Brangių butų savininkai Kaune namus apkarsto skalbiniais

Daugiabučių namų kiemuose, po langais ar balkonuose dažną dieną lyg vėliavos plevėsuoja skalbiniai. Kauniečiai nesidrovi iškabinti paklodžių, net savo apatinių drabužių. Nors tai nedraudžiama, bet miesto įvaizdžiui kenkia.

Maironio gatvės 6-ojo namo gyventojus piktina kone kasdien po langais kaimynų džiaustomi drabužiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Maironio gatvės 6-ojo namo gyventojus piktina kone kasdien po langais kaimynų džiaustomi drabužiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė ("Lietuvos rytas")

Apr 7, 2013, 3:27 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 5:05 PM

Šiuo metu, kai daugelio žmonių namuose įrengtos modernios skalbimo mašinos, kurios gerai išgręžia skalbinius, paprotys lauke juos džiovinti lyg ir turėtų išnykti.

Tačiau vėjyje besiplaikstančių varvančių šlapių ar šerkšnu ir varvekliais apkibusių drabužių netrūksta bet kurioje miesto vietoje.

Saulėtą dieną nuo ankstaus ryto vienos skalbėjos su krūvomis patalynės, staltiesių ir drabužių lenda pro balkonų duris, kitos juos kabinėja ant daugiabučių kiemuose ištiestų virvių.

Netrūksta ir tokių, kurios kojinių, liemenėlių ir kelnaičių girliandas nuleidžia tiesiai kaimynams prieš langus.

Kaimynų kova – be rezultatų

Dėl skalbinių tarp gyventojų ne kartą yra kilę nesutarimų, tačiau dažniausiai mėginantys kovoti su tokiais švaruoliais lieka nieko nepešę.

„Jau daugiau nei penkerius metus bandome ir geruoju, ir piktuoju išspręsti problemą, bet nieko padaryti negalime.

Skalbiniai rėžia akį ir gadina kiemo vaizdą. Juk gyvename pačiame miesto centre“, – rodydama į kaimynų atvirai džiovinamus drabužius, kalbėjo Maironio gatvės 6 numeriu pažymėto namo gyventoja.

Įrengė džiovinimo sistemą

Po vienam butui priklausančiais antrojo aukšto langais ant ištemptos virvės plevėsavo įvairiaspalviai marškinėliai, kelnės, bluzonai. Buto gyventojai išties išradingi, nes jų įrengta skalbinių džiovinimo sistema pagrįsta tam tikromis technologijomis.

Prie sienos dviejose vietose įtaisyti skriemuliai, jiems sukantis skalbiniai iškabinami ant virvės, o šiems išdžiūvus – tokiu pat principu surenkami atgal.

Namo gyventojų teigimu, ši sistema atsirado tuomet, kai jie išardė prieš tai nuo šio buto sienos kone per visą kiemą įrengtą džiovyklę.

„Anksčiau gyventi buvo dar sudėtingiau. Kai žmonės skalbinius išdžiaudavo kieme, vanduo nuo jų varvėdavo ant praeivių, lauke lakstančių vaikų. Su kaimynais tekdavo dar dažniau konfliktuoti“, – kalbėjo gyventoja.

Skalbinius nudažo

Žvalgantis po miestą matyti, jog skalbiniais kaimynų langus dažniausiai apkarsto buvusių bendrabučių gyventojai. Daugelis jų neturi balkonų.

„Keturiese gyvename viename kambarėlyje, todėl džiauti skalbinius namuose nėra galimybių. Nešti į bendrą aukšto balkoną geresnius drabužius pavojinga, nes be priežiūros palikti jie gali tapti vagių masalu“, – kalbėjo V.Krėvės pr. 53-iojo namo gyventoja Vitalija Mažeikienė.

Moteris dažniausiai skalbia saulėtą dieną, kad po buto langu kabinami jos ir vaikų drabužiai kuo greičiau išdžiūtų. Kaunietė pasakojo, jog tokiu būdu skalbinius džiovina ir daugiau šio namo gyventojų.

„Aišku, kad pykčių dėl skalbinių neišvengiame. Dažniausiai susibarame dėl to, kad ant mano ar kitų žmonių baltų skalbinių varva vanduo nuo tamsių drabužių. Ne sykį daiktai buvo nudažyti“, – neslėpė moteris.

Į italus lygiuotis neragina

Šilainių seniūnas Gintautas Sinkevičius sakė, jog jokių draudimų dėl skalbinių džiaustymo nėra, tačiau kauniečiai turėtų patys pagalvoti apie miesto įvaizdį.

„Žmonės įpratę džiovinti skalbinius balkonuose, daugiabučių kiemuose ant ištemptų virvių ar net po langais. Tačiau padėtį galėtų pakeisti pastatomos džiovyklės, kurios yra patogios naudoti. Pastačius ją į balkoną skalbinių nemato kiti“, – išeitį siūlė seniūnas.

G.Sinkevičius patarė bent dėl estetinių sumetimų viešai nedžiauti apatinių drabužių.

Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas įsitikinęs, kad į gatvę atsiveriantys kiemai yra vieša vieta. Todėl kuriant Kauno, kaip patrauklaus miesto, įvaizdį, kur papuola džiauti skalbinių nederėtų.

Ypač nepatraukliai atrodo skalbiniais apkarstyti centre ir senamiestyje esančių daugiabučių balkonai ir langai. Juk tai statinių fasado estetikos dalis.

„Tradicijos džiauti skalbinius gajos daugelyje Pietų Europos valstybių, ypač Italijoje, kur miestų gatvelėse skalbinių virvės ištempiamos tarp namų. Tačiau ten kitokios ne tik tradicijos, bet ir architektūra – balkonai maži arba jų visai nėra. Todėl daugiabučiuose gyvenantiems kauniečiams šiuo atveju nesiūlau lygiuotis į italus“, – sakė vedėjas.

Dulkės kelia alergiją

Miesto gatvių prieigose džiovinti drabužius, ypač apatinius, ne tik neestetiška, bet ir nehigieniška.

„Šviečiant saulei ar spaudžiant speigui džiovinti skalbinius lauke yra net patartina, nes saulė dezinfekuoja, o šaltis – dar ir balina. Be to, gryname ore drabužiai įgauna malonų kvapą.

Tačiau drabužių ar patalynės džiovinimas šalia judrių miesto gatvių – netinkamas pasirinkimas. Dėl taršos ir dulkių gausos skalbiniai gali tapti dar nešvaresni nei prieš skalbimą“, – aiškino Kauno visuomenės sveikatos centro užkrečiamųjų ligų kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė.

Nors medicininių tyrimų atlikta nėra, tačiau dėl šių priežasčių net gali atsirasti odos alergijos.

Džiovinant drabužius lauke reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, ar paklodės ir kiti daiktai nebuvo nukritę ant žemės, ar ant jų nelaipiojo šunys ir katės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.