Ligonių kasos neberanda pinigų privačioms gydymo įstaigoms

Privačiose gydymo įstaigose – įtampa. Paprastai vasario pabaigoje jos būdavo sutarusios su ligonių kasomis, kiek ir už kokias paslaugas bus atlyginta Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) pinigais. Tačiau kovas įpusėjo, o sutarčių dar nėra.

Smulkesnes operacijas atliekančios privačios klinikos kol kas nei pakartos, nei paleistos.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Smulkesnes operacijas atliekančios privačios klinikos kol kas nei pakartos, nei paleistos.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas”)

Mar 13, 2013, 7:16 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 3:19 AM

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis sugebėjo privačias klinikas įspeisti į kampą. Šiemet pirmąkart per visą ligonių kasų ir privačių medicinos įstaigų bendradarbiavimo laiką paslaugų kompensavimo sutartys smarkiai vėluoja.

Net ir nežinodami, iš ko gyvens, gydymo įstaigų vadovai apie grėsmę kalba puse lūpų. Mat bijo prisišaukti bėdą – sulaukti keršto ir apskritai prarasti galimybę už paslaugas gauti pinigų iš PSDF biudžeto.

Manoma, kad teritorinės ligonių kasos delsia parengti sutartis, nes laukia galutinio ministro žodžio – bendradarbiauti su privatininkais ar ne.

Nei pakarti, nei paleisti

„Truputį graudu”, – bandė šypsotis Ąžuolyno klinikos medicinos direktorius Dainius Stasiūnas. Graudu, nes privačioms gydymo įstaigoms tenka kliautis gandais.

O gandai tokie, kad sutartis bent su Vilniaus teritorine kasa privačioms klinikoms teks sudaryti ne metams, kaip buvo įprasta, bet pusmečiui. Neva jų teikiamoms paslaugoms kompensuoti nėra pinigų.

Ne ką linksmesnės nuotaikos ir medicinos centre „Northway”.

„Naujos sutarties dar neturime, – sakė jo direktorė Diana Bumelytė. – Kol kas galioja pernykštė.”

Bijo, kad nesumokės

Pasak Lietuvos privačių gydymo įstaigų asociacijos vadovo, Medicinos diagnostikos ir gydymo centro direktoriaus Laimučio Paškevičiaus, sutarties paraišką jo vadovaujama įstaiga Vilniaus teritorinei ligonių kasai išsiuntė vasario mėnesį, tačiau atsakymo dar nesulaukė.

„Paprastai tokiu laiku jau dirbdavome pagal naujas sutartis. Bet dirbti ir pagal ankstesnę galima dar tris mėnesius, tačiau tai nesaugu.

Nežinia, ar už paslaugas Ligonių kasa tikrai sumokės”, – kalbėjo L. Paškevičius.

Privačios klinikos, kaip ir valstybinės poliklinikos, su ligonių kasomis susitaria, kiek ir kokių suteiks iš PSDF biudžeto kompensuojamų paslaugų.

Paprastai tai būna šeimos gydytojų, dienos chirurgijos paslaugos ar specialistų konsultacijos.

Paslaugas būdavo galima teikti tiktai pagal kvotas: nustatoma, kiek per mėnesį galima atlikti diagnostinių tyrimų – kompiuterinės tomografijos, magnetinio rezonanso ir kitokių.

Jeigu kvota viršijama, gydymo įstaigai už tai mokama mažiau. Kvota galioja ir dienos chirurgijos paslaugoms.

Užgriuvo ir tikrintojai

„Sutarties dar neturime, nors ankstesniais metais jos būdavo pasirašomos sausį arba vasarį. Maža to, pastaruoju metu dar ir tikrintojų sulaukėme.

Gal tai buvo planuotas auditas, bet noro dirbti mums tikrai nesuteikė”, – pratarė Kazlų Rūdoje esančios bendrovės „Jūsų sveikata” savininkė gydytoja Vilija Kazlienė.

Ji šiame versle – jau trylikti metai. Nuostabą V. Kazlienei kelia tai, kad prieš dešimtmetį ne kas kitas, o V. Andriukaičio bendražygis tuometis sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas praskynė kelią privačių gydymo įstaigų sutartims su ligonių kasomis.

Tačiau dabar viską norima sugriauti.

„Privatūs šeimos gydytojų kabinetai gauna tiek pat, kiek poliklinikos.

Sutartys – tokios pat, ataskaitos – tokios pačios, užmokestis – toks pat. Tik pacientai pas mus susibūrė patys sunkiausi”, – kalbėjo gydytoja.

Už paslaugas, nelygu gydytoją pasirinkusių pacientų amžius, gydymo įstaigai per mėnesį mokama tam tikra pinigų suma – nuo 50 iki 200 litų.

Pinigai ligonių kasoms jau padalyti

Lina Bušinskaitė, Valstybinės ligonių kasos atstovė:

„Šiuo metu su gydymo įstaigomis derinami sutarčių projektai. Viskas vyksta sklandžiai. Pavyzdžiui, pernai paskutinės sutartys su gydymo įstaigomis buvo pasirašytos balandį.

Valstybinės ligonių kasos direktoriaus įsakymu, kovo 7-ąją teritorinėms ligonių kasoms buvo paskirstytos PSDF lėšos.

Tikėtina, kad ligonių kasos dar nesuskubo informuoti sveikatos priežiūros įstaigų apie priimtus sprendimus sudaryti sutartis ar ne. Jei ne, bus nurodyti ir tokio sprendimo motyvai.

Šių metų sutartys su gydymo įstaigomis bus pasirašomos tokiomis pat sąlygomis kaip ir pernai: tokiam pačiam skaičiui paslaugų, už jas mokant pagal tą pačią bazinių kainų balo vertę (šiuo metu tai 0,89 lito).

Kol naujos sutartys nepasirašytos, kompensuojant gydymo įstaigoms už gyventojams suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas bus atsiskaitoma pagal sąlygas, numatytas pernykštėse sutartyse.

Jokių ypatingų patikrinimų, susijusių su sutarčių sudarymu, nei privačiose, nei viešosiose gydymo įstaigose ligonių kasos neatlieka. Jei šiuo metu tai daroma, vadinasi, tai iš anksto suplanuota.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.