Langai nenuvilia tik išrankių pirkėjų

Vėluojantis pavasaris vis tiek primena apie atidėliojamus planus vos atšilus pakeisti kiaurus langus, įstiklinti balkoną ar terasą. Gražinant namų erdves svarbu nepasiduoti vien mažų kainų vilionėms.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė ("Lietuvos rytas")

Apr 7, 2013, 1:14 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 5:12 PM

Vieni dar tik svajoja apie sandarius plastikinius langus, kiti jau ieško gamintojų, kurie pakeistų ne tokius kokybiškus dabartinių plastikinių langų pirmtakus. Tie, kas nesigundo plastiku, gręždamiesi į gamtą renkasi medinius langus.

Kad ir iš kokios medžiagos – plastiko ar medžio pagamintus langus nuspręstumėte užsisakyti, pirmiausia reikia žiūrėti į jų kokybę. Geri langai sulaiko šilumą, namams suteikia jaukumo. Be to, pro juos maloniau dairytis.

Kokybė ne mažiau svarbi ir renkantis balkonų bei terasų įstiklinimo medžiagas. Tačiau prieš juos įrengiant reikėtų nepamiršti pasirūpinti leidimu atlikti darbus.

Veikia per 150 langų gamintojų

Keisdami langus ar stiklindami balkonus žmonės tikisi, jog tai ilgalaikė investicija, dešimtmečiams pagerinsianti būsto kokybę.

Nutarus užsisakyti naujus langus daugeliui žmonių didžiausiu galvos skausmu tampa patikimų gamintojų paieškos.

Nors prieš kelerius metus praūžęs ekonominis sunkmetis nušlavė dalį langų gamintojų, šiuo metu šalyje jų veikia per pusantro šimto. Daugelis langus gaminančių bendrovių vadovų neslėpė, jog kone pagrindiniu vartotojo pasirinkimo kriterijumi tapus kainai, tenka balansuoti tarp jos ir gaminio kokybės.

Konkurenciją dar labiau stiprina šioje rinkoje nuolat pasirodančios naujos įmonės, prisistatančios patyrusiais langų gamintojais ir ekspertais. Jų gaminiai neretai būna nebrangūs, tačiau abejotinos kokybės.

Konkuruoja ir nesąžiningai

„Renkantis langus būtina atkreipti dėmesį ne tik į gaminių kainą. Pirmiausia reikia pasidomėti juos siūlančia įmone, pasiaiškinti, kur langai gaminami.

Šiuo metu netrūksta įmonių, siūlančių iš Lenkijos atvežtus ar Lietuvoje gamintus pigius, tačiau nesilaikant gamybos technologijų pagamintus langus, kurie vizualiai beveik nesiskiria nuo pagamintų pagal reikalavimus“, – tvirtino langus gaminančios Lietuvos ir Vokietijos bendrovės „Heinzmann“ vadovas Audrius Staškus.

Kiti langų gamintojai taip pat pastebi, kad šioje srityje daug nesąžiningos konkurencijos.

„Įmonės garsiai vardija privalumus, kurių iš tiesų negali pagrįsti: geras langų šilumines savybes, turimą gamybos bazę, nors yra tik perpardavėjai“, – tvirtino lietuviškus langus daugiau nei dešimtmetį gaminančios bendrovės atstovai.

Svarbu garantinė priežiūra

Todėl netrūksta atvejų, kai, susivilioję itin maža kaina, žmonės įsigijo langų, kurie per gana trumpą laiką išsiklaipė, pagelto rėmai, suskilo stiklas, sugedo varstymo sistemos, užraktai.

Įprastai tai nutinka dėl to, kad gaminant langus buvo naudojamos pigios ir nekokybiškos medžiagos arba mūsų klimatui nepritaikytos, perdirbtos žaliavos, nesukomplektuotos visos gaminiui reikalingos detalės.

Tiems, kurie ruošiasi pirkti langus, sėkmingai juos gaminančių įmonių atstovai pataria įvertinti ne vienos, o kelių gamintojų pasiūlymus.

Verta pasidomėti langų kokybe: iš kokio profilio ir kur jie gaminami. Svarbu ir tai, ar įmonė pajėgi vykdyti garantinius įsipareigojimus, ar gali pateikti gaminių sertifikatus. Patikimi gamintojai nenutraukia veiklos po metų ar dvejų, jie turi darbo patirties, prireikus rūpinasi klientų namuose sumontuotais gaminiais.

Išmanantys ieško kokybės

„Nors šiuo metu daugiau nei pusę langų rinkos šalyje sudaro pigių langų segmentas, tačiau nuolat brangstant energetiniams ištekliams, išliko aukščiausios kokybės gaminių poreikis. Juos užsako sumanūs arba iš savo bei svetimų klaidų pasimokę pirkėjai“, – tvirtino A. Staškus.

Į kokybiškus langus dažniau žvalgosi naujų nuosavų namų šeimininkai. Nemažai daugiabučių ir senų privačių namų gyventojų linkę taupyti, todėl perka kuo pigesnius gaminius.

Pagrindinė lango savybė – šilumos perdavimo koeficientas. Lango šilumines savybes lemia profilio plotis – kuo jis platesnis ir jame daugiau oro tarpų – kamerų, tuo jis šiltesnis.

Į šiuolaikinius langų rėmus montuojami trijų stiklų paketai su 16–18 mm tarpais. Jie leidžia sutaupyti gerokai daugiau šilumos, nei stiklo paketai su mažesniais tarpais.

Šiuo metu pageidaujama, kad langai ne tik patraukliai atrodytų, laikytų šilumą, bet ir atliktų saugumo funkciją.

Siekiant padidinti lango saugumą siūloma įdėti grūdintą arba laminuotą stiklą, sumontuoti apkaustus, kurie apsaugotų nuo įsilaužimo, neprasukamas langų rankenas.

Langų gamintojai pastebi, jog pastaruoju metu smarkiai daugėja užsakovų, pageidaujančių langų su tinkleliais, apsaugančiais nuo uodų ir kitų mašalų.

Didėja naudingas plotas

Vis daugiau kauniečių ne tik linkę keisti langus, bet ir įstiklinti balkonus ar terasas. Šios namų erdvės dažnai paverčiamos jaukiais poilsio kampeliais.

Bendrovės „Intornas“ komercijos direktorės Ritos Gaigalienės teigimu, konkrečiu atveju pritaikius tinkamą įstiklinimo būdą, padidėja naudingas patalpų plotas, pagerėja šilumos ir garso izoliacija.

Į įstiklintą balkoną ar terasą neprilyja, neprisninga, neprikrinta lapų, nepridergia paukščiai.

Kad sumanymas įstiklinti terasą ar balkoną pateisintų lūkesčius, būtina rinktis patyrusius specialistus ir kokybiškas medžiagas.

Pastaruoju metu vis dažniau siaučia audros ir škvalai, todėl šių įrenginių konstrukcijos turi būti ypač tvirtos ir dėl saugumo.

Stiklai ir profiliai dažomi

Šiuo metu galima rasti kelių tipų stiklinimo sistemas, kurių išvaizda ir konstrukcijos skiriasi.

Populiaru rinktis ne tik plastikines ar medines, bet ir berėmes grūdinto stiklo stumdomas, rėmines aliuminio profilių sistemas su stumdomomis arba varstomomis durimis. Į rėmines aliuminio konstrukcijas gali būti dedamas 4–5 mm storio grūdintas arba negrūdintas stiklas, kurio pakanka garso ir šilumos izoliacijai padidinti.

„Pasitelkus vaizduotę, terasą ar balkoną pagražinti gali net ir paprastas stiklas. Jį galima nuspalvinti, apklijuoti plėvele su ornamentais ar kitaip padekoruoti. Kad derėtų prie stiklo, sienų ar durų spalvos, galima nudažyti ir aliuminio profilius“, – pasakojo R. Gaigalienė.

Naujausias terasų įstiklinimo būdas, plačiai paplitęs Europoje, tačiau dar neatrastas Lietuvoje, yra stumdomosios ir sulankstomosios armonikos tipo konstrukcijos. Šios sistemos, jeigu reikia, leidžia padidinti kambario ar terasos erdvę. Jos gaminamos iš aliuminio profilių, stiklo paketų arba stiklo.

Leidimų prašo retai

Rytis Petras Strimaitis, Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjo pavaduotojas:

„Balkonas yra erdvė, kurią įstiklinus pasikeičia viso pastato vaizdas. Todėl prieš ruošiantis stiklinti balkoną reikia kreiptis dėl leidimo į savivaldybės administraciją.

Jam gauti įprastai nėra jokių ypatingų sąlygų, nes tai nėra statyba ar rekonstrukcija.

Tiesiog reikia pateikti projektą ir nurodyti, kokios konstrukcijos ir medžiagos bus naudojamos.

Statybą leidžiantis dokumentas stiklinti balkoną daugiabutyje kainuoja 100 litų, tačiau daugelis žmonių kol kas šiuos darbus atlieka savavališkai, be jokių derinimų.

Jeigu nutariama versti kapitalines namo sienas, išimti langus ir balkoną paversti kambario dalimi – tai jau rekonstrukcija.

Tam reikia daugumos namo patalpų savininkų sutikimo ir projekto. Be to, šiuo atveju padidėja buto bendras naudingas plotas, išsiplečia ir patalpų šildymo plotas, kurį reikia papildomai įregistruoti.

Projektą reikia derinti ir su šiluminininkais, kad būtų užtikrinta tam tikra sienų šilumos varža.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.