Vartojimo kreditų davėjams - nauji apribojimai

Jau nuo liepos 1 d. vartojimo kreditai nebegalės būti suteikiami asmenims, kurių finansiniai įsipareigojimai viršija 40 proc. pajamų. Taigi asmeniui, gaunančiam 1 000 Lt pajamų, negalės būti suteikiamas didesnis nei 400 Lt vartojimo kreditas.

Vartojimo kredito davėjai nuo šiol turės vertinti ne mažiau kaip keturių mėnesių vartojimo kredito gavėjų pajamas.<br>123rf
Vartojimo kredito davėjai nuo šiol turės vertinti ne mažiau kaip keturių mėnesių vartojimo kredito gavėjų pajamas.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Krikščiūnienė

Apr 8, 2013, 4:02 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:34 PM

Jau nuo liepos 1 d. vartojimo kreditai nebegalės būti suteikiami asmenims, kurių finansiniai įsipareigojimai viršija 40 proc. pajamų. Taigi asmeniui, gaunančiam 1 000 Lt pajamų, negalės būti suteikiamas didesnis nei 400 Lt vartojimo kreditas.

Vartojimo kredito davėjai nuo šiol turės vertinti ne mažiau kaip keturių mėnesių vartojimo kredito gavėjų pajamas, taip pat ne tik esamas, bet ir būsimas pajamas. Be to, privalės būti atsižvelgiama ir į vartojimo kredito gavėjo šeimos (sutuoktinio ir nepilnamečių vaikų) pajamas, išlaidas ir finansinius įsipareigojimus.

Nuostatai įtvirtino ir kai kurias detalesnio reglamentavimo reikalaujančias nuostatas. Tais atvejais, kai bus reikšmingai didinama vartojimo kredito suma, vartojimo kredito davėjas privalės iš naujo vertinti vartojimo kredito gavėjo galimybes vykdyti prisiimamus finansinius įsipareigojimus. Nuostatuose įtvirtintas „reikšmingas“ vartojimo kredito sumos didinimas nėra apibrėžtas nei pačiuose nuostatuose, nei kituose teisės aktuose.

Atitinkamai, kilus ginčui tarp vartojimo kredito sutarties šalių ir / ar vartojimo kredito davėjo bei priežiūros institucijos, vartojimo kredito sumos didinimo reikšmingumas būtų įrodinėjamas bei vertinamas kiekvienu konkrečiu atveju.

Dar viena diskutuotina nuostata dėl kredito gavėjų, kurių pajamos gali gerokai kisti (pavyzdžiui, dividendų, pajų pajamos, nekilnojamojo turto pajamos, pajamos iš investicinės veiklos arba nekilnojamojo turto pardavimo pajamos ir pan.) arba dėl kurių pajamų tvarumo abejojama. Nuostatai numato, kad tokie kredito gavėjai vertinami konservatyviau. Ši nuostata pakankamai abstrakti, todėl praktikoje, tikėtina, gali kilti sunkumų ją įgyvendinant.

Nuostatai nedetalizuoja, kaip iš tiesų reikėtų elgtis vartojimo kredito davėjui, jei, pavyzdžiui, dėl vartojimo kredito suteikimo kreipiasi asmuo, gaunantis pajamas tik iš nekilnojamojo turto nuomos – ar turėtų būti papildomai reikalaujama finansinių įsipareigojimų užtikrinimo, ar pajamų ir finansinių įsipareigojimo santykis turėtų būti didesnis ir pan.

Įgyvendindami naujus nuostatus, visi vartojimo kredito davėjai privalės patvirtinti taisykles, užtikrinančias atsakingojo skolinimo laikymąsi, tinkamą vartojimo kredito gavėjų mokumo vertinimą, bei vadovautis jomis savo veikloje.

Be to, buvo įtvirtintas draudimas skatinti neatsakingąjį skolinimą, t. y. vartojimo kreditų teikimą, tinkamai neįvertinus vartojimo kredito gavėjo galimybių vykdyti prisiimtus finansinius įsipareigojimus. Naujais nuostatais uždrausta ne tik skolinti neatsakingai, bet ir skleisti bet kokią informaciją (taip pat ir reklamą), skatinančią ir / ar galinčią skatinti neatsakingą skolinimą.

Lietuvos bankas galės taikyti Vartojimo kredito įstatyme įtvirtintas baudas vartojimo kredito davėjams, nesilaikysiantiems Vartojimo kredito gavėjų mokumo vertinimo ir atsakingojo skolinimo nuostatų (1 000–30 000 Lt, pakartotinio pažeidimo atveju – iki 120 000 Lt).

Nepaisant to, kad dalis Vartojimo kredito gavėjų mokumo vertinimo ir atsakingojo skolinimo nuostatų reikalauja detalesnio reglamentavimo, Lietuvos bankas, priimdamas naujus nuostatus, aiškiai išreiškė poziciją dėl vartojimo kreditų išdavimo tvarkos griežtinimo.

Eglė Krikščiūnienė yra advokatų kontoros „Bernotas ir Dominas GLIMSTEDT“ teisininkė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.