„Google“ kūrėjas padėkojo tėvams, kad išvežė jį iš Rusijos

Kai prireikia išsiaiškinti, kiek dantų turi krokodilas, kokie vaistai - geriausi persišaldžius, ką reiškia, kai susapnuoji, jog laimi milijoną, ar kaip atrodo alkūninis velenas, šiandien nebesirausiame bibliotekos lentynose, o įsijungę kompiuterį lendame į „Google“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-03 09:49, atnaujinta 2018-03-10 17:34

1998 m. šią interneto paieškos sistemą, kuria dabar kasdien pasinaudojama bent 200 mln. kartų, drauge su kolega Larry Page‘u sumanė Sergejus Brinas.

Nežinia, ar pasaulis šiandien turėtų „Google“, jei 1973 m. balandžio 21 d. Maskoje, Rusijoje, gimusio S. Brino tėvai nebūtų buvę priversti emigruoti į JAV.

Sergejui tebuvo šešeri, kai jo šeimai, baiminantis žydų persekiojimo, teko palikti trijų kambarių butą Rusijos sostinės centre ir išvykti laimės ieškoti į kitą žemyną.

Vėliau, 1990-aisiais, kelios savaitės iki S. Brino 17-ojo gimtadienio, jo tėvas grupę universitete studijavusiųjų matematiką – tarp jų buvo ir Sergejus – lydėjo į Sovietų Sąjungą.

Tai buvo dviejų savaičių mainų programa. Jau antrąją viešnagės dieną Sergejus padėkojo tėvui už tai, jog šis išgabeno šeimą iš Rusijos. Vis dėlto namiškiai pasistengė, kad S. Brinas niekada nepamirštų rusų kalbos.

S. Brinas pradžios mokyklą baigė Adelphi, Merilande, toliau mokėsi namie. Tačiau vėliau pasekė seneliu ir tėvu – įstojo mokytis matematikos ir informatikos. Su pagyrimu baigęs Merilando universitetą magistro studijas tęsė Stanforde.

Būtent čia S. Brinas susitiko su L. Page‘u. Bendrabučio kambarį užvertę kompiuteriais jiedu tyrinėjo, kaip veikia ir atrodo jųdviejų sumanyta paieškos sistema „BackRub“.

Tačiau bendraminčių idėja plėtėsi taip sparčiai, jog ėmė kaisti universiteto kompiuterių infrastruktūra.

Tuomet S. Brinas su L. Page‘u jau buvo supratę, kad užmesti šio sumanymo nevalia. Iš šeimos, draugų ir investuotojų surinkę apvalią sumelę, bičiuliai nusipirko serverių ir išsinuomojo garažą. Tokia buvo „Google“ pradžia.

Kad sumanymas galėtų judėti į priekį, plėtotis ir tobulėti, S. Brinas sustabdė dokturantūros studijas Stanfordo universitete, kur siekė informatikos mokslų daktaro laipsnio.

Ar dabar „Google“ kompanijoje už specialius projektus atsakingas S. Brinas galės kada didžiuotis ir daktaro laipsniu, nežinia, mat kol kas į studijas vyras taip ir negrįžo.

Vis dėlto „Google“ – ne vien paieškos sistema, o jo sumanytojų galvos nėra pramuštos vien kompiuteriais.

Nors praėjusiais metais inovatyviausia buvo pripažinta kompanija „Nike“, keletą stulbinančių išradimų pateikė ir „Google“.

Pavyzdžiui, autopilotu valdomi automobiliai. Prie jų vairo nepamatysite vairuotojo, tačiau Nevadoje ir Kalifornijoje ši transporto priemonė jau pripažinta legalia. Tam įstatymus pataisyti ketina ir Havajai, Arizona, Florida bei Oklahoma.

Dar vienas „Google“ sumanymas – akiniai, kurie filmuoja ir perduoda vaizdą realiu laiku. Be kita ko, dėvint šiuos akinius, galima naršyti tinkle ir atlikti kitas kompiuteriui įprastas operacijas. Jei tikėsime S. Brinu, jis ypatinguosius akinius nešioja daugiau nei pusę laiko.

Pats S. Brinas nėra iki kaklo pasinėręs vien į „Google“ reikalus. Jis su žmona įkūrę paramos fondą.

Be to, S. Brinas domisi alternatyvia energetika, o šios srities ir klimato problemas mėgina spręsti užsiimdamas filantropija. Jis su partneriu L. Page‘u finansuoja projektus, kurie, tikimasi, padės surasti naujų atsinaujinančios energijos šaltinių.

Kita sfera, sulaukusi S. Brino dėmesio ir paramos – sergantieji Parkinsono liga.

Tiesa, domėtis ja S. Brinas ėmė po to, kai sužinojo, kad Parkinsono liga serganti motina jam perdavė geną, didinantį tikimybę pačiam „Google“ sumanytojui susirgti šia liga.

Tokios ateities prognozės lėmė tai, jog S. Brinas dalį savo lėšų atriekė Parkinsono ligos tyrimams, vaistams nuo jos kurti.

Parengė Jovita Simonaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.