Kauno savivaldybei - galvosūkis dėl „Žalgirio“ arenos

Kauno apylinkės teismui pritaikius laikinąsias apsaugos priemones ir laikinojo Ūkio banko administratoriaus prašymu areštavus didžiąją dalį Kauno „Žalgirio“ areną valdančios bendrovės „Kauno arena“ akcijų, miesto vadovai sprendžia, ką daryti toliau.

„Žalgirio“ arenos valdymo sutartis pakibo ant plauko, kai, žlungant Ūkio bankui, V. Romanovo verslo imperija suskubo gelbėti pelningą objektą – Kauno „Žalgirio“ areną valdančią bendrovę.<br>M. Patašiaus nuotr. iš archyvo
„Žalgirio“ arenos valdymo sutartis pakibo ant plauko, kai, žlungant Ūkio bankui, V. Romanovo verslo imperija suskubo gelbėti pelningą objektą – Kauno „Žalgirio“ areną valdančią bendrovę.<br>M. Patašiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Apr 9, 2013, 12:58 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:32 PM

Svarstoma galimybė pasirašytą arenos valdymo koncesijos sutartį nutraukti dėl grubių pažeidimų ir, ne konkurso tvarka, parinkti naują operatorių. Juo greičiausiai taps savivaldybės įmonė – S. Dariaus ir S. Girėno sporto centras.

Sutartis pakibo ant plauko

Antradienį uždarame Kauno savivaldybės kolegijos posėdyje politikai išklausė informaciją apie padėtį „Žalgirio“ areną valdančioje bendrovėje „Kauno arena“.

Politikams nerimą kelia tai, kad šių metų kovo viduryje Kauno miesto apylinkės teismas patenkino žlugusio Ūkio banko laikinojo administratoriaus prašymą ir taikydamas laikinąsias apsaugos priemones areštavo didžiąją dalį „Žalgirio“ areną valdančios bendrovės „Kauno arena“ akcijų.

Tikslindamas viešumoje pasirodžiusią informaciją, Kauno meras Andrius Kupčinskas sakė, kad savivaldybė nuosavybės teise valdomą areną 25 metams yra patikėjusi su V. Romanovu siejamai viešajai įstaigai „Kauno Žalgirio rėmėjas“.

„Savivaldybė nėra sudariusi koncesijos sutarties su uždarąja akcine bendrove „Kauno arena“. Sutartis sudaryta su viešąja įstaiga „Kauno „Žalgirio“ rėmėjas“, o jo įsteigta bendrovė yra tik arenos operatorius“, - sakė A. Kupčinskas.

„Žalgirio“ arenos valdymo sutartis pakibo ant plauko, kai, žlungant Ūkio bankui, V. Romanovo verslo imperija suskubo gelbėti pelningą objektą – Kauno „Žalgirio“ areną valdančią bendrovę. Be savivaldybės žinios, grubiai pažeidžiant sutartį, skubiai padidintas jos įstatinis kapitalas nuo 310 tūkst. iki 1,3 mln. litų.

Įstatinis kapitalas padidintas išleidus naują akcijų emisiją, kurią išpirko su žlungančia V. Romanovo verslo imperija siejama bendrovė „Turtvalda“. Ji šiuo metu valdo 76,15 proc. akcijų paketą. Iki tol vienintele bendrovės akcininke buvo viešoji įstaiga „Kauno Žalgirio rėmėjas“.

Po akcijų emisijos, ji valdo tik 23,85 proc. akcijų paketą. Teismo sprendimu „Turtvaldos“ valdomas akcijų paketas šiuo metu areštuotas teismui taikant laikinąsias apsaugos priemones.

Savivaldybei - du keliai

Pasak Kauno mero A. Kupčinsko, savivaldybės administracijos vadovai nuolatos stebi bei analizuoja situaciją.

„Net ir šiuo metu negaliu pasakyti, kokiu keliu bus einama. Vienas galimas kelias – koncesininkas ištaiso pažeidimus, o kitas – savivaldybė ne konkurso būdu pasirenka visas sąlygas atitinkantį operatorių. Tačiau mes pirmiausia žiūrėsime viešojo intereso“, - sakė Kauno meras A. Kupčinskas.

Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius tikino, kad teisinės priežastys, leidžiančios nutraukti koncesijos sutartį, jau yra. Tačiau ją nutraukus, finansiškai nukentėtų „Šiaulių bankas“, iš kurio paimta kelių dešimčių milijonų litų paskola investicijai į Kauno areną.

Koncesininkas privalėjo investuoti į arenos garso aparatūrą, nemažai kainavusi informacinį kubą.

„Ne paslaptis, bendraujame ir su žlugusio banko administratoriumi. Tačiau tai niekaip nesusiję su arenos valdymu. Pačios arenos akcijos buvo įkeistos Ūkio bankui, o padidinus įstatinį kapitalą 999 tūkst. litų sukėlė laikinojo administratoriaus susidomėjimą.

Mes esame pasirengę priimti ir pačius nepopuliariausius sprendimus. Tačiau žiūrime į ateitį, norisi būti užtikrintiems, kad „Žalgirio“ klubas turės perspektyvą kitam sezonui. Kaunas tiesia ranką per „Žalgirio“ areną, viliamės, kad arenos veiklos rezultatai padės komandai toliau žengti užsibrėžtu keliu. Mes matome, kad „Žalgirio“ klubas ir arena yra neatsiejami, didžiąja dalimi arenos veikla turi būti orientuota į klubo veiklą, jo rezultatus ir klubo gelbėjimą“, - sakė Kauno meras A. Kupčinskas.

Nutrauks gijas su V. Romanovu?

Vicemeras S. Buškevičius sakė, kad geriausia išeitis – nutraukti sutartį su V. Romanovu susijusia viešąja įstaiga „Kauno Žalgirio rėmėjas“ sudarytą koncesijos sutartį ir savivaldybės nuosavybę, „Žalgirio“ areną, patikėti S. Dariaus ir S. Girėno sporto centrui.

Šį sprendimą galima būtų priimti jau šią savaitę, tačiau skubėti nenorima. Politikai užsiminė bijantys galimų neigiamų pasekmių miestui, gali būti, kad, nutraukus sutartį, miestui tektų padengti iš „Šiaulių banko“ V. Romanovo verslo grupės atstovų paimtą paskolą.

Kita vertus, politikai bandys per areną padėti krizę išgyvenančiam „Žalgiriui“, ketinama pasirūpinti, kad dalis arenos uždirbamo pelno atitektų klubui.

Miesto meras užsiminė, kad šiuo metu ne viena verslo grupė laukia galimybės valdyti „Žalgirio“ areną. Keli potencialūs kandidatai palengvintų derybas dėl palankesnių koncesijos sutarties sąlygų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.