Iš praskolintų kauniečių namų skamba nevilties šauksmas

Bankui per milijoną litų skolinga kauniečių šeima kiekvieną dieną keliasi su viltimi, kad nepraras savo namų. Kai už skolintus pinigus kurtas statybų verslas žlugo dėl sprogusio nekilnojamojo turto burbulo, motiną ir jos sūnų prislėgė skolų kupra.

„Aš ir mano mama netrukus galime atsidurti gatvėje. Jausmas toks, kokio niekam nelinkėčiau patirti“, – kalbėjo skolų slegiamas kaunietis D. Rimas.<br>P. Mantautas
„Aš ir mano mama netrukus galime atsidurti gatvėje. Jausmas toks, kokio niekam nelinkėčiau patirti“, – kalbėjo skolų slegiamas kaunietis D. Rimas.<br>P. Mantautas
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Apr 14, 2013, 5:15 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:48 AM

„Banko paskola baigia mus pasmaugti“, – atvėrusi žurnalistui duris liūdnai ištarė 73 metų kaunietė Janina Rimienė. Kartu su vienturčiu 39 metų sūnumi Dariumi Rimu gyvenanti neįgali pensininkė nežino, ar dar ilgai turės savo pastogę, o gal ir gardesnį kąsnį.

Balandžio pabaigoje įvyks šeimos būsto Panemunėje, Pušų take, varžytynės. Jei atsiras pirkėjas, D. Rimas ir pasiligojusi jo motina atsidurs gatvėje.

Tačiau net jeigu 9 arų sklypas su dviejų aukštų namu, garažu ir ūkiniu pastatu bus parduotas už antstolio siūlomą 304 tūkst. litų kainą, šių kauniečių skolos uodega sutrumpės tik truputį – bendri šeimos įsiskolinimai siekia 1,1 mln. litų.

Ši banko paskolų prislėgtos motinos ir sūnaus drama – Kaune ne vienintelė. Kiekvieną dieną varžytynėse parduodama keliasdešimt nemokių kauniečių būstų.

Didelis namas alsuoja šalčiu

Kai peržengi erdvaus J. Rimienės namo slenkstį, viduje padvelkia šaltis. Temperatūra ne aukštesnė nei 15 laipsnių, tokia mintis kyla sveikinantis su šeimininkais.

Sunkiomis ligomis serganti J. Rimienė išspaudžia liūdną šypsnį – šilumą tenka smarkiai prisukti, kad išlaidos dar labiau neprislėgtų.

Būstas, nors ir vėsus, tačiau nepraradęs jaukumo. Paveikslai, baldai, parketas, kitos interjero detalės liudija, jog šeima buvo pasiturinti.

Į Kauną iš Šiaulių J. Rimienė, viena užauginusi ir į mokslus išleidusi sūnų, persikėlė 1982 metais. Moteris vylėsi, jog šiame mieste geriau seksis gydyti seniai ją kankinančią astmą.

Nėrė į verslo vandenis

Baigiantis sovietmečiui J. Rimienė iš paprastos fabriko darbininkės tapo drabužių siuvimo įmonės komercijos direktore.

1988 metais moteris pasistatė ir įsirengė 6 kambarių namą, kuris dabar yra išvaržomas, o vėliau įkūrė drabužių prekybos įmonę.Viskas klostėsi puikiai iki 1998 metų. Iš Rusijos kaunietė atsiveždavo žaliavų, o į šią šalį pristatydavo gatavą produkciją.

Kai per Rusijos krizę J. Rimienės verslas žlugo, šeima į neviltį nepuolė – Kauno technologijos universitetą baigęs ir vadybininko specialybę įgijęs D. Rimas Vilijampolėje atidarė kavinę, o per nekilnojamojo turto brangymetį sumanė imtis statybų verslo.

Palūkanos įvarė į kampą

D. Rimas ir J. Rimienė iš „Parex“ banko pasiskolino 669 tūkst. litų. Dar 600 tūkst. litų paskolą vyras paėmė savo firmos vardu.

Statybos įmonę įkūręs vyras tikėjosi pelningai parduoti namą Vaišvydavoje, Miltupio gatvėje, kurį pastatė už paskolas.

J. Rimienė įsigijo 20 arų sklypą J.Aisčio gatvėje, kuriame taip pat buvo planuota statyti ir parduoti būstus.

Tačiau 2008 metais prasidėjusi ekonomikos nuosmukio banga atbaidė būsto pirkėjus, D.Rimas bankrutavo ir liko su skolų kupra.

Iki 2007 metų pabaigos dalį kredito grąžinę J. ir D. Rimai vėliau jau nepajėgė mokėti bankui palūkanų, kurios 2008-aisiais per mėnesį sudarė daugiau nei 7 tūkst. litų.

Pinigų nesulaukęs bankas paleido skolų išieškojimo mašiną. Bankui įkeistą turtą tvarko ir skolas išieško bendrovė „NIF Lietuva“.

Pirmos varžytynės neįvyko

Antstolis, vykdydamas dar 2010 metų sausį priimtą Hipotekos skyriaus prie Kauno apylinkės teismo nutartį, šių metų pradžioje paskelbė Pušų gatvėje esančio J. ir D. Rimų šeimos nekilnojamojo turto varžytynes.

Niekas nepanoro įsigyti sklypo ir jame esančių statinių už 405 tūkst. litų, tad vasarį antstolis išvaržomo turto kainą sumažino iki 304 tūkst. litų.

Šį žingsnį kauniečių šeima apskundė teismui. „9 arai žemės, įrengtas 6 kambarių namas, gyventi tinkamas ūkinis pastatas, garažas – verti tik 300 tūkst. litų? Kaina per smarkiai nurėžta“, – piktinosi D. Rimas. Esą jo motinos pasamdyta bendrovė „Laudomus“ šių metų vasarį nekilnojamąjį turtą Pušų gatvėje įvertino 740 tūkst. litų.

D. Rimas prašė dėl turto įvertinimo neatitikimų atidėti varžytynes, bet antstolis liko kurčias.

Internete paskelbtos antrosios varžytynės prasidės balandžio 30 dieną ir tęsis savaitę.

2012 metų rudenį D. Rimas planavo vykti į Norvegiją. Suradęs darbą gėlių pristatymo firmoje, vyras tikėjosi pamažu grąžinti skolas.

Liga paguldė į patalą motiną

Tačiau šiuos planus aukštyn kojomis apvertė paūmėjusi J.Rimienės širdies liga. Po operacijos moteris negalėjo gyventi namuose viena, jai reikia nuolatinės priežiūros, todėl D.Rimas liko Kaune.

Šiuo metu vyriškis niekur nedirba. Kai mamos būklė pagerės, jis vėl ruošiasi vykti į užsienį.

Namui išlaikyti, mokesčiams ir maistui 450 litų J.Rimienės pensijos nepakanka, todėl šeima priversta pardavinėti įvairius daiktus. Neseniai pardavė šviestuvą, todėl vienas kambarys skęsta tamsoje.

„Jei atsidursime gatvėje, ieškosime prieglobsčio pas giminaičius arba nuomosimės butą, blogiausiu atveju – kambarį.

Skolos tokios didelės, kad net nežinau, iš ko mudu su mama maitinsimės“, – prislėgtas kalbėjo D. Rimas.

Namas liko be elektros

Šių metų vasarį varžytynėse pavyko parduoti J.Rimienei priklausiusį 20 arų sklypą J. Aisčio gatvėje, bet šeimos skolų našta palengvėjo labai nedaug – už žemę buvo gauta vos 70 tūkst. litų.

Finansinė kupra dar sumažėtų, jei D. Rimui pavyktų parduoti 14 arų sklypą Miltupio gatvėje su per 300 kvadratinių metrų ploto namu, kurį jis surentė dar prieš 2008-ųjų krizę, būdamas statybos firmos savininku. Tačiau name nėra elektros įvado, o tai labai sumažina jo vertę.

D. Rimas teigė, kad Kauno valdininkai išdavė leidimą statyti būstą, buvo numatyta į jį atvesti elektros liniją.

Plečiantis nuosavų namų kvartalams, vienos elektros pastotės neužteko. Įrengti antrą pastotę atsisakyta, ir D. Rimas bei kiti vėliau namus pasistatę kauniečiai liko it musę kandę.

Praranda ir pigius, ir brangius būstus

Oficialaus varžytynių portalo „evarzytines.lt“ duomenimis, užvakar Kaune buvo pardavinėjami 29 praskolinti butai, 2 kambariai, 11 nuosavų namų, 5 tušti žemės sklypai.

Pigiausias būstas – Pramonės prospekte esantis 13 kvadratinių metrų ploto bendrabučio kambarys, kurio pradinė kaina 7,2 tūkst. litų.

Iš butų brangiausias yra Laisvės alėjoje. Už šį 4 kambarių būstą prašoma mažiausiai 384 tūkst. litų.

Bendras jo plotas – 155 kvadratiniai metrai.

Mažiausiai įvertintas namas stovi Žemuosiuose Šančiuose, Sodų gatvėje. Jo plotas – vos 33 kvadratiniai metrai, o pradinė kaina – 10 240 litų. Šio namo pirkėjui atiteks ir 2 arai žemės.

Brangiausiai parduodamas namas yra Romainiuose, A.Račkaus gatvėje. Varžytynėse šis 354 kvadratinių metrų ploto pastatas ir 15 arų sklypas parduodamas už 340 800 litų.

Išieškotojai vis dažniau tampa sukalbamesni

Marekas Petrovskis, antstolis:

„Įklimpus į skolas jokiu būdu nereikia elgtis pasyviai. Suderinę su antstoliu, žmonės gali ir patys pardavinėti išvaržomą nekilnojamąjį turtą, tik ne už mažesnę nei vertintojų pateikta kaina.

J. ir D. Rimai per ilgai delsė nieko nesiimdami, jų namų varžytynės buvo atidėtos du kartus.

Ši šeima tvirtina, jog jos turtas Pušų gatvėje įvertintas pernelyg maža 507 tūkst. litų kaina, tačiau pirmosiose varžytynėse jis nebuvo parduotas net už 405 tūkst. Lt.

Pastebėjau, jog bankai, kiti skolų išieškotojai šiuo metu nėra tokie kategoriški kaip 2009, 2010 metais. Anksčiau jie kreipdavosi į antstolius norėdami tik vieno – kad įkeistas turtas būtų parduotas varžytynėse.

Dabar išieškotojai, atsižvelgdami į socialinę padėtį, skolininkų pastangas atnaujinti įmokas ir kitus veiksnius, vis dažniau nutraukia varžytynes.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: koks svarbiausias O. Scholzo vizito tikslas?