Kipras atidėjo debatus dėl prieštaringai vertinamos ES finansinės pagalbos

Kipro prezidentas Nicos Anastasiades teigė, kad finansinė pagalba, kuri sukėlė masinį visuomenės pasipiktinimą, būtina norint išvengti bankroto, skelbia BBC.

N. Anastasiadeso teigimu, tūkstančiai nedidelių Kipro įmonių bankrutuotų, jeigu šaliai nebūtų suteikta parama.<br>"Reuters"
N. Anastasiadeso teigimu, tūkstančiai nedidelių Kipro įmonių bankrutuotų, jeigu šaliai nebūtų suteikta parama.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 17, 2013, 3:32 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:15 PM

10 mlrd. eurų finansinė parama, dėl kurios susitarė euro zonos finansų ministrai ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF), yra „skausmingas, tačiau kontroliuojamas krizės valdymas“, sakė prezidentas.

Daugelis kipriečių, šokiruotų dėl to, kad dėl finansinės paramos indėlininkai bus priversti padėti apmokėti suteiktą pagalbą, nusprendė iš bankų atsiimti pinigus.

N. Anastasiadeso partija, kuriai parlamente priklauso 20 iš 56 vietų, turi gauti kitų partijų paramą, kad būtų patvirtinta finansinė parama.

Šeštadienį prezidentas euro zonos ministrų ir TVF penktadienį Briuselyje sudarytą susitarimą apibūdino kaip pasirinkimą tarp „katastrofiško bankroto ar skausmingo, tačiau kontroliuojamo krizės valdymo“.

N. Anastasiadeso teigimu, tūkstančiai nedidelių įmonių bankrutuotų, jeigu nebūtų suteikta parama.

Tačiau Kipro vyriausybė sekmadienį atidėjo planuotą neeilinę parlamento sesiją dėl prieštaringai vertinamos Europos Sąjungos (ES) finansinės pagalbos, kai paaiškėjo nepritarimo jos sąlygoms mastas.

Prezidentas N. Anastasiades taip pat iki pirmadienio atidėjo planuotą parlamentarų informavimą ir pažadėjo kreiptis į šalies gyventojus ginti to, kas, kaip pripažino, yra „skausmingos“ aukos mainais į labai reikalingą 10 mlrd. eurų finansinę pagalbą salos bankams.

Parlamentarai dabar rinksis pirmadienį 16 val. (ir Lietuvos laiku). Šio susitarimo ratifikavimą jie svarstys po to, kai konservatorių prezidentas 11 val. juos informuos, pranešė valstybinis transliuotojas.

Ministrai susirinks pirmadienį 8 val. 30 min., kad nuodugniai apsvarstytų įstatymo projektą, kuris bus pateiktas parlamentui ir kuris apima precedento neturintį iki 9,9 proc. apmokestinimą visoms santaupoms salos bankuose, sukėlusį visuomenės protestų audrą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.