Šiauliečių dosnumas: užuot pardavę projektą, jį nori padovanoti

Šiaulių vadovų nepalieka gerumo dvasia. Beviltiškai praskolinto miesto taryba užsimojo padovanoti Šiaulių arenos projektą ukrainiečiams, kuriems patikėta 2015 m. rengti Europos krepšinio čempionatą.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas”)

Apr 4, 2013, 12:31 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 8:56 PM

Aistrų kilo paaiškėjus, kad Šiaulių savivaldybė atmetė gautą pasiūlymą parduoti arenos projektą – nutarta jį tiesiog perleisti neatlygintinai.

Pasak šio sprendimo autoriaus Šiaulių mero Justino Sartausko, taip elgtis neva verčia netobuli Lietuvos įstatymai.

Ne vieną Šiaulių tarybos narį ši žinia pribloškė, nes apie tai net nebuvo kalbėta. Projekto rengėjai skubos tvarka sušaukė tarybos posėdį, kuriame svarstoma, ar pritarti tokiai idėjai.

Gavo federacijos prašymą

Charkovo (Ukraina) miesto delegacija po Šiaulių areną vaikštinėjo šių metų pradžioje. Svečiai iš antro didžiausio Ukrainos miesto neslėpė noro pasistatyti tokią pat.

Vasario 28-ąją į J.Sartauską kreipėsi Ukrainos krepšinio federacijos ir „Eurobasket 2015” komiteto atstovas. Jis atsiuntė raštą, kuriame užsimenama apie norą pasinaudoti šiauliečių patirtimi ir prašoma parduoti arenos projektą.

„Prašome tarpininkauti perduodant ar parduodant Ukrainos krepšinio federacijai arenos projektą. Jis bus naudojamas kuriant infrastruktūrą 2015 m. Europos čempionatui”, – rašoma laiške.

Teisininkas – nustebęs

„Areną projektavęs architektas Eugenijus Miliūnas neprieštaravo, kad mes perleistume projektą ukrainiečiams. Bet paaiškėjo, kad yra kliūčių – įstatymai nenumato galimybės savivaldybei parduoti autorinio projekto”, – tikino J. Sartauskas.

Šiaulių meras sakė kreipęsis į Teisingumo ministeriją sužinoti, kiek užtruktų įstatymo pataisos: „Visos procedūros užsitęstų ne mažiau nei metus.”

„Lietuvos rytą” konsultavusį Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos (LATGA) teisininką Marių Kuzminą nustebino Šiaulių mero teiginys, kad savivaldybė negali parduoti nuosavybės teise priklausančio autorinio kūrinio.

„Jei autorius išties perdavė šias teises, savivaldybė gali jomis laisvai naudotis”, – aiškino M. Kuzminas.

Užminė daug mįslių

J. Sartauskas prasitarė, kad ukrainiečiai pagal architekto E. Miliūno projektą nori statyti net tris arenas – Lvove, Dniepropetrovske ir Odesoje.

Neva naudos būtų ir Lietuvai, nes į talką ukrainiečiams kviečiama Šiaulių areną stačiusi bendrovė Panevėžio statybos trestas (PST).

Paklaustas, ar naudinga būtų Šiauliams atiduoti milijoninės vertės projektą, J.Sartauskas pareiškė, kad jis nebuvęs toks brangus: „Savivaldybei kainavo tik 800 tūkstančių litų.”

Šiaulių meras negalėjo pasakyti, kas statys ir bus šių arenų šeimininkė – valstybė, savivaldybės ar privačios bendrovės. Neva čempionato organizatoriai kreipėsi per Kijeve didžiulę – 18 tūkstančių vietų areną projektuojančią architekto E. Miliūno studiją.

Spręsti leido savivaldybei

Sergantį architektą E. Miliūną pavaduojantis Aurimas Ramanauskas patvirtino, kad autoriai išties neprieštaravo tokios pačios arenos statyboms.

„Pagal sutartį, mes neatidavėme savivaldybei autorių teisių, bet jas geranoriškai perleidome. Miestas turi pats apsispręsti, ar dovanoti, ar parduoti projektą ukrainiečiams.

„Mes iš to jokios naudos neturime, nes nedirbsime su šiuo projektu, nebus minimas net mūsų vardas”, – sakė kaunietis architektas.

A. Ramanauskas abejojo, ar įstatymai leis Ukrainoje dirbti PST bendrovės specialistams: „Reikėtų sutvarkyti daug formalumų. Tačiau jų sukaupta patirtis statant Šiaulių areną, be abejo, praverstų.”

Nebandė ieškoti išeičių

Mero troškimas kuo skubiau padovanoti ukrainiečiams arenos projektą sukėlė sumaištį tarp tarybos narių. Skeptikai iškart įžvelgė, kad čia slypi kažkieno privatus interesas.

Šiaulių tarybos narys Aurimas Nausėda nusistebėjo, kodėl nepaisoma valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo principų. Mat įstatyme aiškiai numatyta, kad būtina siekti visuomeninės naudos, turtą naudoti racionaliai ir efektyviai, laikytis viešosios teisės normų.

Ne mažiau J. Sartausko troškimu apdovanoti ukrainiečius stebėjosi ir tarybos narys Artūras Visockas: „Komiteto posėdyje nesėkmingai bandžiau sužinoti, kas bus arenų Ukrainoje savininkas.

Juk yra skirtumas, kam dovanoti projektą – savivaldybei, federacijai, valstybei ar vietos turtuoliui.”

Politikas įsitikinęs, kad net nebandyta ieškoti išeičių: pavyzdžiui, buvo galima paprašyti, kad ukrainiečiai už dovanotą projektą Šiauliuose nupirktų kelis butus ir padovanotų savivaldybei.

Ši savo ruožtu galėtų dovanotą būstą naudoti socialinėms reikmėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.