Investuotojų pinigai pamažu sugrįžta į Graikiją

Investuotojai vėl prisiminė Atėnus: čia jie perka įmonių akcijas ir netgi skolina valstybei, kuri dar prieš pusmetį buvo laikoma iš esmės bankrutavusia.

Graikija pamažu stojasi ant kojų, tačiau darbo neturintys žmonės vargs dar labai ilgai.<br>"Reuters"
Graikija pamažu stojasi ant kojų, tačiau darbo neturintys žmonės vargs dar labai ilgai.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 27, 2013, 4:49 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 10:54 PM

Kuri Europos Sąjungos birža praėjusiais metais buvo pelningiausia investuotojams? Kad ir kaip atrodytų keista, Atėnų. Žinoma, pinigų srautai joje dar ne itin dideli, tačiau rizikuoti mėgstančius verslininkus Graikija itin vilioja dėl galimo didelio pelno.

Praėjusiųjų metų antrąjį pusmetį į Graikijos įmonių akcijas buvo investuota 109 mln. eurų. Vien šių metų sausį – 27,6 mln. eurų.

Nenuostabu, kad pernai Atėnų biržos indeksas pakilo 33,4 proc. - daugiausia visoje ES. Vien per porą šių metų mėnesių – dar 10 proc. Tiesa, jis dabar tik viršijo 1000 punktų ribą, nors maždaug prieš dvylika metų indeksas siekė net 6355 punktus.

Tačiau atsigavimas – akivaizdus. Investuotojai perka įvairiausių – nuo nekilnojamojo turto iki energetikos – įmonių akcijas.

Maža to, pačios valstybės skolinimosi kaina jau nukrito iki 2010 metų lygio. Tuo tarpu didžiosios šalies bendrovės po trejų metų pertraukos vėl ėmė platinti savo obligacijas.

Nors šios šalies ekonomika tebėra gilioje duobėje, reikalai pamažu taisosi. Antai finansų ministerija skelbia, kad pernai šalies biudžeto deficitas galėjo siekti iki 12,9 mlrd. eurų. Tai – gerokai mažiau nei prieš metus, kai žiojėjo 19,7 mlrd. eurų skylė.

Pasak rizikos kapitalo fondo „VR Capital Group“ vadovo Richardo Deitzo, investuotojai vis labiau tiki, kad graikai vykdys kreditorių – Tarptautinio valiutos fondo, ES ir Europos centrinio banko – reikalavimus.

„Mes jau investuojame Graikijoje ir regime šioje šalyje dar didesnių galimybių“, - užsiminė R. Deitzas.

Tiesa, toks atšilimas gali ilgai netrukti. Mat dabartinė Graikijos vyriausybė, kurią sudaro trijų partijų atstovai, yra gana trapi.

Be to, šalyje lieka didžiulė įtampa. Ekonomika šįmet turėtų smukti dar apie 4,5 proc., nedarbo lygis jau pasiekė sunkiai įsivaizduojamą 27 proc. ribą. Palyginti su 2010-aisiais, net 9 iš 10 namų ūkių pajamos smarkiai sumenko.

Parengė Vakaris Deksnys

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.