Barbės namai Berlyne erzina kairiuosius

Netrukus lėlė Barbė įsikurs Berlyne. Atrakcionų parko viduje mergaitės galės pasijusti taip, tartum svečiuotųsi milžiniškame lėlių namelyje. Bet atidarymui ruošiasi ir protestuotojai. Kodėl?

Ukrainietė Valerija Lukjanova
Ukrainietė Valerija Lukjanova
Daugiau nuotraukų (1)

Jolita Venckutė ("Lietuvos rytas")

2013-04-07 22:28, atnaujinta 2018-03-08 16:40

Automobilių stovėjimo aikštelėje prie Aleksandro aikštės, šalia regioninio traukinio bėgių, kyla daugiaaukščio namo dydžio rožinis lėlių namelis.

Didžiulė Barbė žvelgia į pravažiuojančius traukinius ir plakatu kviečia: „Aplankyk mane!”

2,5 tūkst. kvadratinių metrų ploto pliušinis pasaulis vienintelis toks pasaulyje.

Barbės lova su baldakimu, erdvi rūbinė ir virtuvė su rožiniais pyragaičiais.

Kiekvienos mergaitės svajonė? Galbūt.

Tačiau Barbės namais džiaugiasi toli gražu ne visi.

Mažos mergaitės ploja rankomis, o Berlyno kairieji aktyvistai kyla į demonstracijas: jiems rožinis pasaulis tėra seksistinė propaganda.

Ant barikadų – prieš barbes

Nuotykių pasaulis „Barbės svajonių namai” („Barbie: The Dreamhouse Experience”) turėtų atverti duris gegužės 16 dieną.

Planuojama, kad garsiausią pasaulio lėlę lankys mažiausiai 3 tūkstančiai lankytojų kasdien ištisus tris mėnesius.

Neabejojama, kad pasirodys ir raudonomis vėliavomis mojuos su lėlėmis, ypač barbėmis, niekada nežaidę jaunuoliai.

Mat atidarymui ruošiasi ne tik atrakcionų parko kūrėjai.

Grupė kairiųjų aktyvistų, Kairiųjų partijos jaunimo organizacijos nariai, kurių centras – Berlyno Noikelno rajone, ruošiasi atidarymo dieną lipti ant barikadų.

Norėdami suburti bendraminčius „Facebook” jie jau įkūrė grupę „Užimk Barbės svajonių namus” („Occupy Barbie-Dreamhouse”).

Erzina rožinis interjeras

Grupės „Facebook” pavadinimas neatsitiktinai susijęs su garsiuoju „Occupy Wall Street” judėjimu, kurio nariai 2011 metų rugsėjo–lapkričio mėnesiais stovyklavo Niujorke, parke šalia Akcijų biržos.

Ir šis, ir jo pavyzdžiu vėliau įsikūrę „Occupy” judėjimai kitose šalyse reikalavo kovoti su socialine nelygybe, bankais, spekuliantų verslu ir verslo įtaka politikams.

„Occupy” prijaučiantys berlyniečiai kartkartėmis garsiai klausia, kiek komercijos pasiruošęs iškęsti Berlynas.

2012 metais jie užkirto kelią ateities laboratorija pasivadinusiai šiuolaikinio meno galerijai „BMW Guggenheim Lab” Vokietijos sostinėje.

Pastaruoju metu grupė iš visų jėgų stengėsi išsaugoti grafičiais išmargintą Berlyno sienos dalį – Rytų sienos galeriją („East Side Galery”).

Šį kartą grupės protestų taikinys – rožinis interjeras ir drabužiai, aukštakulniai, pliušinės pagalvėlės, prabanga ir kičas. Žodžiu, nerūpestingas besišypsančios lėlės Barbės pasaulis.

Nuvertina moters vaidmenį?

„Barbės svajonių namai išreiškia netinkamą moters vaidmenį – čia rodoma, kad moteris turi mokėti gaminti valgį, dažytis ir dainuoti, tuomet ji galės daryti karjerą: tapti modeliu arba popžvaigžde”, – aiškina Michaelis Koschitzkis.

Visiems, stabtelėjusiems prie Barbės svajonių namų, jis pasiruošęs paaiškinti, kuo jį trikdo atrakcionas.

27 metų vyras studijavo matematiką ir istoriją, o dabar dirba socialistiniame internetiniame laikraštyje. Žodžiu, tiksliuko ir kartu humanitaro ideologija nepalaužiama.

Jo grupės nariai vienbalsiai pritaria: Barbė – nesveikos grožio manijos ir kosmetikos pramonės išsidirbinėjimų įsikūnijimas, prieštaraujantis emancipacijai ir moterų lygiateisiškumo idėjai.

„Facebook” grupė greitai rado apie 500 draugų. Jie protestuoja ne tik prieš Barbės namus, bet ir prieš televizijos kanalą „Pro 7”, kuris kaip tik renka geriausią Vokietijos Barbę.

Dar viena grupės nuoroda nukreipia organizacijos „Pinkstink” link. Ši Berlyno organizacija protestuoja prieš rožinius moterų vaidmenis apskritai ir aktyviai pasisako prieš seksizmą reklamoje.

Idealus pasaulis – be raukšlių

„Man atrodo, tie protestai visiškai nereikalingi – juk kalbama apie atrakcionų parką”, – teigia Christophas Rahoferis.

Tai žmogus, kuriantis rožinį Barbės pasaulį Berlyne.

Rinkodaros bendrovės EMS, įsikūrusios Vienoje (Austrija), 47 metų vadovas – dviejų mergaičių tėvas.

Pasak jo, dukterys mielai žaidžia su barbėmis. Iki šiol jis esą nepastebėjęs, kad tai būtų joms pakenkę. Ir apskritai jeigu žmonės neturi kitų rūpesčių, kodėl stengiasi apsunkinti gyvenimą vaikams, norintiems pažaisti su lėle Barbe?

Ch.Rahoferis puikiai žino, apie ką kalba. 2003 metais jis organizavo Vienoje parodą apie Barbę. Garsioji lėlė tais metais šventė savo 45 metų jubiliejų, parodos buvo rengiamos visoje Europoje.

Vienoje buvo demonstruojamas ne tik rožinis pasaulis be raukšlių, bet ir vyko diskusija apie tariamą grožio idealą ir moters vaidmens kaitą per pastaruosius 45 metus. Berlyne diskutuoti niekas nesiruošia.

„Barbės svajonių namai – nuotykių pasaulis, milžiniškas lėlių namelis, kurį norime perkelti į realų pasaulį”, – teigia Ch.Rahoferis.

Pasak jo, atrakcionų parkas nesiruošia auklėti mergaičių.

Koncepcija, kurią EMS, gavęs lėlių barbių gamintojos kompanijos „Mattel” licenciją, kūrė 1,5 metų, „jokio rimtesnio moralo neturi”.

Į Barbės svajonių namus užsukusios mergaitės galės dažytis, puoštis ir eiti apsipirkti.

Be to, jos galės pabūti modeliais – pražygiuoti rožine pakyla. Arba apsirengusios Barbės drabužiais padainuoti karaokę ant rožinės scenos.

Toks svajonių pasaulis – vos už 22 eurus. Tiek kainuos bilietas į atrakcionų parką.

Berlyne spektaklis truks tris mėnesius, tačiau organizatoriai tikisi, kad palapinė su Barbės svajonių namais po to bus perkelta į kitus Europos miestus: susidomėjimą jau parodė Paryžius, Madridas ir Lisabona.

Gyva Barbė viešėjo ir Lietuvoje

* Ukrainietė Valerija Lukjanova, visame pasaulyje žinoma kaip gyva lėlė Barbė (nuotr.), neseniai lankėsi ir Lietuvoje.

* Derybos dėl Barbės vizito tęsėsi daugiau nei tris mėnesius ir buvo išties nelengvos. Televizijos kanalo LNK laidos KK2 prodiuseriai iki paskutinės akimirkos nebuvo tikri, ar sutartą valandą ukrainietė sėdės lėktuve, mat prieš pat šią kelionę Barbė persigalvojo ir nusprendė nevykti.

* Tačiau galiausiai ji vis dėlto pasiryžo skristi. Dažnai po pasaulį už solidžius honorarus keliaujanti Barbė kelis kartus nukentėjo kelionėse.

* Iki šiol ji negali atsigauti po to, ką patyrė vienoje pokalbių šou laidų Turkijoje. Studijoje moterį užpuolė oponentai, iš jos buvo išsityčiota, o ji esą negalėjo atsikirsti, nes piktos replikos moteriai nebuvo verčiamos.

* Todėl prieš vizitą į Lietuvą Barbė peržiūrėjo daug KK2 laidų, nuorodomis į jas dalijosi su savo šimtais tūkstančių gerbėjų ir klausė, ar jai verta dalyvauti pokalbių šou Lietuvoje.

* Viskas, kas bus pasakyta studijoje, turi būti išversta – tai buvo vienas pagrindinių Barbės reikalavimų. Laidos scenarijų ji turėjo gauti iš anksto. Ir tai buvo toli gražu ne vienintelis reikalavimas.

* Televizijos filmavimas neturėjo tęstis ilgiau nei šešias valandas, nes nuo lempų šviesų Barbei pavargsta akys. Jos, beje, buvo papuoštos milžiniškais žydrais lęšiais.

* Per kiekvieną techninę pertrauką Barbė pudravosi ir taisėsi makiažą.

* V.Lukjanovos reikalavimų sąraše buvo penkių žvaigždučių viešbutis.

* Skrydžio metu Barbei turėjo būti tiekiamas tik vegetariškas maistas, nes ji jau 6 metus maitinasi tik vaisių ir daržovių kokteiliais.

* Atvykusi į Lietuvą Barbė su vyru išsinuomojo prabangų automobilį, aplankė Trakus ir nusiaubė vieno didelio prekybos centro parduotuves, neslėpdama džiaugsmo dėl prekių gausos, kokybės ir kainos.

* Vengdama būti atpažinta po prekybos centrą Barbė vaikščiojo veidą paslėpusi po dideliais saulės akiniais ir tik keli žmonės ją atpažino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.