Latviai mėsos produktuose iš Lietuvos aptiko arklienos (papildytas)

Latvijos maisto ir veterinarijos tarnyba (MVT) gavo mėsos produkcijos analizės rezultatus iš Didžiosios Britanijos laboratorijos „Genon Laboratories LTD“, rodančius, kad 4-iuose jautienos gaminių pavyzdžiuose iš 41 yra arklienos.

Valstybės policija pradėjo tirti galimą sukčiavimą su arkliena skerdyklose ir mėsos perdirbimo įmonėse.<br>EPA-ELTA
Valstybės policija pradėjo tirti galimą sukčiavimą su arkliena skerdyklose ir mėsos perdirbimo įmonėse.<br>EPA-ELTA
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 9, 2013, 4:37 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:11 PM

Kaip pranešė portalui „Nozare.lv” MVT atstovė Ilzė Meisterė, pagal analizių rezultatus tarnyba įpareigojo išimti iš prekybos Estijos bendrovės „NOO” pagamintą dešrą „Parmezan”, kurioje yra 10 procentų arklienos.

Arklienos taip pat aptikta Lietuvos įmonės „Grimeda” dešroje „Exclusive”, kur jos yra 9 procentai. Latvijos įmonės „Kuršu zeme” troškintos jautienos konservuose rasta 15,6 procento arklienos, o įmonės „Forevers” gaminiuose - 4 procentai. Šių produktų jau nebėra parduotuvėse, nes jų platinimą anksčiau nutraukė patys gamintojai.

Kad mėsos gaminiuose rasta arklienos, kuri nenurodyta jų etiketėse, MVT informuos kitas ES šalis. Ateityje tarnyba skirs didesnį dėmesį šių įmonių produkcijos ženklinimui, taip pat tęs kitų gamintojų produkcijos laboratorinius tyrimus.

MVT prašymu Valstybės policija pradėjo tirti galimą sukčiavimą su arkliena skerdyklose ir mėsos perdirbimo įmonėse. Patikrinimą atlieka Kovos su ekonominiais nusikaltimais valdyba. Priklausomai nuo jo rezultatų bus priimtas sprendimas, ar pradėti baudžiamąjį procesą.

Pradėjo tyrimą

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nėra gavusi oficialios informacijos iš Latvijos kompetetingos institucijos dėl šio atvejo, tačiau pradėjo patikrinimą bendrovėje ,,Grimeda”.

Tikrinimo metu atrenkami papildomi produktų ir žaliavų mėginiai arklienos DNR nustatyti, tikrinamas žaliavų atsekamumas, bandoma nustatyti, kuriame gamybos etape į mėsos gaminius galėtų patekti arkliena.

,,Inspektoriai aiškinasi, ar įmonė galėjo įsivežti žaliavas iš kitų Europos Sąjungos gamintojų, kurie galbūt pardavė mėsą kaip jautieną arba sąmoningai panaudojo arklieną vietoje jautienos. Nuo patikrinimų rezultatų priklausys tolesni veiksmai”, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Deividas Kliučinskas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, įgyvendindama Europos Sąjungos rekomendaciją dėl nesąžiningos prekybos ir maisto klastočių, per šių metų kovo mėnesį atrinko ir ištyrė 53 Lietuvos gamintojų mėsos produktų mėginius, tarp jų ir iš aukščiau minėtos įmonės, kurioje vyksta patikrinimas. Nei viename mėginyje arklienos nebuvo rasta.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.