Žlugusių unijų indėlininkams pinigų dar teks palaukti

„Kuriems velniams reikalingas tas Indėlių draudimo įstatymas, jei nieko negalime atgauti?“, - piktinosi vilnietis R.J., kurio žmona bankrutuojančioje Nacionalinėje kredito unijoje turėjo indėlį. Blogiausia, kad jis buvo didelis – apie 70 tūkst. litų. Todėl niekuo dėta moteris pateko į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) akiratį.

Nacionalinėje kredito unijoje įklimpę stambesni indėliai dar negrįžo šeimininkams.<br>M.Astrauskas
Nacionalinėje kredito unijoje įklimpę stambesni indėliai dar negrįžo šeimininkams.<br>M.Astrauskas
Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys

2013-03-07 16:45, atnaujinta 2018-03-10 09:53

R.J. sutuoktinė didesnes nei bankuose palūkanas mokėjusioje unijoje savo santaupas laikė kone trejus metus. Nemalonumais pakvipo praėjusiųjų metų gruodį, kai Lietuvos bankas apribojo Nacionalinės kredito unijos (NKU) veiklą ir sustabdė indėlių grąžinimą jos klientams.

Sausio 24 dieną NKU veiklos licencija buvo panaikinta visam laikui, o bendrovė pripažinta nemokia. Bankrotas. Automatiškai įsijungia „Indėlių ir investicijų draudimo“ fondas: pagal įstatymus, iš jo turi būti grąžinti indėliai iki 345 tūkst. litų.

Tačiau NKU bei tuo pačiu metu bankrutavusios „Švyturio kredito unijos“ stambesniųjų indėlininkų atžvilgiu buvo pritaikytas kitas įstatymas – Baudžiamasis kodeksas.

Pagal jį, baudžiamoji atsakomybė gali būti taikoma asmeniui, kuris turėjo nuosavybės teise didesnės negu 500 MGL vertės turtą, t. y. turtą, didesnį nei 65 tūkst. litų, žinodamas arba turėdamas ir galėdamas žinoti, kad tas turtas negalėjo būti įgytas teisėtomis pajamomis.

Dėl to, kad su Darbo partija susiję abiejų unijų vadovai dalijo paskolas už menkavertį įkeičiamą turtą įvairiems susijusiems asmenims, šiuo metu tebevyksta tyrimas. Tačiau į tyrėjų mėsmalę pateko ir paprasčiausi unijų indėlininkai.

„Jei kažkas daro nusikaltimus, tai mes čia kuo dėti? Jau seniai galėjome tuos pinigus nunešti į kitą uniją ar banką, o dabar guli jie nežinia kur. Ir niekam nerūpi, gal, pavyzdžiui, mums jų šiuo metu kaip tik labai prireikė“, - piktinosi vilnietis R.J.

Tyrimą atliekanti FNTT jam, kaip ir kitiems į jokias aferas neįklimpusiems šių unijų indėlininkams, gerų žinių turės nebent šio mėnesio pabaigoje.

„Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba kartu su Valstybine mokesčių inspekcija atlieka indėlininkų, pretenduojančių gauti didesnes nei 65 tūkst. litų išmokas, indėlių lėšų įsigijimo teisėtumo patikrinimo procedūras. Minėtos procedūros inicijuotos siekiant nustatyti galimus neteisėto praturtėjimo atvejus.

Šias patikrinimo procedūras planuojama baigti per kovo mėnesį. Nenustačius galimų neteisėto praturtėjimo atvejų, indėliai indėlininkams bus grąžinti.

Tačiau jei atliktos procedūros metu bus nustatyti asmenys, dėl kurių lėšų teisėtumo (kilmės) kyla įtarimas, bus pradėti atskiri ikiteisminiai tyrimai dėl šių asmenų galimo neteisėto praturtėjimo“, - pranešė FNTT atstovė Rūta Andriuškaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.