Dėl dosnaus rudens lietuviškų obuolių nepritrūksime iki birželio

„Obuolių nepritrūksime iki birželio“, – žada bendrovės „Dembavos medelynas“ direktoriaus pavaduotojas Gytis Kuliešius. Šalia Panevėžio, Dembavos kaime pastatytose bendrovės saugyklose dar yra apie 500 tonų įvairių veislių obuolių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 21, 2013, 11:03 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 2:24 PM

Juos mielai perka ne tik lietuviai ir kaimynai latviai. „Dembavos medelyno“ soduose užaugintais obuoliais jau porą mėnesių gardžiuojasi ir Londono gyventojai. O štai anykštėnų žemės ūkio kooperatyvas „Ažuožerių sultys“ šviežiai išspaustomis, sveikomis obuolių sultimis pasišovęs aprūpinti Lietuvos moksleivius.

Greit nepritrūks

Pernai prekybą obuoliais „Dembavos medelynas“ baigė balandžio 1 dieną. Šiemet lietuviškų obuolių greičiausiai nepritrūks iki birželio. Pasak G. Kuliešiaus, taip yra dėl to, kad rudenį soduose užderėjo rekordinis derlius.

Į „Dembavos medelyno“ saugyklas tuomet nukeliavo apie 1,5 tūkst. tonų rinktinių obuolių. Bendrovė turi dviejų tipų saugyklas. Šiuo metu pirkėjams produkcija keliauja iš trijų įprastų saugyklų – didžiulių vėsių sandėlių. Joms ištuštėjus, ateis metas dviejose moderniose vakuuminėse saugyklose laikomam derliui.

Vakuuminėse saugyklose obuoliai išsilaiko tarsi ką tik nuskinti dėl to, kad pagal specialią technologiją išsiurbus patalpose orą, iš vaisių neišsiskiria etilenas, skatinantis jų nokimą.

„Mes jokiais chemikalais obuolių neapdorojam“, – sako G. Kuliešius. Žieminių veislių, kietesni obuoliai sėkmingai žiemoja ir įprastose saugyklose, kuriose palaikoma vos 1 laipsnis šilumos. O lepesnių veislių obuoliai švieži išsilaiko vakuuminėse saugyklose.

Medelyno atstovo teigimu, pirkėjai jau seniai suprato lietuviškų obuolių privalumus.

„Žmonės pastebėjo, kad, skirtingai nei kai kurie atvežtiniai obuoliai, mūsiškių ilgai nepalaikysi – jie, kaip ir priklauso šviežiam vaisiui, ima gesti“, – teigia „Dembavos medelyno“ atstovas.

Latviams – obuoliai kepimui

Šiuo metu pirkėjams "Dembavos medelynas" siūlo apie 10 veislių obuolių. Be populiariausių „Auksio“, pirkėjams siūlomi „Alva“, „Ligol“, „Noris“, „Melrose“, „Glosterio“, „Lobo“, „Lodel“, „Konel-red“, „Bogatyr“ veislių obuoliai.

Pasak G. Kuliešiaus, pastarieji ypač vertinami dėl didelio pektinų kiekio. Jie tinka net alergiškiems žmonėms, o kadangi yra rūgštoki, tai juos gali valgyti ir diabetikai. Šiuos obuolius yra pamėgę ir latviai. Kadangi kaimyninėje šalyje juos populiaru kepti, net ant „Bogatyr“, skirtų Latvijos rinkai, pakuotės yra užrašas, kad tai tinkantys kepimui obuoliai.

Pigiausiai, nuo 1 lito už smulkesniu iki 2,20 lito už rinktinių vaisių kilogramą, pirkėjai obuolių gali įsigyti firminėje bendrovės parduotuvėje Dembavoje. Tačiau ir prekybos centruose lietuviški obuoliai nėra brangūs.

Jau porą mėnesių „Dembavos medelyno“ užaugintų obuolių galima nusipirkti ir Didžiosios Britanijos sostinėje. Pasak G. Kuliešiaus, bendrovės partneriai Panevėžio rajone sunokusius obuolius ėmė tiekti į lietuviškas parduotuvėles Londone.

Seniai žinomų lietuviškų obuolių nusiperka ir londoniečiais virtę lietuviai, ir kiti šias parduotuves pamėgę pirkėjai.

„Nesitikime gauti didelio pelno už Londone parduodamus mūsų obuolius, tiesiog malonu, kad emigrantai juos mielai perka“, – lrytas.lt sakė medelyno direktoriaus pavaduotojas.

Benzinas pabrango, obuoliai – ne

Pasak G. Kuliešiaus, bendrovės buhalterijos archyvuose jis neseniai surado įdomios informacijos. Prieš daugiau nei dešimtmetį, 2001 metais, Lietuvoje obuolių kilogramas kainavo 1,50 lito, o litras benzino – 0,98 lito. „Dabar benzino litras kainuoja beveik 5 litus, o obuolių kilogramas kainuoja iki 3 litų“, – skaičiuoja medelyno atstovas.

Todėl, spaudžiamiems atvežtinių vaisių konkurencijos ir vis brangstančių derliau užauginimo bei sandėliavimo kaštų, lietuviškiems medelynams reikia suktis kaip reikiant.

Tuo labiau, kad ir gamta sodininkams iškrečia įvairių kiaulysčių. Pernai žiemą nemažai sodų Lietuvoje nukentėjo nuo šalčio. Pasak G. Kuliešiaus, didžiulių nuostolių daugiausia patyrė naujų, jautresnių veislių vaismedžių sodus užveisę sodininkai.

Per žiauriąją žiemą „Dembavos medelynas“ labai smarkiai nenukentėjo. „O vienas sodas, prieš tai kelis metus nederėjęs, praėjusį rudenį nustebino itin gausiu derliumi“, – apie visiškai neprognozuojamą sodininkų gyvenimą lrytas.lt pasakojo G. Kuliešius.

Pirkėjai gali nusipirkti ne tik „Dembavos medelyno“ soduose užaugusių obuolių, tačiau ir iš jų išspaustų sulčių. Visiškai natūralių, tik pasterizuotų obuolių sulčių 5 litrų pakuotė firminėje medelyno parduotuvėje kainuoja 13 litų. Šios sultys dembaviškiams išspaudžiamos gretimame Anykščių rajone įsikūrusiame žemės ūkio kooperatyve „Ažuožerių sultys“.

Populiarėja natūralios sultys

ŽŪK „Ažuožerių sultys“ įkūrė 5 pajininkai, Anykščių rajone užsiimantys sodininkyste. Juk ne visą užaugintą derlių pavyksta parduoti, todėl buvo sumanyta patiems užsiimti ir jo perdirbimu – spausti sultis. Rudenį kooperatyve sulčių iš savo sodų derliaus gali išsispausti ir gyventojai. Jų patogumui sultys pasterizuojamos, supilstomos į pakuotes. O visą žiemą kooperatyve "Ažuožerių sultys" spaudžiamos sultys iš pajininkų soduose užaugusių obuolių.

„Iš kitų sulčių gamintojų išsiskiriame tuo, kad sultis spaudžiame tik iš savo pačių užaugintos žaliavos“, – lrytas.lt paaiškino „Ažuožerių sulčių“ administracijos vadovas Regimantas Butvydas.

Pirkėjams siūlomos obuolių arba obuolių-aronijų sultys 3 bei 5 litrų pakuotėse. Anksčiau šių sulčių žmonės galėjo įsigyti tik įvairiuose ūkininkų turgeliuose, o neseniai sudarius sutartis jų jau galima nusipirkti „Maxima“, „Norfa“, „Prisma“, „Vinoteka“ parduotuvėse. Iš viso anykštėnų sodininkų užaugintų vaisių sulčių galima nusipirkti maždaug 300 prekybos vietų visoje Lietuvoje.

Nors 5 litrų pakuotė Anykščiuose spaustų sulčių kainuoja apie 20 litų, jų gerbėjų vis daugėja. „Taip, už vandenį ir cukrų jos brangesnės, tačiau mūsų sultys visiškai natūralios“, – pabrėžė R. Butvydas. Kad nesurūgtų, jos tėra pakaitinamos, jokių konservantų nededama.

Kooperatyvas stengiasi savo sultis populiarinti ir švietimo įstaigose. Tačiau pastebi, kad palankiai į jų pasiūlymus žiūri tie įstaigų vadovai, kurie patys vertina sveiką maistą. Pavyzdžiui, neseniai buvo sudaryta sutartis „Ažuožerių sulčių“ produkciją tiekti vienai mokyklai Visagine. „Moksleiviui vienos stiklinės mūsų sulčių kaina – 0,64 lito. Argi tai brangu?“, – retoriškai klausia kooperatyvo vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.