Kauno turguose klesti ir šešėlinis verslas

Nuo prekystalių žaibiškai dingsta kompiuteriai su vokiška klaviatūra, navigacijos sistemos, o rusiškus vaistus parduodanti moteris suskuba pasitraukti šalin. Tokį vaizdą galima išvysti Aleksoto turgavietėje, kai čia pasirodo policijos pareigūnai.

Policija per patikrinimus daugiausia dėmesio skiria miesto turgavietėse vykstančiai nelegaliai prekybai.<br>N. Povilaitis
Policija per patikrinimus daugiausia dėmesio skiria miesto turgavietėse vykstančiai nelegaliai prekybai.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Apr 8, 2013, 12:19 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 4:31 PM

Apsukrūs prekeiviai randa vis naujų būdų išvengti akistatos su pareigūnais.

Žurnalistas savo akimis įsitikino: turguje yra puikios sąlygos pardavinėti vogtus daiktus. Prekeiviai naudojasi ir paradoksalia situacija – Kaune jau kelerius metus negalioja prekybos miesto turgavietėse taisyklės.

Teisėsaugininkai po reido prisipažino: jiems pavyks nubausti tik nedidelę dalį pažeidėjų.

Įprato prie policijos vizitų?

Ankstyvas šeštadienio rytas. Aleksoto turgavietėje verda gyvenimas, prekeiviai jau išrikiavę savo prekes, žvarbaus vėjo nepabūgę pirkėjai vaikštinėja tarp prekystalių.

Po valandos turgavietėje prasidės policijos reidas, pareigūnai planuoja ieškoti vogtų daiktų, šaltųjų ginklų, neteisėtai parduodamų vaistų, kitų draudžiamų ar ribotos civilinės apyvartos prekių. Tai ne pirmas toks patikrinimas Aleksoto turguje, pareigūnai jame lankosi nuolatos.

Prie nuolatinių policijos vizitų, regis, jau įprato ir turgaus prekeiviai.

Dingo įtartinos prekės

Vos tik turgavietės prieigose pasirodė policijos automobiliai ir pareigūnai patraukė į vidų, akimirksniu suveikė prekeivių ištobulinta perspėjimo apie artėjančią grėsmę sistema. Žinia apie patikrinimą pasklido žaibo greičiu, ir kai kurie prekeiviai ėmė „tvarkyti“ savo prekystalius.

Keli jauni vaikinai suskubo paslėpti greičiausiai užsienyje vogtą nešiojamąjį kompiuterį su vokiška klaviatūra. Pastebimai sumažėjo turgavietėje parduodamų navigacijos sistemų.

„Kompiuteriai, dviračiai, navigacijos sistemos ir elektriniai įrankiai – nemažai Aleksoto turgavietėje parduodamų šių prekių yra vogtos. Tačiau tai įrodyti sunkoka, net ir paėmus patikrinti įtarimą keliančius daiktus, neretai juos tenka grąžinti“, – „Laikinajai sostinei“ pasakojo Kauno kriminalinės policijos pareigūnai.

Elektronika – sendaikčiai?

Policijos pareigūnų dėmesį patraukė lengvasis automobilis, ant kurio puikavosi ranka rašytas skelbimas „Navigacijų remontas“. Akį rėžė už priekinio stiklo eksponuojama daugiau nei dešimt navigacijos sistemų.

Jaunas vaikinas, regis, visiškai nesibaimino tikrintojų. Į klausimą, iš kur gavo šiuos daiktus, ar jie nėra vogti, prekeivis atsakė itin aptakiai: navigacijos sistemas perkantis internete, jas remontuojantis ir parduodantis turguje.

Belieka tik spėlioti, kas vadinama „remontu“, greičiausiai tik lietuvių kalbos bei žemėlapių įdiegimas į nežinia kokiais būdais gautus prietaisus.

Nors turgaus prekeiviai privalo turėti prekių įsigijimo dokumentus, tačiau ši taisyklė nesunkiai apeinama. Pareiškiama, jog prekės – sendaikčiai, pirkti užsienyje be jokių dokumentų.

Nešiojamąjį kompiuterį su vokiška klaviatūra skubiai paslėpę jaunuoliai tikino jo anksčiau neturėję, esą įvyko klaida. Nors ant jų prekystalio buvo ir daugiau elektronikos prietaisų, prekeiviai tikino parduodantys iš užsienio atgabentą neveikiančią įrangą.

Taisyklės jau nebegalioja

Teisėsaugininkų teigimu, įtakos šešėlinei prekybai turi ir tai, kad nuo 2008 metų Kaune nustojo galioti savivaldybės tarybos patvirtintos prekybos miesto turgavietėse taisyklės. Jos buvo nustačiusios griežtą tvarką – draudė parduoti prekes be jų įsigijimą, kilmę, saugą ir kokybę patvirtinančių dokumentų, nepaženklintas teisės aktų nustatyta tvarka, tokias, kurių tinkamumo terminas pasibaigęs.

Nustojus galioti prekybos turgavietėse tvarką reglamentavusioms taisyklėms, teisėsaugininkai esą negali greitai ir veiksmingai nubausti nedrausmingų prekeivių administracine tvarka. Šių taisyklių nepaisymas užtraukdavo baudą iki šimto litų.

„Kauno turgavietėms tapus privačiomis, atsižvelgiant į Vietos savivaldos įstatymo reikalavimus, nustojo galioti ir šios taisyklės. Tačiau tvirtinti, jog turgavietėse įsivyravo chaosas, negalime. Jose galioja kiti teisės aktai, mažmeninės prekybos taisyklės, Maisto ir veterinarijos tarnybos nustatyta tvarka“, – aiškino Kauno savivaldybės Licencijų ir paslaugų skyriaus vedėja Rasa Palevičienė.

Pareigūnų galvos skausmas

Turgaus prekeiviai taip pat neretai išsisuka, jei įkliūva dėl neteisėto vertimosi ūkine veikla neturėdami tam leidimo ar licencijos.

„Tokiais atvejais turi būti įrodomas versliškumas. O prekeiviai neretai sako parduodantys savo daiktus arba pirmą kartą kažką atsivežę iš užsienio ir žiūri, kaip seksis prekyba“, – teigė Centro policijos komisariato viešosios policijos skyriaus viršininkas Raimundas Zinkevičius.

Policija per patikrinimus daugiausia dėmesio skiria turgavietėse vykstančiai nelegaliai prekybai vaistais, šaltaisiais ginklais, jų priedais ir ribotos civilinės apyvartos prekėmis. Reidų metu nuolatos aptinkama parduodamų dujų balionėlių, kastetų, žmonėms mušti skirtų teleskopinių lazdų.

Rezultatai – kuklūs

Kovo 23-iąją Aleksoto turgavietėje buvo sulaikytas 25 metų kaunietis, be leidimo prekiavęs ašarinių dujų balionėliais bei elektrošoko prietaisais. Už tai jam gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki vienų metų.

Taip pat pareigūnams įkliuvo ir į Raudonąją knygą įtrauktu augalu – pataisais prekiavusi moteris. Ji tikino valstybės saugomus miško augalus prisiskynusi Jonavos rajone ir nutarusi parduoti turguje. Iš jos konfiskuota apie 1 kilogramas pataisų. Už tai moteriai gresia bauda nuo 200 iki 2 tūkst. litų.

230

Tiek žmonių 2012 metais nubausta už prekybos taisyklių pažeidimus viešose vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.