A. Butkevičius ragina žmones nesistumdyti prie bankų

Premjerą Algirdą Butkevičių nustebino, kad šiandien atidarius buvusius Ūkio banko skyrius indėlininkai puolė stumdytis eilėse. 

Premjeras Algirdas Butkevičius mano, jog<br>M. Kulbio nuotrauka iš archyvo
Premjeras Algirdas Butkevičius mano, jog<br>M. Kulbio nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-03-05 18:49, atnaujinta 2018-03-10 13:42

„Esu nustebęs, kai matau tiek daug žmonių ir tokia didelė apgultis. Visi mūsų pažadai įgyvendinti ir nė vienas žmonių litas neprapuls. Nežinau, kam reikia apgulti banką“, - antradienį „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ stebėjosi A. Butkevičius.

Premjeras teigė galintis pateisinti tik tuos žmones, kurių pensijos buvo pervedamo į Ūkio banke buvusias sąskaitas. Premjeras rekomenduoja buvusiems Ūkio banko klientams neskubėti atsiiminėti indėlių iš Šiaulių banko, nes už jų indėlius mokamos didesnės palūkanos, nei kituose bankuose.

Žurnalisto Edmundo Jakilaičio paklaustas, kaip vertina valstybės įmonių bei įstaigų ir savivaldybių vadovų elgesį dėl kurio žlugusiame Ūkio banke liko 80 mln. litų, A. Butkevičius buvo konkretus. „Vertinu labai blogai“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Jis priminė, kad po „Snoro“ banko bankroto Finansų ministerija valstybės įstaigoms ir institucijoms išplatino rekomendaciją, kaip elgtis skelbiant konkursą, dėl sąskaitų atidarymo komerciniuose bankuose.

„Ūkio bankas neatitiko tų reikalavimų. Dabar ruošiamas dar griežtesnis dokumentas“, - sakė A. Butkevičius. Jis mano, kad ministrai turėtų įvertinti valstybės įmonių vadovų klaidas. Pasak premjero, valdžia neturėjo informacijos, kad Lietuvos bankas ruošiasi uždaryti Ūkio banką. „Mes žinojome, kad vykdomas banko inspektavimas ir monitoringas“, - pripažino A. Butkevičius.

Sustabdyti banko veiklą teko dėl to, kad pagrindinis jo akcininkas Vladimiras Romanovas pradėjo viešai kalbėti apie finansines problemas ir indėlininkai puolė atsiiminėti pinigus. Po to, kai V. Romanovas pasiskundė, jog neturi pinigų išlaikyti Kauno „Žalgirį“, Rusijoje registruotos įmonės per dieną iš Ūkio banko atsiėmė 120 mln. litų. 

Ūkio banko veiklą Lietuvos bankas sustabdė vasario viduryje. Auditas nustatė, kad banko turtas viršija įsipareigojimus daugiau kaip 1 mlrd. litų.

Gelbėjant valstybės apdraustus indėlius, Ūkio bankas buvo suskaidytas į gerąją ir blogąją dalį. Gerąją dalį perėmė Šiaulių bankas. Nuo šios dienos buvę Ūkio banko klientai vėl gali naudotis savo pinigais. Blogajai Ūkio banko daliai ketinama skelbti bankrotą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.