Lietuvos bankas mokys žmones, kaip naudotis savo pinigais

Centrinis bankas ėmėsi šviečiamosios veiklos. Jis įkūrė specialią interneto svetainę pinigubite.lt, kurioje bus skelbiami patarimai, informacija, kuri žmonėms turėtų padėti išmintingai naudoti pinigus.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-04-09 12:39, atnaujinta 2018-03-08 14:39

Lietuvos banko užsakyto gyventojų elgesio tyrimo duomenimis, Lietuvos žmonių finansinis raštingumas yra gana menkas. Nemaža dalis žmonių nemoka planuoti šeimos biudžeto, išlaidų, o pritrūkę pinigų puola į greitųjų kreditų bendrovių glėbį.

Tyrimai rodo, kad tik 43 proc. žmonių skaito sutartis, kurias pasirašo. Apie trečdalis žmonių skolindamiesi pinigus ar priimdami kitus finansinius sprendimus net nepasidomi alternatyviomis galimybėmis.

„Net batus žmonės renkasi atidžiau“, - sakė Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vilius Šapoka. Dažniausiai aplaidžiai su pinigais elgiasi ir mažiausiai finansiškai išprusę yra jauni vartotojai.

V. Šapoka pastebi, kad dažnas lietuvis nejaučia pakankamos atsakomybės už savo pinigus. Jį lengva suvilioti didelėmis palūkanomis, pelnais, tačiau žmonės ne visada pagalvoja, kuo rizikuoja.

„Žmonių sprendimai dažnai grindžiami emocijomis. Jie per daug pasitiki konsultantais, kurie yra pardavėjai“, - aiškino Lietuvos banko atstovas.

Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas sako, jog pradėdamas šį projektą centrinis bankas nori padaryti proveržį finansinio švietimo srityje.

„Raštingas vartotojas yra vertybė, - sako V. Vasiliauskas. - Tai efektyvi priemonė kovai su įvairiausiais negerais dalykais, niekadėjais, puiki galimybė atskirti pelus nuo grūdų, išvengti įvairių apgaulių.“

Jis tikisi, kad finansinių įmonių paslaugos dėl to taps kokybiškesnės, žmonės bus vis rečiau klaidinami.

„Pinigų bitės“ pavadinimas finansinio švietimo svetainei pasirinktas neatsitiktinai – bitės yra tvarkingi, kaupiantys atsargas ateičiai, darbštūs ir puikiai mokantys planuoti gyvenimą vabzdžiai. Šios savybės ypač svarbios ir žmonėms planuojant saugią ir finansiškai stabilią ateitį.

Svetainėje pinigubite.lt bus galima rasti patarimų, kaip elgtis su pinigais kasdien, kaip taupyti, kaip skolintis ir neprasiskolinti, kaip apsisaugoti nuo sukčiavimo ir apginti savo teises. Finansiniai patarimai pritaikyti skirtingo amžiaus ir įvairiose padėtyse atsidūrusiems žmonėms: pradedantiems savarankišką gyvenimą, susilaukusiems vaikų ar netekusiems darbo.

Tinklalapyje pateikiama išsami informacija apie populiariausias finansines paslaugas ir produktus, patariama, į ką atkreipti dėmesį, renkantis tinkamiausią pasiūlymą. Nepasiklysti finansų pasaulyje padės ir svarbiausių terminų žodynėlis bei įvairios skaičiuoklės. Taip pat daug dėmesio skiriama pensijos planavimui – pristatoma Lietuvos pensijų sistema, skelbiami pensijų fondų rezultatai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl rytų Lietuvoje laimėjo prorusiškas kandidatas?