Ukmergėje - įtarimų keliančios rinkliavos už šiukšlių tvarkymą

Atliekų tvarkytojai Ukmergėje sutiko teikti paslaugas už trečdaliu mažesnę kainą, nei buvo iki šiol. Tačiau savivaldybė nusprendė rinkliavą padidinti.

Ukmergėje rinkliava už šiukšlių tvarkymą padidinta iškart trečdaliu.<br>D.Zimblienės nuotr.
Ukmergėje rinkliava už šiukšlių tvarkymą padidinta iškart trečdaliu.<br>D.Zimblienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė („Lietuvos rytas”)

Apr 9, 2013, 9:46 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:58 PM

Ukmergės rajono gyventojams vietinė rinkliava apskaičiuojama pagal gyvenamųjų patalpų plotą ir jose gyvenančių asmenų skaičių, o įmonėms – pagal naudojamą plotą.

Nuo šiol daugiabučiuose arba nuosavuose namuose gyvenantys žmonės mokės po 0,68 lito už kvadratinį metrą (buvo 0,48), o už kiekvieną asmenį – po 54 litus (buvo 38) per metus.

Įmonės, anksčiau mokėjusios po 1 litą už kvadratinį metrą per metus, dabar paklos po 1,43 lito, o viešbučiams kaina išaugo nuo 1,61 iki 2,3 lito.

Surinko daugiau nei planavo

Rinkliavos didinimo išvakarėse Ukmergės rajono savivaldybė pasirašė sutartį su bendrove „Ekonovus”, kuri artimiausius penkerius metus tvarkys atliekas.

Iš keturių dalyvavusių įmonių „Ekonovus” laimėjo viešąjį konkursą pasiūliusi mažiausią paslaugos kainą – 173,03 lito už tonos atliekų surinkimą ir nugabenimą į Kazokiškių sąvartyną.

Iki šiol šiukšles tvarkiusiai bendrovei „Ukmergės versmė” savivaldybė už šią paslaugą mokėjo gerokai daugiau – 244 litus.

Kodėl daugiau negu trečdaliu sumažėjus įkainiams tiek pat išaugo rinkliava?

„Reikia surinkti tiek rinkliavos, kad būtų padengtos patirtos sąnaudos.

Biudžete susidarė milijono litų skola, nes rajone įvedus rinkliavą buvo pasinaudota labai netikslia fizinių ir juridinių asmenų registro duomenų baze.

Surinkta gerokai daugiau šiukšlių, nei buvo skaičiuojama nustatant tarifus, tad operatoriui teko už jas papildomai mokėti”, – sakė Ukmergės rajono mero pavaduotojas Regimantas Baravykas.

Pasak jo, vietoj planuotų 12 tūkstančių tonų atliekų 2011 metais buvo surinkta daugiau nei 17, o pernai – beveik 16 tūkstančių tonų.

Sukurpė gudrų planą?

Bet šie vicemero paaiškinimai kai kuriems ukmergiškiams kelia abejonių.

Jų nuomone, taip savivaldybė rezga gudrų verslo planą.

Nuo šiol šiukšles tvarkysiančiai bendrovei buvo iškelta sąlyga: už savo lėšas per dvejus metus nuo sutarties pradžios įrengti atliekų rūšiavimo liniją ir pastatyti beveik 9 tūkstančius atliekų konteinerių.

Po 5 metų visas šis turtas bus perduotas savivaldybės įmonei, kuri bus įsteigta likus dvejiems metams iki sutarties pabaigos. Jeigu naujoji savivaldybės įmonė pati pirktų įrangą, tam reikėtų didelių investicijų.

Atliekų rūšiavimo linija ir konteineriai galėtų kainuoti apie 4 milijonus litų.

Šią sumą konkurse dalyvavusios įmonės privalėjo įskaičiuoti į šiukšlių tvarkymo kainą.

Nupirks įmonei verslą

Atliekų vežėjui už paslaugas mokama iš vietinės rinkliavos fondo už sutvarkytą atliekų kiekį. 2011 metais vietinės rinkliavos buvo surinkta 1,9, o 2012 metais – 2,2 milijono litų.

„Kad būtų atsiskaityta su atliekų vežėju, sukursiančiu 4 milijonų litų vertės turtą ir po 5 metų paliksiančiu jį savivaldybei, iš gyventojų kasmet turi būti surenkama papildomai po 800 tūkstančių litų.

Vadinasi, ukmergiškiai per 5 metus būsimai savivaldybės įmonei nupirks turtą ir naują verslą, kuriame bus įdarbinti savi žmonės.

2010 metais patvirtintas rinkliavos mokestis aiškiai per mažas tokioms išlaidoms padengti, todėl savivaldybė ir nusprendė jį padidinti”, – savo spėjimus išdėstė ukmergiškis Eugenijus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.