Pasninkauti - į vegetariškų patiekalų restoraną

Valgyti ar ne? Jei valgyti, tai ką? Didįjį Penktadienį, Kristaus kančios ir mirties dieną, šie klausimai suvirpina tradicijas puoselėjančių lietuvių savimonę. Įsitikinę, kad tokią dieną nevalia valgyti mėsos, o dar geriau – į burną neimti nė pieno produktų, atrodo, lietuviai rado išeitį - tai puiki proga apsilankyti vegetarų kavinėse. 

„Forto Dvaras“ virtuvėje penktadienį daugiau nei įprastai pagaminta patiekalų iš žuvies.<br>V. Balkūnas
„Forto Dvaras“ virtuvėje penktadienį daugiau nei įprastai pagaminta patiekalų iš žuvies.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Mar 29, 2013, 6:21 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 3:01 AM

„Apgultis. Už durų - eilė, o viduje nė musei nėra kur nutūpti“, - išsiruošusi papietauti į Totorių gatvėje esančią vegetarišką kavinę „Vegafe“ kolegė stvėrėsi už galvos. Mat bėgdami nuo mėsiškų valgių praalkę žmonės per pietus nutarė pasukti link vegetariškų patiekalų. 

Dienos sriuba joje kainuoja apie 6, o dienos patiekalas 11-13 litų. Tad pavalgyti, išsisukant nuo mėsos patiekalų ne taip ir pigu. Tik vargu, ar tai reiškia ir ištikimybę krikščioniškoms tradicijoms. Juolab, kad jogos filosofija dažnai kliūva ir katalikų kunigams.

Paprastai Didįjį Penktadienį ir šiais laikais maldininkai bei tvirtesnės valios žmonės laikosi tikro juodojo pasninko, ir teužkanda duonos, užgerdami vandeniu. Nes pasninkas yra ne maisto patiekalų išmainymas vienų į kitus, gal net gerokai brangesnius. Bet bent jau bandymas išsikuopti godulio apimtą širdį.

Valgo daug žuvies

„Lietuviškų valgių restoranuose „Forto dvaras“ išties daug daugiau, nei įprasta, žmonių pietums rinkosi dienos patiekalą su žuvimi“, - sakė restoranų tinklo „Fortas“ atstovas Kęstutis Markevičius.

Jis ir pats pietaudamas pastebėjo, kad dauguma lankytojų aplink valgė dienos patiekalą iš saulažuvės.

„Tačiau žuvis tikrai nebuvo visų pietavusiųjų pasirinkimas. Daugybė žmonių paiso tradicijų, bet visada yra ir tų, kuriems tai nerūpi“, - kalbėjo K. Markevičius.

Jo teigimu, restoranų lankytojai prieš didžiąsias metų šventes tarsi apsikeičia vietomis. Vieni atsitraukia, norėdami pabūti tyloje, bet jų vietą užima žmonės, kuriuos jau būna apėmusi šventinė nuotaika.

Staliukai – jau laisvi

Vilniaus centre esanti kavinė „Post Scriptum“ prieš šventes tarsi prigęsta. Anot jos savininko, bendrovės „Pylimėlis“ vadovo Aleksanderio Poplavskio, Didysis Penktadienis uždeda savo žymę.

„Žmonės papietavo, kaip įprasta. Kaip ir kiekvieną darbo dieną, dienos pietums jie galėjo pasirinkti vieną iš penkių patiekalų. Tarp jų visada yra ir patiekalų iš žuvies, ir miltinių“, - sakė „Post Scriptum“ savininkas. Jo patirtis liudija, kad kaskart, artėjant Kristaus prisikėlimo šventei, lankytojų srautas traukiasi. Didįjį Šeštadienį, juolab per šv. Velykas, jie nebevarsto kavinės durų.

„Todėl apskritai Velykų dieną nedirbame. Suteikiame galimybę ir patiems darbuotojams ramiai ją atšvęsti“, - kalbėjo A. Poplavskis.

Su pirkinių maišais - pavalgyti

„Yra veiksnių, kurie mūsų kavinėse – ir „Katpėdėlėje“, ir kitose, prieš didžiąsias metų šventes padidina valgytojų srautą. Nes dabar – moksleivių atostogos. Ir pas mus valgo jų daugiau, nei įprastai“, - patikino „Vičiūnų“ grupei priklausančių maitinimo įstaigų „Katpėdėlė“, „Charlie Pizza“, blyninės „La Crepe“ vadovas Gediminas Balnys.

Kitas veiksnių - prieš šventes daugiau žmonių eina apsipirkti, ir kartu užsuka į greta esančią „Katpėdėlę“ ar piceriją pavalgyti.

Didįjį Penktadienį, žinoma, padidėja žuvies patiekalų pardavimas. O blyninėje „La Crepe“ apskritai pietauti labiau linksta moterys, nes čia gausu lengvesnio maisto, įvairių salotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.