos sistemos centre. Negalima priimti jokių sprendimų, jiems nedalyvaujant.

Bet dabartinis ministras viską nubraukė. Manau, kad tai, ką jis daro, yra tiesiog kerštas mums. Norima suskaldyti mūsų asociaciją ir jos atsikratyti.

- Ligų ir kompensuojamųjų vaistinių preparatų sąrašų tikslinimo komisija posėdžiauja kone kas savaitę. Nebelankėte jos posėdžių?

- Pastaruoju metu nebegaudavau kvietimo į juos. Maniau, kad jie nevyksta. Bet praėjusią savaitę sužinojau, kad ir joje esu nebepageidaujama.

Kiekvienas naujas ministras, pradėjęs darbą, minėtą komisiją sudarydavo iš naujo, kaip ir Sveikatos apsaugos ministerijos kolegiją. Tačiau šįkart mūsų, pacientų taryba nesulaukė kvietimų nei į vieną, nei į kitą. Tad pacientų atstovų jose nebeliko.

Mane išmetė – gal ir nepatinku. Bet kuo kalti visi ligoniai? Pirmą kartą matau ministrą susidorojant su pacientų organizacijomis.

Visame pasaulyje pacientų balsas turi didelę galią. Mes vienijame Lietuvoje 30 pacientų organizacijų. Mūsų balsas – stiprus, todėl ministras ir pradėjo pirmiausia mus skaldyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.