Kipriečiai jau kraunasi lagaminus?

Šalis žlugo. Tuo įsitikinę nemaža dalis Kipro gyventojų, kurie net nesulaukę parlamento balsavimo – priimti ar ne 10 mlrd. eurų paskolą mainais į beprecedentes sąlygas – ruošėsi iššluoti bankus.

Kipro gyventojai nekantraudami laukia, kada galės įžengti į, jų manymu, pasmerktus bankus ir pasiimti visus savo pinigus.<br>AP
Kipro gyventojai nekantraudami laukia, kada galės įžengti į, jų manymu, pasmerktus bankus ir pasiimti visus savo pinigus.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Žilinskaitė

2013-03-20 07:37, atnaujinta 2018-03-09 16:36

Antradienį prie grynaisiais pinigais papildytų bankomatų vėl rikiavosi kipriečių eilės. Būta ko: niekas negalėjo garantuoti, kad tai – ne paskutiniai grynieji pinigai iš Kipro bankų, kuriems daugelis ekspertų šiomis dienomis prognozuoja krachą.

Kipro bankai uždaryti mažiausiai iki ketvirtadienio, o elektronine bankininkystės sistema žmonės pasinaudoti negali – Centrinis bankas savaitgalį laikinai uždraudė bet kokį pinigų pervedimą ir mokėjimą tiek šalyje, tiek užsienyje.

Sąmyšis saloje kilo praėjusį savaitgalį, kai Tarptautinis valiutos fondas ir euro zonos finansų ministrai susitarė teikti Kiprui 10 mlrd. eurų finansinę paramą. Tačiau mainais už paskolą Nikosija turi taikyti skausmingas priemones net bankų indėlininkams. Dabar pastarųjų, regis, jau niekas neįtikins bankuose laikyti savo pinigų.

Balsavimas jau neberūpi?

Iš pradžių skelbta, kad siekiant surinkti beveik 6 mlrd. eurų Kipro bankų indėlininkai, kurių sąskaita siekia iki 100 tūkst. eurų, turės sumokėti vienkartinį 6,75 proc. mokestį, o kurių sąskaita didesnė – 9,9 proc. mokestį.

Kilus milžiniškam pasipiktinimui, valdžia pasiūlė kompromisą: iki 20 tūkst. eurų siekiantys indėliai nebus apmokestinti. Daugelis tik numojo ranka į tokius pasiūlymus.

Kai kurie gyventojai apsisprendė: kad ir ką nutartų parlamentas, jei tik bus galimybė, būtina pasiimti visus eurus.

„Nueisiu į banką, paprašysiu savo pinigų, nusipirksiu bilietą ir išvyksiu. Daugiau nebėra Kipro”, – pareiškė vardo skelbti nenorėjęs 44 metų kiprietis, kuris kaip tik ketino pradėti verslą.

Grėsmė prarasti darbus

Kiprietis verslininkas „Lietuvos rytui” pasakojo dar neseniai ketinęs pritraukti investicijų iš užsienio į Kipro nekilnojamąjį turtą. Jis prognozavo, kad pastarojo kainos dėl atrastų gamtinių išteklių artimiausiais metais turėtų išaugti.

„Mes su savo partneriais esame įsitikinę, kad tikrai praradome pinigus, kuriuos per pastaruosius kelis mėnesius išleidome siekdami pradėti verslą. Laimei, partneriai iš Kinijos ir Rusijos nepervedė daug pinigų.

Manau, kad čia nebebus įmanoma užsiimti verslu, nes joks rimtas investuotojas nesvarstys galimybės investuoti į Kiprą. Žinau, kad daug mano draugų per kitas dvi savaites pradės ieškoti darbo užsienyje”, – pasakojo kiprietis.

Jis teigė, kad draugai užsieniečiai, Kipre laikantys pinigus, susitaikė su faktu, jog praras mažiausiai 10 proc. savo indėlių sumos. Bet likusius pinigus šie asmenys esą ketina pasiimti iš Kipro bankų.

„Vienas mano draugas rusas Kipro bankuose laiko 400 milijonų eurų. Mūsų valdžia iš jo paims 40 milijonų! Jis – verslininkas, kurio kompanijos skolos siekia 380 milijonų eurų. Kompanija samdo kipriečius, visi jie neišvengiamai per vieną naktį praras darbą.

Turiu kipriečių draugų, kurie taupė pinigus vaikams, jų studijoms. Jie netenka didelės santaupų dalies ir kitą savaitę taip pat gali prarasti darbą. Jie visi klausia, kur siųsti savo pinigus. O aš jiems sakau: „Jeigu kada nors juos dar pamatysite”, – dėstė verslininkas.

Nurodymai pervesti pinigus

Kipriečio teigimu, bankuose dirbantys jo draugai pasakoja gavę nurodymus iš Kipro į kitas šalis pervesti daugiau nei 23 milijardus eurų. Tai reikia padaryti, kai tik bus atidaryti bankai.

Bendra Kipre laikomų indėlių suma siekia 70 mlrd. eurų. Anot verslininko draugų, 50 milijardų eurų priklauso rusams ir kitiems užsieniečiams.

„Visi šie pinigai paliks Kiprą per 24 valandas po bankų atidarymo ir bankai neabejotinai žlugs, nes jie neturės tų pinigų. Pinigai paskolinti arba investuoti”, – prognozavo vyras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.