Iš uždarytų Kipro bankų „ištekėjo“ pinigai

Kipro bankai duris atvers ketvirtadienį. Kone dvi savaites iš jų buvo draudžiama atsiimti ar kitur pervesti lėšas. Bet tai galiojo ne visiems: spėjama, aukšti pareigūnai galėjo pasinaudoti jiems žinoma informacija.

Kipro piliečiai gali išsigryninti tik po 100–120 eurų per dieną. Finansinės operacijos bus ribojamos dar mažiausiai savaitę.<br>AP nuotr.
Kipro piliečiai gali išsigryninti tik po 100–120 eurų per dieną. Finansinės operacijos bus ribojamos dar mažiausiai savaitę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-28 07:12, atnaujinta 2018-03-09 05:14

Kol Kipro valdžia derėjosi dėl 10 mlrd. eurų paskolos, ji buvo apribojusi bankų veiklą.

Tačiau dabar aiškėja, kad toks draudimas nepadėjo: spėjama, kad iš šalies buvo pervesta šimtai milijonų eurų.

Sunerimo ir Europa

Įtarimų kilo ir Europos centriniame banke (ECB). Pastarasis jau ne pirmą savaitę iš esmės finansuoja Kipro bankus. Bet kai jų veikla buvo apribota, šie iš ECB reikalavo daugiau lėšų, nei bankomatuose išgrynino jų klientai.

Kipro parlamento prezidentas Giannakis Omirou asmeniškai pažadėjo aiškintis, kas galėjo neteisėtai atsiimti pinigus.

Tarp įtariamųjų gali atsidurti net šios šalies centrinio banko darbuotojai ir kiti valstybės tarnautojai. Nemenka jų dalis galėjo žinoti, kad nuo kovo 16 dienos bankų veikla bus apribota, todėl paskubėjo atsiimti savo lėšas.

Pervedė per filialus

Be to, Kipro centrinio banko sprendimu draudimas nebuvo taikomas vadinamiesiems humanitarinės paskirties pervedimams.

Spėjama, kad tai tapo dar viena landa apsukruoliams.

Tiesa, centrinis bankas teisinasi negalėjęs kontroliuoti pinigų judėjimo per „Bank of Cyprus” ir „Laiki” bankų filialus Londone ir Maskvoje. Gali būti, kad dalis lėšų iš šalies buvo pervesta būtent per juos.

Nepaisant šių pasiteisinimų, Kipro parlamente ir vyriausybėje jau skamba raginimai atstatydinti su savo darbu neva nesusidorojusį nacionalinio banko vadovą Panicosą Demetriadį.

Jis pats savo kaltę, žinoma, neigia. O vakar P.Demetriadis dar ir atleido „Bank of Cyprus” generalinį direktorių Yannį Kyprį.

Galios apribojimai

Paprasti Kipro piliečiai šiuo metu gali išsigryninti tik po 100–120 eurų per dieną.

Jei šiandien salos bankai iš tiesų atvers duris, apribojimai vis tiek dar liks galioti mažiausiai savaitę.

Tiesa, sumos greičiausiai bus didesnės – iki 300 eurų per dieną. Verslininkams bus leista apmokėti sąskaitas banko pavedimu.

O pertvarkomų bankų indėlininkai toliau dreba. Tiesa, tiems, kurie turėjo iki 100 tūkst. eurų, niekas negresia.

Tačiau iki šiol neaišku, koks vienkartinis mokestis bus nustatytas didesnius indėlius turėjusiems „Bank of Cyprus” klientams – 20, 40 ar net 50 proc.

Likviduojamo „Laiki” banko stambiesiems indėlininkams – dar prasčiau. Šalies finansų ministras Michaelis Sarris pripažino, kad jie gali netekti net 80 procentų turėtų lėšų.

Maža to, atgauti likusią dalį indėlininkai galės tik po kelerių metų.

Pasienyje – patikrinimai

Kilus bankų krizei Kipre šalies valdžia pradėjo kontroliuoti grynųjų pinigų išvežimą. Sienos apsaugos tarnyba paskelbė akylai tikrinsianti keliautojų oru ir jūra bagažą.

Didesnės nei 10 tūkst. eurų grynaisiais sumos bus konfiskuotos. Pranešama, kad jau pasitaikė atvejų, kai pinigai buvo atimti.

Taip nutarė Kipro parlamentas mėgindamas sustabdyti kapitalo ištekėjimą iš šalies.

Šalies valdžia baiminasi, kad bankams atvėrus duris indėlininkai bandys atsiimti visas lėšas, todėl jų išdavimas bus limituotas.

Tačiau grynuosius pinigus didelėmis sumomis gali išvežti kitų šalių piliečiai, tarp jų – ir rusai, laikantys dideles pinigų sumas. („Spiegel.de”, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.