Tarp Latvijos ir Lietuvos - arklienos karas?

Ar tik nebus latviai sugalvoję keršto akcijos, prieš gerą mėnesį prariję sprangų arklienos skandalo kąsnį? Keletas Latvijos įmonių, Europą purtant arklienos skandalui raudonavo, kai jų gaminami mėsos konservai su arkliena buvo iškraustomi iš parduotuvių lentynų ir Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Apr 10, 2013, 5:12 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 12:42 PM

Vakar latviai „spyrė“ atgal.  Latvijos maisto ir veterinarijos tarnyba internetiniuose portaluose rusų kalba jie paskleidė žinią apie tai, kad esą lietuvių bendrovės „Grimeda“ dešroje aptikta arklienos DNR. suskubo šią informaciją patalpinti ir kituose rusų kalba leidžiamuose interneto portaluose. Lietuvių oficialiai ši informacija nepasiekė. 

Pėdsakų – nė kvapo „Neturime jokio rašto. Jokios juodu ant balto surašytos informacijos apie tai, kad mūsų gaminiuose neva aptikta arklienos DNR. Todėl – jokių komentarų“, - nukirto mėsos perdirbimo įmonės „Grimeda“ direktorius Alfonsas Valatka.

„Mes taip pat neturime jokios rašytinės informacijos. Mus tik pasiekė žinios, kurias Latvijos maisto ir veterinarijos tarnyba paskelbė internete.

Antradienį, paėmėme mėginius iš įmonės „Grimeda“ būtent tos „Exclusive“ dešros, kurią juodina latviai. O trečiadienį jau sulaukėme ir laboratorinių tyrimų atsakymo. Dešroje nėra jokių arklienos pėdsakų“, - tikino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas.

VMVT, įgyvendindama ES rekomendaciją dėl nesąžiningos prekybos ir maisto klastočių, šiemet kovą ištyrė 53 Lietuvos gamintojų mėsos produktų mėginius, „Grimedos“ - taip pat. Nei viename mėginyje arklienos nebuvo rasta.

Laboratorijoje buvo tiriama ir žaliava, - jautiena, kurią „Grimeda“ dešroms gaminti importuoja iš Lenkijos. Nes Lenkijoje, siaučiant arklienos skandalui, taip pat buvo aptikta žaliavos falsifikatų. Todėl negalima buvo atmesti ir prielaidos, kad tiekėjai „Grimedai“ galėjo pakišti „arklį“.

„Suskubome ištirti ir žaliavą iš Lenkijos. Atsakymas – neigiamas: jokių arklienos DNR nėra“, - tikino V. Paulauskas.

Užkliuvo įmonės Vakar Latvijos maisto ir veterinarijos tarnyba išplatino informaciją apie mėsos produkcijos analizės rezultatus iš Didžiosios Britanijos laboratorijos „Genon Laboratories LTD“. Skelbta, kad keturiuose jautienos gaminių pavyzdžiuose, iš tirto 41-o, yra arklienos.

Tarnyba įpareigojo išimti iš prekybos Estijos bendrovės „NOO“ pagamintą dešrą „Parmezan“, kurioje yra 10 procentų arklienos. Arklienos neva taip pat aptikta Lietuvos įmonės „Grimeda“ dešroje „Exclusive“, kur jos yra 9 procentai. Latvijos įmonės „Kuršu zeme” troškintos jautienos konservuose rasta 15,6 procento arklienos, o įmonės „Forevers” gaminiuose - 4 procentai. Šių produktų jau nebėra parduotuvėse, nes jų platinimą anksčiau nutraukė patys gamintojai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.