Prekybininkai tikina, kad prieš Velykas kiaušinių kainos nedidės

Artėjant Velykoms kiaušiniai paprastai pabranginami. Kai kurių paukštynų savininkai norėtų taip pasielgti. Tik vargu ar pirkėjai tiek mokės.

Atgijus importui iš Lenkijos kiaušinių pasiūla šįmet nemenka.<br>Redakcijos archyvas
Atgijus importui iš Lenkijos kiaušinių pasiūla šįmet nemenka.<br>Redakcijos archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas”)

Mar 12, 2013, 10:27 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:44 AM

Du kraštutinumai. Taip šiuo metu atrodo kiaušinių kainos parduotuvėse. Vienų dešimtukas nekainuoja nė trijų litų, kiti – dvigubai brangesni. O ūkininkų turgeliuose kiaušinių pardavėjai seniai prašo 10 litų.

Prekybos tinklo „Rimi” parduotuvėse didžiausių (L dydžio) kiaušinių pakuotė su „Rimi” prekės ženklu kainuoja 7 litus. Panašiai – 6,8 lito – kainuoja ir bendrovės „Sparnai” kiaušiniai „Maxima” bei „Iki” prekybos centruose.

Nors Velykos dar tolokai, prekybininkai jau skelbia akcijas.

Praėjusią savaitę dešimt Vievio paukštyno kiaušinių „Maxima” parduotuvėse kainavo vos 2,99 lito.

Pirkėjų negąsdina

Pirmosiomis kovo dienomis iš kai kurių paukštynų pasklido žinia, kad prieš Velykas kiaušinių kaina pasistiebs ir iki 15 litų. Bet pardavėjai tik gūžčiojo pečiais.

„Prieš Velykas kiaušiniai šįmet kainuos gerokai pigiau nei pernai, kai už dešimtį teko mokėti 8 litus ar dar daugiau. Šiemet tokių kainų aukštumų nebus”, – tikino „Norfos” atstovas Darius Ryliškis.

Pernai kovą kiaušinių trūko, todėl jų kainos prieš Velykas pradėjo sparčiai kilti. „Šįmet tam nėra priežasčių”, – teigė „Iki” atstovas Valdas Lopeta.

Įtakos kainoms neišvengiamai turi kiaušinių perteklius. Mat Lenkijos paukštynai, atsižvelgdami į Europos Komisijos reikalavimus, pagaliau paukštidėse įgyvendino vištų gerovės direktyvą ir galėjo atnaujinti eksportą.

„Šįmet didelė ir lenkiškų, ir latviškų kiaušinių pasiūla. Lietuviški net šiek tiek brangesni, tačiau žmonės vis tiek juos labiau perka”, – pasakojo „Maxima” atstovė Olga Malaškevičienė.

Pasak „Rimi” atstovės Ramintos Stanaitytės-Česnulienės, šio tinklo parduotuvėse kainos kovą vargu ar keisis: „Kol kas iš paukštynų negavome žinių, kad kiaušiniai brangs.”

Dairosi į turgelius

Prekybininkai vartotojus ramina, tačiau paukštynų dabartinė padėtis nedžiugina.

„Staigmenų prieš Velykas šįmet neverta tikėtis. Kainos vargu ar kils, nes pasiūla didelė. Padidinus kainą kiaušiniai užsigulės parduotuvėse ir pasens”, – sakė Rapolo Averlingio paukščių ūkio vadovė Asta Kievišienė. Šio ūkio kiaušiniai parduotuvėse kainuoja apie 5,5 lito.

Paukštyne dedeklės, kurių šiame ūkyje yra apie 12 tūkst., staiposi ant kraiko ir lesa, ką įsigeidusios. Taip auginamų paukščių kiaušiniai yra maistingesni. Tačiau įtikinti tuo pirkėjus nėra paprasta.

„Mūsų kiaušiniai turėtų būti brangesni nei didelėse fermose auginamų dedeklių. Tačiau konkurencija neleidžia jų parduoti brangiau nei savikaina”, – kalbėjo A. Kievišienė.

Todėl šiuo metu ūkis bando praminti taką iki ūkininkų turgelių ir taip apeiti savo dalį atsiriekiančius tarpininkus.

R. Averlingio paukštynas yra įsikūręs Šiaulių rajone. Čia žmonių perkamoji galia menkesnė nei gyvenančių didžiuosiuose miestuose.

Tai dar viena priežasčių jo savininkams dairytis į turgelius.

Spaudžia kaimynai

„Kiaušinių kainas šokdina didelis importas, o akcijos parduotuvėse dar labiau primargino rinką. Tad jei prieš Velykas kainos kils, tai nebent puse lito”, – prognozavo bendrovės Girelės paukštyno komercijos direktorius Algis Kertenis.

Šiuo metu maždaug trečdalis Lietuvoje parduodamų kiaušinių yra importuoti iš Lenkijos.

Girelės paukštynas apie 30 proc. kiaušinių eksportuoja į Bulgariją, Latviją, Angliją, kitas ES valstybes. Veža ten, kur palankesnės jų supirkimo kainos. O Lietuvoje paukštynas už L dydžio 10 supakuotų kiaušinių iš prekybininkų gauna 2,5–2,7 lito.

„Lesalai, kaip ir pernai, išliko brangūs. Bet kiaušiniai perpus pigesni”, – aiškino A. Kertenis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.