Neringos politikai gulasi po buldozeriais Juodkrantėje

Neringos savivaldybės taryba gina neteisėtus statinius, kuriuos jų savininkas pradėjo griauti pats.

Verslininkas D. Vilčinskas pradėjo ardyti ant Kuršių marių kranto stovintį pastatą.
Verslininkas D. Vilčinskas pradėjo ardyti ant Kuršių marių kranto stovintį pastatą.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 27, 2013, 4:39 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:44 AM

Verslininkas Darijus Vilčinskas pradėjo ardyti ant Kuršių marių kranto stovintį pastatą. Jis vykdo teismo sprendimą ir yra įsitikinęs, kad jam nesunkiai pavyks iš valstybės prisiteisti milijoninę kompensaciją. Neringos politikai nerimauja, kad turės atlyginti žalą, mat pastatai iškilo su visais leidimais. Be to, esą neteisėtais pripažinti pastatai įsiliejo į Kuršių nerijos kraštovaizdį, tapo vietovės reprezentaciniais objektais ar gyvenimo dalimi.

Neringos savivaldybės taryba kreipėsi į šalies Premjerą ir Vyriausybę prašydama dar kartą įvertinti situaciją dėl statinių griovimo Kuršių nerijoje bei ieškoti kitų problemos sprendimo būdų ir priemonių.

Politikai nerimauja, kad neišspręstas padarinių šalinimo ir privačių asmenų patirtų išlaidų kompensavimo klausimas, tikėtina, sukels naują teisminių procesų bangą. Pirmieji ieškiniai nuostolių atlyginimui jau pateikti.

Rašte teigiama, kad šiuo metu neginami interesai žmonių, kurie, tikėdami šalies galiojančia teisine sistema, įsigijo nekilnojamąjį turtą, kuris vykdant pirkimo sandorį Valstybinių institucijų buvo pripažintas teisėtu.

„Siekiame, kad būtų sudaryta darbo grupė, kuri dar kartą įvertintų situaciją, būsimus didžiulius materialinius nuostolius, atsižvelgtų į Neringos gyventojų, lankytojų nuomonę“, - teigė Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Neringos savivaldybės tarybos nuomone, bandymas drastiškai taisyti galimai padarytą žalą vertingam kultūros paveldui ir gamtai sukels skaudžias ekonomines ir socialines pasekmes, privers šalies ir užsienio gyventojus, esamus ir būsimus investuotojus dar kartą suabejoti kurorto ir šalies įvaizdžiu.

„Neringos savivaldybė nekvestionuoja teismų sprendimų – siekiame ieškoti kompromiso“, - rašoma savivaldybės tarybos kreipimesi.

2005 metais pastatytus tris namus Juodkrantėje valstybė verslininką įpareigojo nugriauti, nes statybos leidimai buvo pripažinti negaliojančiais. Dabar sąskaita už tai bus pateikta mokesčių mokėtojams. „Mes jau jau iškėlėme 10,5 milijonų litų ieškinį valstybei, kad ši padengtų žalą. Namai buvo pastatyti gavus visus reikiamus leidimus, statybų inspekcija priėmė juos. Tačiau ši suma – už tris namus, o aš griaunu tik man priklausantį namą. Kitu du priklauso kitiems savininkams, nors statytojas esu aš.Kitaip tariant, esu įpareigotas nugriauti visus tris namus Juodkrantėje. Vykdau teismo sprendimą“, - portalui lrytas.lt sakė D. Vilčinskas. 

Anot jo, valstybė įpareigojo nugriauti namus, kurių statybai leidimus suteikė ta pati valstybė.

„Noriu atsiimti tai, kas priklauso man. Teismui reikėjo įrodymų dėl patirtos žalos. Kai namas bus nugriautas, žala bus įrodyta“, - sakė verslininkas. 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.