Kipras jau nebegailės stambiųjų indėlininkų?

Vadinamoji „troika“ - Europos centrinis bankas, Europos Komisija ir Tarptautinis valiutos fondas - siūlė Kiprui nustatyti visiems indėliams 6,75-9,9 proc. mokestį, taip surinkti 5,8 mlrd. eurų ir gauti 10 mlrd. eurų paramą. Tokia pinigų suma galėtų išgelbėti skolose skęstančią Viduržemio jūros salą.

Kipro parlamentas posėdžiavo naktį iš penktadienio į šeštadienį.<br>AP
Kipro parlamentas posėdžiavo naktį iš penktadienio į šeštadienį.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

"Lrytas.lt"

2013-03-23 12:10, atnaujinta 2018-03-09 11:12

Arogantiškieji kipriečiai prieš kelias dienas nesiryžo skriausti indėlininkų. Atmetę kreditorių pasiūlymą, jie nusprendė prašyti pagalbos iš Kremliaus. Tačiau šis bent laikinai atsuko nugarą.

Tuo tarpu „troika“ šaliai, kurios bankai neveikia jau visą savaitę, apsispręsti nurodė iki pirmadienio.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį vykusiame Kipro parlamento posėdyje priimta daugybė įstatymų, galbūt padėsiančių surinkti reikiamą sumą. Tačiau dėl indėlių apmokestinimo nuspręsta padaryti pertrauką, kol šalies vadovai derėsis su euro grupės finansų ministrais. Susitikimas numatytas sekmadienį.

Vis dėlto pagal dabar parlamente siūlomą įstatymo projektą indėlininkai bus nuskriausti dar labiau, nei reikalavo „troika“. Nikosija svarsto galimybę nubraukti net 22-25 procentus nuo didesnių nei 100 tūkst. eurų indėlių stambiausiame šalies banke „Bank of Cyprus“.

Maža to: parlamente užsiminta ir apie tai, kad gali būti restruktūrizuotas vienas iš trijų didžiausių šalies bankų „Bank of Cyprus Public“.

Tuo tarpu dar vieną skęstantį milžiną banką „Laiki“ jau nuspręsta skelti į dvi dalis. „Gerasis“ bankas veiks toliau. Tuo tarpu „blogojo“ atveju bus aiškinamasi, kiek jame yra turto. Į „blogąjį“ banką nutarta perkelti didesnius nei 100 tūkst. eurų indėlius. Jų savininkams galbūt teks laukti metus ar ilgiau, kol paaiškės, kiek iš šios sumos jiems liks, jei liks išvis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.