Žaliosios daržovės vilioja kvapais, bet ne kainomis

Lietuviški žalumynai sunkiai spraudžiasi tarp itališkų ir ispaniškų daržovių. Kol kas tik mūsų šalies šiltnamininkų užauginti svogūnų laiškai ir petražolės parduotuvių lentynose rado vietos. Kitokių lietuviškų pavasarinių daržovių jose dar nematyti.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Mar 11, 2013, 7:42 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 5:10 AM

Špinatai, gražgarstės, vazonėliuose – čiobreliai, melisos ar salotos, - visa tai, kaip ir agurkai bei pomidorai, parsikratė iš Pietų į Lietuvą atriedėjusiuose vilkikuose.

Nors Šalčininkų rajone, Sakalų kaime esančiuose ūkio „Evaldo daržovės“ šiltnamiuose per žiemą žaliuoja salotos, šiuo metu didžiųjų prekybos centrų lentynose joms vietos dar neužleido estiškų lapinių salotų vazonėliai. Vieno jų kaina „Maxima“ prekybos centre sukasi apie 2,5 lito.

Apvytę ridikėliai iš Italijos kol kas nepuošia jo lentynų, nors už jų 200 gramų maišelį tenka sumokėti apie 4,5 lito.

Užtat akis netrunka užkliūti už lietuviškų užrašų ant žalumynų pakuočių.

Apie 1,6 lito. Tiek kainuoja 25 g pakuotė Klaipėdos rajone, Aukštkiemių kaime esančiame A. Klapatausko ūkyje užaugintų petražolių. Nors šios prieskoninės daržovės ir ne itin išvaizdžios, vis dėlto pakankamai kvapnios.

Pasiūla dar skurdi

„Iki ūkio“ svogūnų laiškai, sužaliavę „Evaldo daržovių“ šiltnamiuose – sekmadienį buvo vienintelė lietuviška prekė arčiausiai sostinės centro esančiose „Iki“ parduotuvėse. 3 litai už 100 gramų jų pakuotę – tai ne tokia ir baisi kaina daržovių skyriuje.

Juk už vieną ilgavaisį ekologišką agurką šiuo metu tenka sumokėti 7 litus. O fasuotų ispaniškų ar itališkų žaliųjų daržovių 100 g be 4,5-5 litų neįmanoma nusipirkti.

Kiniški kopūstai – iš Vengrijos (1 kg – apie 10 litų), paprasti ilgavaisiai agurkai – iš Vokietijos (1 kg – 8,7 lito), morkos iš Italijos (1 kg – 5 litai), smulkiavaisiai pomidorai iš Ispanijos (1 kg –28 litai), lietuviškos plautos ir supakuotos morkos (1 kg – 2 litai) . Štai toks šiuo metu daržovių kainų margumynas.

Svogūnai – seniai parduotuvėse

Ūkio „Evaldo daržovės“ šiltnamiuose lapinės salotos žaliuoja kiaurus metus. Tačiau dėl jų pardavimo sukirsti rankomis pavyksta ne su visais prekybos centrais.

Tačiau svogūnų laiškai iš šiltnamių išgabenami kone į visas parduotuves. O kol galvas pakels prieš savaitę kitą pasėti prieskoniniai augalai – čiobreliai, bazilikai ir kiti, priartės ir balandis. „Salotų lapuose visada būna šiek tiek nitratų. Tai dėl saulės šviesos. Jei turguje prekeiviai įtikinėja, kad jos - „švarutėlės“, geriau jau eikit šalin“, - sako ūkio steigėjas ir vadovas Evaldas Masevičius.

Drėgmės stygius – tai viena priežasčių, verčianti salotas lapuose kaupti ne tik nitratus, bet ir apkarsti. Šiltnamiuose auginamoms salotoms tai negresia. Nes juose yra įrengta kompiutrizuota laistymo, vėdinimo, temperatūros kontrolės sistema.

Pastaruoju metu, anot E. Masevičiaus, lietuviai labiausiai iš visų prieskoninių daržovių pamėgo bazilikus. Lietuvoje jį užauginti nėra paprasta, nes tai įnoringas augalas.

Jei temperatūra lauke ar šiltnamiuose smukteli žemiau +13 C, jis nustoja augęs. Ir praranda prekinę išvaizdą. O į apvytusius ir nuskurdusius bazilikus net ir neišrankūs pirkėjai parduotuvėse nesidairo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.