Kinijos milijardierius susigėdo dėl „Rolex“

Nuo ledų pardavėjo iki turtingiausio Kinijos žmogaus – tokia Zong Qinghou biografija. Jo turtas jau vertinamas 8,9 mlrd. eurų ir vis auga. Galbūt nenuostabu, kad šis turtuolis nežino, kas yra poilsis.

Z. Qinghou pirmasis ateina į darbą ir paskutinis iš jo išeina. Darboholikas milijardierius stengiasi net laisvą minutę neatitrūkti nuo darbo.
Z. Qinghou pirmasis ateina į darbą ir paskutinis iš jo išeina. Darboholikas milijardierius stengiasi net laisvą minutę neatitrūkti nuo darbo.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 31, 2013, 7:04 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 1:24 AM

Zong Qinghou – niekuo neišsiskiriantis žmogus. Paprasta palaidinė, juodos kelnės ir pusbačiai.

Tiktai iš po rankovės anksčiau kartais švystelėdavęs prabangus „Rolex” bylojo, kad jis – pasiturintis žmogus. Šio laikrodžio nebenešioja nuo to laiko, kai draugas pasakė, jog „Rolex” – naujųjų turtingųjų simbolis, remdamasis "Spiegel" rašo "Lietuvos rytas".

„Bet „Constantin Vacheron” – jį nusipirkau Šveicarijoje – atsilieka”, – teisindamasis sako 67-erių turtuolis.

Ponui Zong Qinghou nepatinka, kai Kinijos piniguočiai viešai demonstruoja savo turtą, kai Pekino ir Šanchajaus gatvėse riaumoja jų „Maserati” varikliai.

„Tie, kurie savo turtą uždirbo sunkiu darbu, nesididžiuoja”, – pabrėžia jis. Prie tokių jis priskiria ir save.

Pradėjo nuo nulio

Zong Qinghou, kurio turtas vertinamas 8,9 milijardo eurų, yra turtingiausias Kinijos žmogus ir užima 86-ąją vietą „Forbes” pasaulio turtingiausiųjų sąraše, iškilo savo jėgomis.

Jis, fabriko darbininkas, tapo stambiausiu Kinijos verslininku. Jo bendrovė „Wahaha” – didžiausia gėrimų gamintoja šalyje.

„Neturėjau nieko. Pradėjau nuo nulio”, – pasakoja Zong Qinghou Vokietijos „Focus” leidinio žurnalistui savo bendrovės „Wahaha” būstinėje Hangdžou.

Su milijonais kitų kinų tuometis šalies Komunistų partijos vadovas Mao Zedong’as pasiuntė 1964-aisiais jaunąjį Zong’ą darbuotis kaime. Didžiąją laiko dalį jis dirbdavo valstybinėje druskos saugykloje. Deramai baigti mokyklą neliko laiko.

„Mano kartai teko patirti ir šilta, ir šalta. Anuomet neturėjome pakankamai pavalgyti, nebuvo ir šiltų drabužių”, – prisimena dabar turtingiausias kinas.

32-ejų Zong’as galėjo sugrįžti į miestą, netrukus tapo nedidelio fabriko vadybininku.

Šykštus, bet gamina viską

„Jau pirmaisiais metais apyvarta siekė 100 tūkstančių juanių ir netrukus išsiveržiau į lyderius”, – sako Zong Qinghou.

Kai Kinijos partijos vadovas Deng Xiaoping’as pradėjo planinę ekonomiką atverti laisvajai rinkai, Zong Qinghou buvo vienas pirmųjų, galėjęs pasiskolinti pinigų.

Jis prekiavo gėrimais, pardavinėjo ledus ant pagaliuko. Išlaidoms sumažinti miegojo ant grindų nakvynės namuose. Zong Qinghou iki šiol tebetaupo.

„Esu kone šykštus”, – prisipažįsta turtingiausias Kinijos žmogus. Taupumas – svarbiausias ir jo vadovavimo limonado imperijai principas: jokių nereikalingų išlaidų, kreditų, pelno reinvesticijų.

„Ir nedarome nieko, ko negalime”, – tokia Zong Qinghou verslo strategija. Be gaiviųjų, pieninių gėrimų ir mineralinio vandens, bendrovė „Wahaha” siuva ir vaikiškus drabužius.

Artimiausiu metu Zong Qinghou nori investuoti į prekybos centrus ir išparduotuves. Neseniai jis pasirašė reklamos sutartį su garsiuoju Anglijos futbolo klubu „Manchester United”.

Gerbia kuklųjį bemokslį

Akivaizdu, kad Zong Qinghou patenkintas savimi ir savo gyvenimu. Ar jis kada nors pagalvojo, kad reikėtų baigti universitetą?

„To man nereikia. Dabar pats skaitau paskaitas universitete”, – sako savimi pasitikintis turtingiausias Kinijos žmogus.

Nepaisant to, jog Zong Qinghou triūsia 30 tūkstančių darbuotojų, santykiai su jais kaip šeimoje.

„Jis mums kaip tėvas”, – žavėdamasi savo darbdaviu sako jo asistentė Huang Minzhen.

Lieknutė, ketvirtąją dešimtį įpusėjusi moteris jau 20 metų dirba „Wahaha”.

Lojalūs bendrovės darbuotojai gauna jos akcijų, retai kas išmetamas iš darbo. Bent jau taip teigiama oficialiai. Nuo „Wahaha” įkūrimo praėjo jau 26 metai, bet Zong Qinghou kasmet su savo sezoniniais darbininkais, kurie negali parvykti namo, švenčia Naujuosius metus.

Asistentė Huang Minzhen labai vertina savo viršininko kuklumą. Ji teigia, jog Zong Qinghou niekada nesinaudoja VIP patalpa, neturi asmens sargybinio.

Bendrovės vadovas visada valgo valgykloje su savo darbuotojais. Niekada nevartoja alkoholio. Tik, kaip prisipažįsta, per dieną surūko du cigarečių pakelius.

„Bet išleidžiu mažiau nei mano darbuotojai, – ne daugiau kaip 15 eurų per dieną”, – sako milijardierius.

Sau jis moka mėnesinį 6100 eurų atlyginimą. Dirba septynias dienas per savaitę, dar niekada nėra atostogavęs. „Mano žmonai tenka važiuoti vienai, aš neturiu laiko”, – sako Zong Qinghou.

Kuklus ne tik jo gyvenimo stilius, bet ir darbo kabinetas.

Langai pilni purvo, už jų vyksta intensyvus transporto judėjimas. Kabineto viduryje stovi rožinės spalvos sofa su dviem aptriušusiais foteliais.

Net ir sidabrinių karosų gyvenimas kuklus. Jie plaukioja stikliniame inde, kuriame nėra nei augalų, nei smėlio. Zong Qinghou nesinaudoja nei kompiuteriu, nei „iPad”.

Dokumentus rūpestingai deda į mažas krūveles ant savo rašomojo stalo šalia jo vartojamų vitaminų ir Kinijos vėliavos.

Prieštarauja nebent duktė

Tiesa, kaip neretai būdinga turtus susikrovusiems žmonėms, Zong Qinghou turi ekscentriškų ir kone diktatoriškų savybių.

Visus sprendimus Zong Qinghou visada priima vienas ir be diskusijų. Prieštarauti gali tik nedaugelis, pavyzdžiui jo 31 metų duktė Zong Fuli, baigusi studijas JAV.

Bet visai neseniai tėvas viešai pažėrė kritikos galimai savo bendrovės „Wahaha” paveldėtojai, kad ši nemąsto strategiškai ir gyvena tik dabartimi.

„Nieko nepadarysi – ji mano esanti sumanesnė nei aš. Bet ji išdrįso mesti man iššūkį”, – sako Zong Qinghou.

Beje, duodama interviu spaudai, magnato duktė skundėsi, kad jai jau 31-eri, o ji dar niekada neturėjo vaikino.

Kinijos žiniasklaidos teigimu, Zong Fuli, padedanti tėvui valdyti „Wahaha”, vis dar vieniša todėl, kad negali atskirti, ar potencialiems gerbėjams reikia jos meilės, ar pinigų.

Šeima nesusiviliojo Amerika

Bendrovės „Wahaha” vadovas žino, kad jis, milijardierius, komunistinėje Kinijoje yra dėmesio centre.

Dėl to jis mielai žeria tokius žodžius kaip „Mano turtas priklauso visuomenei, o ne man”, „Anokia čia problema prarasti turtą”.

Savo žaliąsias korteles, leidžiančias įsikurti JAV, visi šeimos nariai grąžino. 2008-aisiais ekonomikos žurnale „Caijing” pasirodė pranešimas apie tyrimą dėl galimo mokesčių nuslėpimo.

Milijardierius atmeta jam metamus priekaištus ir nurodo, kad 2012 metais jis sumokėjo 6,8 milijardo juanių (833 milijonai eurų) mokesčių. Geri santykiai su politikais, teigia Zong Qinghou, labai svarbūs verslui.

„Nesvarbu, ko prašo vyriausybė, viską darome.

Dėl to mūsų santykiai geri”, – sako turtingiausias Kinijos žmogus. Bet tai jokiu būdu neturi nieko bendra su korupcija.

„Nemeilikaujame vyriausybei, nekviečiame jos pietų”, – sako Zong Qinghou.

Neįtikėtina, kad tokioje šalyje kaip Kinija faktiškai viskas aptariama prie pietų stalo.

Su vešančia korupcija, kaip mano turtingiausias Kinijos žmogus, sėkmingai kovos naujasis valstybės vadovas Xi Jinping’as.

Verslininkai, taip mano Zong Qinghou, neturėtų būti politiškai aktyvūs.

Beje, jis pats yra Kinijos komunistų partijos narys, o nuo 2002-ųjų Liaudies Kongreso deputatas. Bet interesų konflikto čia nėra, tvirtina Zong Qinghou.

Iš darbo išeina paskutinis

Pasitraukti į pensiją? Apie tai darboholikas milijardierius nenori girdėti.

„Visiškai pasitraukti? Jokiu būdu!” – pabrėžia Zong Qinghou. Dar visai neseniai jis į darbą ateidavo pirmas, o vakarais pats išjungdavo visas šviesas savo bendrovėje.

Jei milijardierius nori atsipūsti, jis pasišalina į nedidelį kambarėlį šalia darbo kabineto. „Ar galima ten žvilgtelėti?” – teiraujasi vokiečių žurnalistas.

„Žinoma, prašom”, – nusijuokia Zong Qinghou.

Ten stovi devynios poros tvarkingai išrikiuotų batų, keturi seifai ir dvigulė lova.

Be to, kambaryje gausu DVD diskų.

„Atsipalaiduoju žiūrėdamas karinius ir istorinius filmus”, – šiek tiek sutrikęs sako Zong Qinghou ir priduria, kad net ir žiūrėdamas filmus dirba.

Turtingiausiųjų sąrašas

„Forbes” turtingiausiųjų dešimtukas:

1. Carlosas Slimas (73 mlrd. JAV dolerių)

2. Billas Gatesas (67 mlrd. JAV dolerių)

3. Amancio Ortega (57 mlrd. JAV dolerių)

4. Warrenas Buffettas (53,5 mlrd. JAV dolerių)

5. Larry Ellisonas (43 mlrd. JAV dolerių)

6–7. Broliai Charlesas ir Davidas Kochai (po 34 mlrd. JAV dolerių)

8. Li Ka-shing’as (31 mlrd. JAV dolerių)

9. Liliane Bettencourt ir jos šeima (30 mlrd. JAV dolerių)

10. Bernard’as Arnault ir jo šeima (29 mlrd. JAV dolerių)

Turtingiausias amerikietis

Billas Gatesas (57 m.). Bendrovės „Microsoft” įkūrėjas savo turtą skiria labdaros fondui. Jo turtas vertinamas 67 mlrd. dolerių.

Turtingiausias vokietis

Karlas Albrechtas (93 m.). Jam priklauso prekybos tinklas „Aldi Sud”, kurio 4600 parduotuvių yra po visą pasaulį. Turtas vertinamas 26 mlrd. dolerių.

Turtingiausias rusas

Ališeris Usmanovas (59 m.). Jis investavo į geležies, plieno pramonę, mobilųjį ryšį ir Rusijos laikraštį „Komersant”. Turtas vertinamas 17,6 mlrd. dolerių.

Turtingiausias lietuvis (2012 m.)

Pernai turtingiausiu Lietuvos žmogumi buvo paskelbtas „Vilniaus prekybos” grupės vadovas Nerijus Numavičius, jo turtas buvo įvertintas 3,8 mlrd. litų (1,41 mlrd. dolerių).

Nepasitenkinimo priežastis – nepatikęs įvertinimas

„Forbes” skirtu įvertinimu ir gauta vieta ne visi liko patenkinti. Antai Saudo Arabijos princas Al-Waleedas bin Talalas, dažnai vadinamas turtingiausiu arabų pasaulio žmogumi, paskelbė daugiau nebendradarbiausiantis su „Forbes”.

Milijardierius kaltina žurnalą per menkai įvertinus jo turtą. Saudo Arabijos karaliaus sūnėnas Al-Waleedas bin Talalas, valdantis didelius akcijų paketus bendrovėse „Apple”, „Citigroup”, „News Corp.” ir „Facebook”, taip pat viešbučių tinklą „Kingdom Holding Co.”, buvo paliktas 26-ojoje „Forbes” sąrašo vietoje.

Princo turtas įvertintas 20 mlrd. dolerių. Ši suma gerokai mažesnė nei 28 mlrd. dolerių, kurią paskelbė žiniasklaidos imperija „Bloomberg”, taip pat sudarinėjanti pasaulio milijardierių sąrašą.

Todėl Saudo Arabijos princas apkaltino „Forbes” šališkumu vertinant jo turtą. Turtuolio įsitikinimu, taip esą gali būti bandoma menkinti Artimųjų Rytų investuotojus ir institucijas.

Turtingiausi pasaulio žmonės

Amerikiečių žurnalas „Forbes” kaip ir kiekvienais metais sudarė turtingiausių pasaulio žmonių sąrašą.

Ketvirtą kartą iš eilės turtingiausiu pasaulio žmogumi pripažintas Meksikos verslo magnatas Carlosas Slimas.

Lotynų Amerikos telekomunikacijų milžinę „America Movil” ir mažmeninės prekybos bei pramonės įmonių grupę „Grupo Carso” valdančio C.Slimo turtas buvo įvertintas 73 mlrd. JAV dolerių. Per metus jis padidėjo keturiais milijardais.

Antrojoje „Forbes” sąrašo vietoje – kompanijos „Microsoft” įkūrėjas Billas Gatesas, kurio turtas vertinamas 67 mlrd. dolerių, trečiojoje – mados namų „Zara” vadovas Amancio Ortega iš Ispanijos.

Jo turtas šiuo metu siekia 57 mlrd. dolerių, nors prieš metus buvo įvertintas 37,5 mlrd. dolerių. JAV investicinių įmonių grupės „Berkshire Hathaway” vadovas Warrenas Buffettas „Forbes” sąraše šįmet užima ketvirtąją poziciją, valdydamas 53,5 mlrd. dolerių, o penktojoje vietoje atsidūrė JAV technologijų bendrovės „Oracle” generalinis direktorius Larry Ellisonas.

Jo turtas vertinamas 43 mlrd. dolerių. Į milijardierių sąrašą šiuo metu patenka 1426 žmonės, tarp jų yra 210 naujų narių. Bendras šios grupės valdomas turtas yra išaugęs iki 5,4 trln. dolerių.

Pernai jis buvo „tik” 4,6 trln. dolerių. Iš „Forbes” sąrašo šiemet buvo pašalintas Meksikos narkotikų kartelio „Sinaloa” lyderis Joaquinas Guzmanas Loera, pravarde El Chapo.

Prieš ketverius metus jo turtas buvo įvertintas 1 mlrd. dolerių, tačiau šįmet leidinys pareiškė nesantis įsitikinęs, ar narkotikų barono turtas tebėra pakankamas, kad jis patektų į milijardierių sąrašą. Žurnalas nesugebėjo susisiekti su J. G. Loera ir patikrinti skaičių, juolab kad nekart skelbta apie nusikaltėlio žūtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.