Vyriausybė svarstys siūlymą mažinti pašalpas „tinginiams“

Nepaisant skeptiškos premjero Algirdo Butkevičiaus nuomonės, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija trečiadienį teikia Vyriausybei svarstyti planus mažinti socialines pašalpas ilgalaikiams bedarbiams.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Apr 9, 2013, 3:25 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:18 PM

Ministerija siūlo, kad maksimalaus dydžio – 350 litų pašalpą žmonės galėtų gauti ne ilgiau kaip vienerius metus. Po to kas metus pašalpa po truputį mažėtų. Pagal ministerijos siūlymą, po dvylikos mėnesių socialinė pašalpa darbingiems asmenims bus mažinama penktadaliu, po dvejų metų – 30 proc., po trejų metų – 40 procentų. Penktus metus maksimali socialinė pašalpa bus braukiama perpus.

Jei asmuo nedirbs daugiau kaip penkerius metus, perpus sumažinta pašalpa bus mokama tik už nepilnamečius vaikus.

Dabar galiojanti tvarka yra daug švelnesnė ir pašalpos pradedamos mažinti tik tuo atveju, jei bedarbiai jas gauna ilgiau nei trejus metus.

„Šis laikotarpis yra per ilgas ir nemotyvuoja žmonių integruotis į darbo rinką“, - aiškino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministrė Angelė Bajorienė. Ji netiki, kad žmogus negali susirasti darbo per penkerius metus, ir pastebi, kad nauja tvarka įvedama dėl neretų piktnaudžiavimo pašalpomis atvejų.

Tai, kad žmonės piktnaudžiauja pašalpomis, pastebėta savivaldybėse, kuriose bendruomenė ir socialiniai darbuotojai aktyviai kontroliuoja paramos gavėjus, lankosi jų namuose. Verslininkai taip pat piktinasi, kad bedarbiai mieliau ima pašalpas, o ne eina dirbti.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai parengus šias įstatymo pataisas, vasarį pasigirdo kritika iš premjero A. Butkevičiaus lūpų.

„Jei žmogus negali susirasti darbo, socialinės pašalpos neturėtų būti mažinamos“, - pareiškė premjeras. Jis mano, kad pašalpas galima mažinti tik tada, jei nustatoma, kad žmogus jomis piktnaudžiauja ir dirba nelegaliai.

A. Butkevičius pareiškė, kad prieš pradedant svarstyti pašalpų mažinimo planą Vyriausybėje tai reikėtų aptarti su kitų valdančiųjų partijų vadovais. Tačiau ministerija, per pusantro mėnesio tobulinusi įstatymo projektą, nepaisant premjero abejonių, esminių planų mažinti pašalpas tinginiaujantiems bedarbiams neatsisakė.

Įstatymo projekte taip pat numatytos sankcijos pašalpų ir lengvatų gavėjams, kurie nepritaria daugiabučių namų renovacijai.

Jei lengvatą už šildymą gaunanti šeima, gyvenanti daugiabučiame name, nepritaria jo renovacijai, ateinantį šildymo sezoną jai skiriama kompensacija šildymui bus nurėžiama per pusę, o dar vėliau visiškai neskiriama, kol nebus užbaigta namo renovacija, bet ne ilgiau kaip trejus šildymo sezonus. Ketvirtaisiais metais pašalpa vėl būtų mokama.

Jei šiam įstatymo projektui trečiadienį pritars Vyriausybė, jį dar turės svarstyti Seimas. Pašalpas už šildymą ir karštą vandenį gauna apie 200 tūkst. Lietuvos gyventojų, o socialines pašalpas – apie 220 tūkst.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.