Užsienio investuotojus medžiojo trys Lietuvos miestai

Gatvėmis riedantis tramvajus, baseinai, požeminės stovėjimo aikštelės, atgaivintos senos sanatorijos ir sklypai gamykloms.

Sostinės meras A.Zuokas (kairėje), Klaipėdos savivaldybės administracijos atstovė A.Velykienė ir Druskininkų meras R.Malinauskas Kanuose vykusioje prestižinėje parodoje „MIPIM 2013” investuotojus viliojo bendromis pastangomis.
Sostinės meras A.Zuokas (kairėje), Klaipėdos savivaldybės administracijos atstovė A.Velykienė ir Druskininkų meras R.Malinauskas Kanuose vykusioje prestižinėje parodoje „MIPIM 2013” investuotojus viliojo bendromis pastangomis.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis ("Lietuvos rytas")

Mar 19, 2013, 7:48 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:05 PM

Tokius ateities projektus trys Lietuvos miestai šįmet pristatė prestižinėje nekilnojamojo turto ir investicijų parodoje „MIPIM 2013” Kanuose, Prancūzijoje.

Prieš trejus metus iš didžiausios tarptautinės parodos pradingusi, šįmet Lietuva į Kanus sugrįžo su ambicingais projektais. Vilnius, Klaipėda ir Druskininkai investuotojus viliojo savo ateities vizijomis ir užmojais.

Pristatė aibę projektų

Lietuvos sostinė Kanuose pristatė tramvajaus viziją, požeminio automobilių statymo aikšteles miesto centre, viešąjį logistikos parką ir naujai kuriamą aviacijos bendrovę „Air Lituanica”.

Uostamiestis ieškojo investuotojų į 50 metrų baseino ir sveikatingumo centro projektą, futbolo sporto mokyklą, kurioje įrengtas 25 metrų ilgio baseinas.

Klaipėda Kanų parodos dalyvius taip pat supažindino su piliavietės projektu, kuris iš dalies finansuojamas iš Europos Sąjungos fondų.

Druskininkai turi planų prisivilioti investuotojus į gamyklas, tad Kanuose buvo pristatytas tam skirto sklypo projektas.

Sovietmečiu klestėjęs, o dabar apleistas „Nemuno” kompleksas irgi turi savo viziją. Jį ketinama rekonstruoti, kaip ir buvusios miesto ligoninės pastatą.

Ateitis – daugiau gyventojų

Parodoje dalyvavusi Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Alina Velykienė bendrą Lietuvos stendą pavadino kukloku, tačiau jai svarbu buvo pamatyti, kaip čia prisistato kiti.

„Mane sužavėjo gyvenamojo būsto plėtra, susijusi su gyventojų skaičiaus augimu miestuose. Ypač įspūdingi buvo Skandinavijos miestų projektai”, – sakė A.Velykienė.

Uostamiesčio atstovė žavėjosi ir Šiaurės šalių vizijomis, koks turėtų būti susisiekimas tarp miestų. Įspūdingai, pasak jos, prisistatė ir Pietų šalių regionai, pavyzdžiui, Tulūza.

„Visi konkuruoja pristatydami savo viešąsias miestų erdves, norima, kad jose lankytųsi kuo daugiau miestiečių”, – pasakojo A.Velykienė.

Svečiai iš Klaipėdos Kanuose gavo skandinavų patarimų, kaip pritraukti investuotojus dėl baseinų statybos pagal viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės modelį.

„Skandinavai, švelniai tariant, nustebo, kad mes neimame koncesijos mokesčio. Jie neįsivaizdavo, kad arena Klaipėdoje gali būti išlaikoma iš savų pajamų”, – pasakojo A.Velykienė.

Jos teigimu, Lietuvos stendas traukė lankytojus.

Nors investuotojai žaibiškai ir neužplūs Klaipėdos, lietuviai palygino savo ir kitų miestų plėtros vizijas.

Vilioja mažesniais mokesčiais

„Mūsų bendras stendas, palyginti su Lenkijos ar Rusijos miestais, buvo kuklus ir su jais buvo sunkiau konkuruoti.

Tačiau dalyvauti parodoje tikrai buvo naudinga”, – sakė iš Kanų sugrįžęs Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Jis dalyvavo ir vykusiame idėjų kalvės renginyje, kuriame diskutavo Kanų parodoje dalyvavusių miestų merai.

Londono mero Boriso Johnsono pristatymas buvo net agresyvus.

„Jis sakė, jog Londonas yra tarp šešių didžiausių pasaulio miestų, o kasmet vis daugiau prancūzų į Londoną atvyksta dėl to, kad Prancūzijoje – per dideli mokesčiai.

Susitikęs su Londono meru jam pasakiau, kad Vilnius yra tarp dešimties didžiausių Europos miestų, o per tiek laiko, kiek užtrunka taksi iš Londono nuvykti į Stanstedo oro uostą, galima apvažiuoti visą Vilnių”, – pasakojo A.Zuokas.

Pasak mero, Vilnius mielai priimtų ne tik prancūzus, bet ir visus norinčius, pasiūlytų mažesnius mokesčius nei Londonas.

Atsirado susidomėjusių

Vilnius investuotojus Kanų parodoje viliojo ne tik tramvajaus vizija, bet ir viešbučių, kultūros konferencijų centro statybomis.

Lietuvos sostinės centre ir aplink jį reikia statyti požemines automobilių stovėjimo aikšteles – prie Operos ir baleto teatro, taip pat Pylimo ir Subačiaus gatvėse.

„Šioje parodoje galima pamatyti, kuo kvėpuoja pasaulis, kam miestai skiria daugiausia dėmesio. Kita nauda – ryšiai su potencialiais investuotojais. Pirmieji – jau yra”, – sakė A.Zuokas.

Tiesa, kol kas anksti sakyti, kurie iš jų atvyks į Vilnių ir atidžiau domėsis sostinės ateities projektais.

A.Zuokas Kanuose susitiko ir su kai kurių investicinių bankų, pavyzdžiui, „Morgan Stanley”, atstovais.

Pristatė aviacijos bendrovę

Vilniaus merui teko bendrauti ir su tais investuotojais, kurie Lietuvą paliko ekonominės krizės metu.

„Kai kurie jų skundėsi, kad susisiekimas tarp Vilniaus ir kitų Europos sostinių yra vis dar sudėtingas. Todėl „Air Lituanica” pristatėme kaip šios problemos sprendimo būdą”, – dėstė pašnekovas.

Kanų nekilnojamojo turto ir investicijų parodoje „MIPIM 2013” komercinius projektus pristatė ir kai kurie turto plėtotojai iš Lietuvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.